Navrat na hlavni stranu

Ceska Gambrinus liga
V 12. kole
bylo magnetem utkani prvni Slavie s druhymi Teplicemi. Dramaticke utkani rozhodl jeste v prvni puli jeden z nejmensich hracu Slavie Ladislav Volesak hlavou. Sparta rozdrtila Most na jeho hristi 5:0, kdyz dve branky vstrelil Kulic, po jedne Dosek, Rezek a Kolar. Mlada Boleslav prohrala doma se Zlinem 0:1, Jablonec v severoceskem derby nestacil na Liberec 1:2 a stejnym vysledkem skoncilo i utkani Kladno-Plzen. Ve zbyvajicich utkanich zvitezili domaci a hoste nedali ani branku. Budejovice diky dobremu nastupu porazili Ostravu 3:0, Brno Bohemians 2:0 a Viktoria Zizkov brankami Kisnera a Novotneho vyhrala doma rovnez 2:0.
I v 13. kole se soustredila pozornost na dve vedouci muzstva, navic se jednalo o dve prazska televizni derby. V nedeli vecer na temer neregulernim terenu hrala Slavia na Zizkove 1:1. V bahnisti, v nemz se dalo delat ledacos, jen ne hrat dobry fotbal, prisla v nastaveni o dva body a na marodku ji pribyli se zranenym stehennim svalem Frantisek Drizdal a David Kalivoda s natazenymi vazy v kolenu. I kdyz se Zizkov na bahne pohyboval lepe a mohl i vest, prvni se radovala Slavia po paradni trefe Pudila do horniho rohu branky. Zizkov vyrovnal az v nastaveni. Stridajici Kalod po centru Kucery nejprve prehlavickoval nedurazneho Vorla, sam si dobehl mic odrazeny od brevna a propasiroval ho do site. Sparta v pondelni dohravce bez potizi splnila svoji povinnost a jasnym vitezstvim 3:1 nad Bohemians se vratila na druhe misto v tabulce. "Tezko jsme se zpocatku dostavali do obrany Bohemky, ale po zmene stran jsme zvysili tempo a dali dva goly. Jsem rad, ze pokracujeme v nastolenem trendu," rikal spokojeny trener Sparty Michal Bilek. Ostatni zapasy: Ostrava-Brno 2:1, Liberec-Most 2:1, Zlin-Kladno 4:0, Plzen-Boleslav 2:0, Teplice-Ceske Budejovice 4:2 a Olomouc-Jablonec 1:1.
***
Slovenska liga Corgon
15. kolo:
Senec-Trencin 3:0, Banska Bystrica-Trnava 0:0, Ruzomberok-Zilina 1:2, Kosice-Zl. Moravce 3:0, Nitra-Dubnica 1:1, Slovan-Artmedia 1:2.
16. kolo: Trnava-Senec 1:0. Dubnica-Banska Bystrica 1:0, Zilina-Kosice 4:0, Zl. Moravce-Nitra 0:0, Artmedia-Ruzomberok 3:0, Trenci-Slovan 1:2.
***

Liga mistru
Slavia ma k jarni poharove Evrope hodne blizko
Slavia-Arsenal 0:0

Praha-pravo-Po cenne bezbrankove remize s Arsenalem se fotbaliste Slavie hodne priblizili svemu snu: postupu ze tretiho mista skupiny do jarni faze Poharu UEFA. A mohou tam projit i za predpokladu, ze ve zbyvajicich dvou zapasech vyjdou naprazdno. "Verim, ze ten bod s Arsenalem bude mit svou dulezitost," prohlasil slavisticky trener Karel Jarolim.
Slavii jeste ve skupine H cekaji duely v Bukuresti se Steauou (27. listopadu) a doma proti Seville (12. prosince). K jistote treti pricky ji staci uhrat v Rumunsku remizu.
Pokud by prohrala, ma sanci na reparat proti Seville, ktera v tu dobu uz muze byt po Arsenalu druhym jistym postupujicim do osmifinale Ligy mistru.
Steauu ceka posledni vystoupeni na Emirates Stadium proti Arsenalu, a i kdyz londynsky celek urcite znovu nastoupi bez vetsiny hvezd, doma body nerozdava. Slaviste jsou navic stale ve hre i o druhe postupove misto, ale sance se uz ted pohybuji v oblasti snu, protoze Sevilla ma k dobru pet bodu.
Hraci Slavie ve stredu vecer proti Arsenalu prekvapili pevnou defenzivou a v podstate splnili cil, s nimz do zapasu sli. "Za cely zapas jsme je nepustili do sance," liboval si Jarolim. Souper vsak hral hodne lezerne a spokojil se s "postupovym" bodem.
"Nahradnici Arsenalu jeste asi nebudou tak dobri, jak si hodne lidi mysli. Jedna vec je zarit v Ligovem poharu, ale Liga mistru je neco uplne jineho ­ a to i kdyz hrajete proti tak slabemu souperi, jako je Slavia," cituje CTK anglicky denik The Sun, ktery take pripomnel, ze Arsenal poprve v sezone nedal ani gol: "Nadhernou hru odplavil dest a hracum poprve zvlhl strelecky prach."
***
Sparta vitezstvim v Toulouse ozivila nadeji
FC Toulouse-Sparta Praha 2:3
Vyhra v Toulouse ozivila nadeje Sparty na postup ze skupiny E Poharu UEFA. Bodovy deficit z domaci prohry s Curychem byl smazan.
Curych, Spartak Moskva, Sparta a Leverkusen maji ve skupine shodne tri body. Pouze Toulouse je zatim na nule. Sparta doma jeste hosti Moskvany a pojede do Leverkusenu. Nejmene tri body k postupu jeste potrebuje.
Prazane potvrdili v Toulouse vzestup formy. Ctyri zapasy v rade vyhrali (dva ligove, jednou Pohar CMFS a Pohar UEFA) a nastrileli celkem ctrnact branek. Prave strelecka muska je na podzim trapila asi nejvic. Zatimco v evropskem poharu vyhrali spartane temer po roce, na domaci vitezstvi v evropske soutezi uz 2 roky cekaji.
"Toulouse melo proverit, jak na tom opravdu jsme. Vyhra na travniku predniho francouzskeho klubu je cenna. Muzstvo ukazalo moralku a zapas i pres nepriznivy vyvoj dokazalo vyhrat. Zasluhu na tom maji vsichni hraci, ale Horvath po prichodu na travnik hru rozhybal a jeho akce pred tretim golem, kdy oblouckem prehazoval golmana, potvrdila jeho genialitu," hodnotil utkani kouc Sparty Michal Bilek.
Branky: 14. Elmander, 80. Mansare ­ 67. a 87. Kisel, 68. Dosek. Rozhodci Itturalde Gonzalez (Sp.). 8546 divaku, polocas 1:0. Strach pripravil Boleslav o lepsi vysledek
***
Scasneho tesilo, ze tym neslozil zbrane a v zaveru zabral
Mlada Boleslav-Villarreal CF 1:2
Mlada Boleslav-pravo-Az prilis velky respekt meli fotbaliste Mlade Boleslavi v uvodnim vystoupeni ve skupine C Poharu UEFA ze spanelskeho Villarrealu. Spise nez jedenact bojovniku natesenych na stret s evropskym velkoklubem totiz valnou cast ctvrtecniho vecera absolvoval ustraseny soubor. "Az s prilis velkym respektem jsme hrali v prvnim polocase. Chybela nam agresivita, nepristupovali jsme k protihracum vcas," litoval promarnenych petactyriceti minut Zdenek Scasny, trener Mlade Boleslavi.
Jeste dlouho po prestavce byli jeho sverenci az prilis uctivi ke spanelskym technikum, kteri predvedli skvely part. "Byli strasne fotbalovi, vsechno hrali na jeden dva doteky. Minimalne kazili. Byl to strasny fofr. My jsme navic byli moc ustraseni. Byl to nejlepsi tym, se kterym jsme se kdy utkali," pronesl Marek Matejovsky, kapitan Stredocechu. Ti zabrali v poslednich deseti minutach. Skvelym finisem dali vzpomenout na lonske vykony, ktere tym vynesly na treti misto ligy. Do te doby hoste jasne dominovali. Hyrili pohybem, aktivitou a napady, coz byl ostry kontrast proti dlouho staticke a strnule hre Mlade Boleslavi.
Branky: 89. A. Mendy ­ 33. Nihat, 56. Santi Cazorla. 4082 divaku, polocas 0:1.
***

Navrat na hlavni stranu