Navrat na hlavni stranu

V PRIPOMINANI VYZNAMNYCH HISTORICKYCH VYROCI ROKU KONCICICH NA OSMICKU POJEDOU I SOKOLSKE SIBRINKY!
Praha roku 1918 ­ to je letosnim tematem pravidelnych sokolskych Sibrinek, ktere se jako vzdy budou poradat v hale Kostela Svateho Vaclava, v sobotu 26. ledna 2008.
V ramci akce, do ktere se zapoji vsechny krajanske organizace, aby se v roce 2008 pripomnela vsechna vyznamna vyroci udalosti, ktere se staly v letech koncicich na osmicku, bude mit i tento jiz tradicni maskarni ples historicky raz. Jelikoz jedine rok 1918 byl pro cesky a slovensky narod stastny, na rozdil od r. 1938, 1948 a 1968, vyhlasene tema tentokrat zni Praha v 1918.
Letosni Sibrinky by mely tedy byt vyjimecne vyznamne a slavnostni a doufame taky ze se krajanska verejnost hodla dostavit v hojnem poctu a pohrat si trochu se zadanym tematem.
Zde se ti z nas, kdo mame pro tento druh zabavy, pro modu a historicke kostymy smysl, na zadanem stylu obzvlaste vyvztekame. Poohledneme se po umeleckych a modnich stylech uplynulych desetileti, a nechejme se inspirovat hlavne veselou erou let dvacatych, a umeleckym slohem Art Deco, a napriklad i romantikou filmu Veliky Gatsby ...
Ale i jina pojeti lze pouzit. Vznik Ceskoslovenske republiky slavil i lid na venkove a Sokolove ­ obe to skupiny, ktere na obnoveni ceske statnosti mely velkou zasluhu. Prijdte v narodnim, anebo i v sokolskem kroji! Fantasii se meze nekladou. I pozdejsi obdobi by mohla slouzit. Takze, nelakaji-li Vas kratka mikada, trpytive saticky ozdobene plerezami z pstrosiho peri, mate sanci se obleci do elegance a la Hollywood 40 a 50 let, ba i Londyn 60 let. Nebojte se predejit dobu! Vzdyt prave prvni Ceskoslovenska Republika predcila svou dobu svou demokracii a svymi vyspelymi humanitnimi idealy.
B. Sherriffova

Navrat na hlavni stranu