Navrat na hlavni stranu

Svetove lyzovani z velehor do evropskych metropoli?
Hradcany tleskaly i s Klausem

Prazsky hrad a jeho prilehle majestatne prostory. Toskansky palac, Schwarzenbersky palac, Salmovsky palac a hlavne Hradcanske namesti zkraslene belavou snehovou pokryvkou. A vsude kolem huste zastupy nadsenych divaku a mezi nimi propletajici se hradni straz. Ze by vyznamna statni navsteva a nebo nejake slavne vyroci ceskych dejin? Rikali se cizinci. Ani nahodou. Den pred Silvestrem hradcanskou scenerii plne pohlcuje atmosfera Svetoveho poharu bezcu a bezkyn na lyzich.
Ano, jede se sprint volnou technikou a na kilometrovem okruhu Hradcanskeho namesti i kolem neho to poradne jiskri. Cesi maji ve hre vysoky trumf v podobe vedouciho zavodnika Svetoveho poharu Lukase Bauera. Mimochodem je potesitelne, ze ceske bezecke lyzovani ma i potom, co olympijska vitezka a dvojnasobna mistryne sveta Katerina Neumannova zanechala aktivni cinnosti, dalsi mimoradnou osobnost. Bauerovou oblibenou hrackou vsak konkretne sprint neni, takze sve usili konci uz v kvalifikaci a celkove 45. mistem. Vice se tentokrat dari osmemu Koziskovi, devatenactemu Koukalovi i dvaatricatemu Jaksovi. Z ceskych zavodnic jsou nejlepsi ctyriadvacata Hajkova a petadvacata Erbenova.
V zakulisi to vsak je stejne zhave. Predevsim seftrener nemeckych bezcu na lyzich Jochen Behle slovne zautoci: "Tohle je sranda a ne Svetovy pohar. Na takove trati se jezdit nemuze." Upozornuje na to, ze v nekterych mistech je prostor trochu zuzen. O tom ale rozhodl technicky delegat mezinarodni lyzarske federace FIS Miklautsch. A vtip, pouzijeme-li Behleovu retoriku, spociva v necem uplne jinem. Nemcum lezi v zaludku prave FIS za to, ze jim odebrala jeden z planovanych zavodu Svetoveho poharu a zaroven Tour de Ski, kam Praha take patrila a ktery se mel jet v Obersdorfu. Neni divu, ze bitva je tak neuprosna, protoze i svetove bezecke lyzovani je velkym byznysem. A hleda nejruznejsi formy, jak jej ozivit a zatraktivnit. Tedy take castecnym presunem dulezitych zavodu z proslulych zimnich stredisek velehor do vyznamnych evropskych metropoli. O stejny podnik, jaky vidi Praha, maji totiz uz nyni enormni zajem Düsseldorf, Viden a dokonce Moskva!
V Praze nakonec svou sprinterskou rychlosti kraluje Rus Morilov pred Nory Oestensenem a Hetlandem. Nejrychlejsi zenou je Italka Follisova, kterou v cilove rovince nasleduji Finka Muranenova a Norka Björgenova. Hlavne vsak vyhrava myslenka a pres veskere problemy i organizace tohoto neobvykleho zavodu. Navzdory tomu, ze i na domaci scene maji nemalo odpurcu, kteri kritizuji v jake vyjimecne lokalite se jede a jake financni naklady jsou spojene s pripravou umeleho snehu. Na toto tema vsak dava padnou odpoved ikona ceskeho lyzovani Katerina Neumannova, ktera se svym pracovnim tymem vlastne za vsim stoji. Upozornuje na to, ze soucasny zivot v Ceske republice vubec neni jednoduchy, ovsem take zduraznuje: "Ted se vsechno zdrazuje a lidi jsou haklivi na vse, co souvisi s penezi. Ale finance na tento zavod sly ze soukromeho sektoru." A vyznam akce, ktera nesla nazev E.ON Prazska lyze, urcite umocnuje take ucast Vaclava Klause, ktery si ji bezesporu v ramci soucasne prezidentske kampane ujit nenechava.
Pro Satellite JAROSLAV KIRCHNER, Praha

Navrat na hlavni stranu