Navrat na hlavni stranu

Medaile Jana Masaryka Blance Rohnove a Janu Rubesovi
U prilezitosti oslav zalozeni samostatne Ceskoslovenske republiky predal generalni konzul Ceske republiky v Torontu Richard Krpac pametni medaili Jana Masaryka pani Blance Rohnove a panu Janu Rubesovi. "Blanka Rohnova a Jan Rubes jsou typickymi predstaviteli generace narozene behem Masarykovy republiky, jejiz idealy podporovali a sirili behem sveho celeho zivota, " rekl Richard Krpac pri predavani medaili.
Blanka Rohnova je znama predevsim svou mnohaletou praci pro ceskou komunitu v Kanade. Jiz zahy po svem prijezdu do Kanady v roce 1957 vstoupila do nejvyznamnejsi krajanske organizace, Ceskoslovenskeho narodniho sdruzeni /dnesni Ceske a Slovenske sdruzeni v Kanade/. Predevsim jeho prostrednictvim a dale take jako prezidentka Damskeho odboru tohoto sdruzeni prokazala behem nasledujicich padesati let neocenitelnou pomoc uprchlikum z tehdejsiho Ceskoslovenska. Nedilnou soucasti jeji obetave prace byla i snaha o zachovani ceskeho kulturniho dedictvi v Kanade. V devadesatych letech minuleho stoleti stala navic u zrodu nekolika charitativnich iniciativ ve prospech organizaci v Ceske republice.
Druhym vyznamenanym byl drzitel nejvyssiho kanadskeho oceneni, Radu Kanady, Jan Rubes. Nevsedne talentovany v mnoha oborech, Jan Rubes se behem sve dlouhe kariery stal velmi uznavanym opernim pevcem a televiznim i filmovym hercem, znamym nejen v Kanade, ale i v USA. Jiz zahy po svem prijezdu do Kanady v padesatych letech byl vyznamnym rozhlasovym redaktorem. V ramci sveho poradu Songs of My People zprostredkoval kanadskemu publiku ceskoslovenskou kulturu. V pameti mnoha Kanadanu, Americanu a prislusniku ceske komunity vsak zustanou navzdy predevsim jeho charakterni role v televiznich inscenacich a serialech a v hollywoodskych filmech jako napr. Witness nebo Snow Falling on Cedars.
Po predani medaili nasledoval koncert za ucasti mezzosopranistky Marcely Grofove a bassisty Zdenka Plecha. Jejich profesionalnimu vykonu prihlizely vice nez dve stovky nadsenych divaku, kteri si na zaver potleskem ve stoje vyvolali nekolik pridavku.
tz-gk

M. Grofova

Navrat na hlavni stranu