Navrat na hlavni stranu

Do roku osmicek
Toronto - zvlast v poslednich letech - je cile krajanske stredisko: kostely, Nove divadlo, Sokol, Masarykuv ustav, Ceske a Slovenske sdruzeni a v neposledni rade konzulat Ceske republiky, zuslechtuji, vzdelavaji a bavi krajany od jara do zimy: bohosluzby, divadelni predstaveni, pohrby, narozeniny, koncerty (a nejen Nokturna), bazary, tanecni zabavy, prednasky, navstevy solistu i celych orchestru z Cech i ze Slovenska.
V roce 2008 k tomu pribude rada vyroci, na kterych vlastne neni - snad s vyjimkou zalozeni Karlovy univerzity,1348, a roku 1918 - nic oslavovani hodneho. Koneckoncu i rijen 1918 - jakkoliv slavny, neopakovatelny a nenahraditelny okamzik v nasem povedomi - je dnes uz jenom historickym echem. A protoze skutecnost ceskoslovenskeho statu patri minulosti, je mozna dulezitejsi pripomenout si ono giganticke vzepeti narodnich sil v boji o samostatny stat, predevsim ceskoslovenske legie, ktere snad nejvymluvneji oslovil vojak ve valce, jez nasledovala po valce, ktera mela byt posledni, torontsky Josef Hynek: "Stoji za povsimnuti, ze ceskoslovenske jednotky prvni svetove valky, slozene z Cechu, kteri byli 300 let pod vladou habsburske dynastie rakousko-uherskeho imperia, a Slovaku, kteri tisic roku zili pod botou uherskych magnatu, byly schopny mimo uzemi sve zeme zorganizovat armadu, ktera pochodovala pres ruske imperium, plavila se pacifickym, atlantickym a indickym oceanem, vychodocinskym a stredozemnim morem, presunula se pres Spojene staty a Kanadu, vykon, jaky se nepodaril zadnemu narodu." Jestlize stat, ktery se z tohoto vzepeti narodnich sil zrodil, si ve svych prvnich dvaceti letech vyslouzil prirovnani k vznesenejsim epizodam ne prave bohulibe historie lidskeho rodu, zbytek jeho nedlouheho zivota nenabizi mnoho osmickovych dat hodnych oslavovani. Spis zaznamenal porazky, rozbroje a rozklad. Ale i neradostna data je dobre si pripomenout, i ona tvarnila nas zivot, zkousela pruznost nasi patere, prohlubovala ponor nasi duse. Toronto si je pripomene. Vedle pravidelnych aktivit Torontanum i navstevnikum naseho mesta nabidne radu programu, inspirovanych osmickami. A navic nekolik skvostu nasi hudby, ktere s osmickovymi daty nemaji primo nic spolecneho. Seznam, ktery nasleduje, neni oficialnim kalendarem udalosti roku 2008. A neni ani uplny ani nezmenitelny. Je to hrst informaci, ktere jsem nasbiral na toulkach krajanskymi luhy a haji a ktere si - myslim - zaslouzi pozornost nasi verejnosti.
Leden 2008
26. ledna
- Praha 1918 - sibrinky na tema roku vyhlaseni Ceskoslovenske republiky. Poradatel: Sokol Toronto. Misto: Kostel sv. Vaclava. Vstupne: $25.00, masky $19. Behem vecera bude vystaven prvni dil sokolske historie Male dejiny velke myslenky, jejimz autorem je Jan Waldauf a ktery prave vysel v luhacovickem nakladatelstvi Atelier IM.
Unor 2008
5. unora
- premiera Janackovy opery Z mrtveho domu Kanadskou operou v jejim novem domove (University Ave. a Queen Street). Sest repriz. Polovicni vstupne pro skupiny.
11. unora - koncert jednoho z nejlepsich chlapeckych sboru na svete, Boni pueri z Hradce Kralove, v 19:30 v kostele sv. Vaclava. Poradatel: Farnost sv. Vaclava v Torontu. Vstupne $20.00 dospeli, $10.00 mladez do 15 let. (Rovnez se zasluhou Blanky Rohnove pripravuje vystoupeni v rozhlasove stanici Classical 96.3 od 11:20 do 11:40).
15. unora - Gala ples (The Eight Ball). Poradatel: Ceska a slovenska komunita v Kanade. Misto: Fairmount Royal York Hotel. Ubor: black tie. Vstupne: $250.00.
24. nebo 25. unora (presne datum a hodina budou vcas oznameny) - "Svedectvi o zlych letech" (sedesate vyroci puce) v kostele sv. Vaclava - Eda Ottova. Hudebni doslov: Antonin Dvorak, Humoreska - Jennifer Kubalek (housle), Antonin Kubalek (klavir).
Anglicka verze pod nazvem Witness to Evil Years 4. rijna v Centre for European, Russian and Euroasian Studies, Munk Centre for International Studies, University of Toronto.
Doufam, ze sponzory obou veceru budou krajanske organizace Ceske a Slovenske sdruzeni, Masarykuv ustav a Sokol.
Zari 2008 (presne datum bude vcas oznameno) - Bedrich Smetana: Ma vlast - planovana dirigentem Kerry Strattonem v North York Performing Arts Centre.
Rijen 2008
2.-4. rijna - Czechoslovakia: Decades of Decision and Dissent - An international conference - Centre for European, Russian and Euroasian Studies, Munk Centre for International Studies, University of Toronto.
Zasluhou Dagmar Rydlove poledni koncerty v budove Kanadske opery v prvni utery v mesici osmickove udalosti budou venovany popularnim pisnim v onom obdobi a diky Blance Rohnove a Dagmar Rydlove uslysime alespon vynatky na rozhlasove stanici Classical 93.6.
Ocekava se, ze krajanske organizace se rozlouci s rokem osmicek zvlastnim programem kolem 28. rijna.
Bohaty rok. Doufejme, ze ho prezijeme.
Josef Cermak

Navrat na hlavni stranu