Navrat na hlavni stranu

Co je a co neni, predvanocni prekvapeni?
Kolem Vanoc hodnotime svou pozici v lidskem mravenisti podle toho, kolik dostaneme vanocnich pozdravu a PF. Mnozi takto vazi svou popularitu; obdrzene pohlednice umistuji na obdiv, ze nejsou opusteni a zapomenuti v case Adventu.
Muj kumpan Zdenek mi rad predklada ruzna prekvapeni. Vcera v kavarne Books&Beans, kde jednou tydne sedavame a besedujeme, mi podal obalku se slovy: "Recyklovanou vanocni gratulaci jsi jeste nevidel?" Vytahnul jsem z obalky adresovane Zdenkovi s ceskou znamkou prezidenta Klause a prohlidnul standardni vanocni skladacku s predtistenym textem a podpisem Jana s rodinou. Nevidel jsem nic podivneho... "Podivej se na kartu proti oknu!" vyzval mne Zdenek. Proslunene okno ukazalo, ze pod podpisem Jana byl matne videt jiny podpis a ted jsem si vsimnul, ze ten stary podpis byl prelepen prouzkem papiru. "Zajimave," rekl jsem uznale, "to by mne nenapadlo." "Mne taky ne," rekl Zdenek, "ale ted mne napadlo, ze rok co rok posilam stejnym lidem vanocni kartu, a proc bych to nedelal na stejne karte rok-co-rok?" "To neni spatny napad," rekl jsem, "kazdopadne by to byl ohromny dukaz tveho poradku v korespondenci." "Aha," zazaril Zdenek poteseny mou pozitivni odpovedi; "uz to mam skoro domyslene: vsechny karty, co dostanu ulozim do pristiho listopadu a pak pouziju."
"Muj dedecek," rekl jsem, "rad dostaval a posilal vanocni pohlednice. Mel v kredenci v kuchyni vylepeny list s adresami lidi, veskrze rodinnych prislusniku, kterym rok co rok posilal vanocni prani a od nich prani dostaval. Tento seznam rok co rok kolem noveho roku aktualizoval a vyskrtnul adresu, odkud kartu nedostal. V teto veci byl zcela nemilosrdny a rikal, ze adresat umrel." "A co kdyz neumrel?" zeptal se Zdenek, "a jen zapomnel?" "Kdepak, toto dedecek nebral v potaz, nejake zapominani. Kdo nenapsal vanocni prani byl mrtvy." "Neco na tom je," rekl Zdenek vahave. "Koncem roku 2006 ctyri moji drazi kamaradi odesli do duchodu a cely tento rok jsem od nich neslysel ani sluvko. Cekam, jestli se ozvou o Vanocich, a jestli ne, jsou tedy mrtvi..." V devadesatych letech jsme s Evou objednavali rok co rok krasne kalendare a posilali stovce nasich znamych v Cesku jako novorocenku. Ale po roce 2000 jsme s tim prestali, protoze malokdo se obtezoval nam napsat zpatky... "Tez se ti zda, ze se k Vanocum a k Novemu roku psavalo vic gratulaci?" "Hlavne je daleko vic predtistenych a graficky nadhernych gratulaci ke koupi," rekl jsem, "a tento nadbytek zhusta pusobi nezajem.
"Vis, ze POHLEDNICI jako takovou patentoval American John Charton v roce 1861? Patent definoval jako tuhou ctvrtku kartonu s obrazkem na jedne strane a na rubu rozpulenou svislou carou na prostor pro adresu vpravo a v leve casti bylo misto na pozdrav. Tento postovni vynalez se vskutku uchytil a lavinovite rozsiril u prilezitosti Chicagske mezinarodni vystavy v 1893. Na prelomu stoleti v roce 1903 americka postovni sluzba spocitala, ze dopravila pul miliardy pohlednic."
Zdenek si libuje ve znalostech a jsem mu za to vdecny, a rad k tomu pridavam: Sbirani pohlednic se nazyva FILOKARTIE; jako filatelie je sbirani znamek. POSTCROSSING je vymenovani pohlednic kus za kus v mezinarodnim meritku. "Vanocni pohlednice," pokracoval Zdenek, "se mohou stat uplnou vasni a zdrojem skandalu; vzpominam si, ze v panelaku, kde jsem bydlel, si v sedmdesatych letech posilali vanocni pohlednici sousedi v baraku. Jednou mi vypravela sousedka, ze byly tri kamaradky z jednoho vchodu patnactipatroveho panelaku, ktere si vymenovaly Vanocni karty, lec v tom roce se nejak poskorpily a ta z pateho patra napsala do dousky Vanocniho pozdravu sve pritelkyni na prvnim patre vetu: A co ta suva nahore? cimz minila rozhadanou pritelkyni na dvanactem patre. Lec v predvanocnim zmatku omylem vhodila tento nediplomaticky vzkaz dotycne na dvanactem patre, a ta si domyslila, komu to bylo posilano (na prvni patro). Ale na Silvestra se to urovnalo, lec te pisatelce se pak v baraku rikalo, ta suva jedna."
Z cehoz plyne pouceni, ze clovek nema psat jedy do prani Veselych Vanoc... Hlavne by se Vanocni pozdravy mely psat vcas, abychom je nedostavali v unoru.
Ross Firla - Sudbury

Navrat na hlavni stranu