Navrat na hlavni stranu

Kdyz si Anglicane uzivaji fotbal a Cesi jen koukaji
Zabili nam Slavii?

Anglie ma smutek. Sportovni smutek a velky. Jeji fotbaliste prohrali v Moskve s Ruskem 1:2 a pokud v dalsim zapase evropske kvalifikace tym Izraele proti Rusku nezaboduje, hrdy Albion bude pristi rok na mistrovstvi Evropy v Rakousku a ve Svycarsku chybet. Take ragbiste ve finale mistrovstvi sveta v Parizi podlehli Jihoafricke republice 6:15 a po ctyrech letech neobhajili zlate medaile ze sampionatu v Australii. A konecne Lewis Hamilton i v zaverecnem zavode mistrovstvi sveta vozu formule 1 v Sao Paulu pokazil, co se dalo a trebaze celou sezonu vedl, nejcennejsi motoristicky titul prenechal Finu Raikkönenovi.
Fanousci si tedy potrebuji schladit zahu. A proc ne, kdyz spolu ve tretim kole skupiny H Ligy mistru meri sily tymy z cela ligovych tabulek anglickeho i ceskeho fotbalu. Arsenal Londyn a Slavie Praha. Byt paradoxne v zakladni jedenactce domaciho muzstva figuruje jediny Anglican a to teprve osmnactilety utocnik Theo Walcott. Ovsem britskou metropoli, nad niz v zaveru rijna az neuveritelne sviti slunicko, ten den od Big Benu az k Tower Bridgy doslova zaplavuji temer tri tisicovky cervenobilych slavistickych priznivcu. A take trener Prazanu Karel Jarolim si dovoluje optimisticky zertovat: "Ano, Arsenal ma drahe posily. Ale i my jsme behem leta ziskali hrace, na ktere jsme si ukazali. V tom je to vyrovnane, jen rozpocty jsou trochu jine"
Bohuzel, sedesat tisic divaku v luxusnim fotbalovem stanku Emirates Stadium a sest milionu u obrazovek televizni spolecnosti ITV (v Kanade Setanta) se uz od prvni minuty utvrzuje v tom, jak i ve fotbale ekonomika a penize funguji. Na jedne strane rocni rozpocet Slavie necelych sto milionu korun a to jeste hodne vylepseny tim, ze muzstvo do Ligy mistru necekane postoupilo. A na druhe castka na stejnou dobu cinici v prepoctu na ceskou menu neuveritelne tri miliardy! Slaviste se na travniku hrouti jako domecek sestaveny z papirovych karet. Kdyz bezi 41. minuta, na ukazateli skore uz sviti stav 3:0. Predtim Hleb prochazi po levem kridle a zcela volny Fabregas otevira skore. Pak si oba role rychle vymenuji a Hlebovu strelu po Fabregasove rohovem kopu si do vlastni site srazi stoper Hubacek. Pudil z nepochopitelne pozice zahrava malou domu brankari Vaniakovi, ktery spatne odkopava, takze pro Walcotta uz je snadne spravne trefit. A to jeste domacimu tymu chybeji zraneny Nizozemec van Persie a nemecky golman Lehmann, ktery ma osobni problemy s trenerem Wengerem.
Ale i po prestavce je rozdil v rychlosti a micove technice propastny. Velmi casto fotbaliste Arsenalu hraji se slavisty potupne bago, jako by ucitele chteli skolit sve zaky. Vystiznymi slovy to pozdeji vyjadruje trener Arsene Wenger: "Moji hraci si utkani proste uzivali" Hleb pali presne k tyci bezmocneho Vaniaka. Walcott si pohrava s Krajcikem i s Hubackem a pak se uz nemyli. A po predchozi perfektni kombinaci Hleba, Adebayora, Fabregase a Walcotta se do strelecke listiny zapisuje znovu Fabregas. Teprve za potupneho stavu 0:6 se do sanci dostavaji i Krajcik s Vlckem, avsak brankar Almunia jejich strely vyrazi. A tak tecku za rekordnim vysledkem v Lize mistru 7:0 (!) dela stridajici Bendtner po elegantni paticce Gilberta Silvy. A to jeste cesky reprezentant v dresu Arsenalu Tomas Rosicky, ktery se stale zotavuje ze zdravotnich problemu a do hry prichazi az v 62. minute misto Belorusa Hleba, bombou razitkuje spojnici tyce a brevna slavisticke branky.
Zdeseny trener Karel Jarolim po zapase tvrdi: "Tohle je v moji fotbalove kariere nejkrutejsi prohra!" Inu, sedm kuli jako v Sarajevu! A pani Millerova z Dobreho vojaka Svejka by klidne mohla prohlasit: "Tak nam zabili Slavii!" Jenze realita je prece jen jina a ani po takovem vyprasku si nelze plest fotbalove pojmy s dojmy. Prece uz jen to, ze se Slavie z kvalifikace pres Zilinu na penalty a senzacne i pres Ajax Amsterdam do Ligy mistru probojovala a v uvodnim stretnuti v Praze dokazala porazit Steau Bukurest, je maly zazrak.
Ovsem Anglicane si svuj sportovni apetit skutecne napravili. Tim spise, ze mladicek Walcott zaril predevsim v koncovce a francouzsky kouc Arsene Wenger, ktery Arsenalu sefuje uz jedenact let, ho dokonce prirovnal k byvale ikone tohoto klubu a slavnemu francouzskemu internacionalu Thierrymu Henrymu. Mimochodem Walcott uz loni ve svych sedmnacti nahledl do anglickeho reprezentacniho celku pri mistrovstvi sveta v Nemecku a fanousci ted veri, ze se do neho svymi vykony co nejdrive vrati. A take, ze pristi rok na evropskem sampionatu zachrani Anglii. Pokud na nej ovsem kolebka svetoveho fotbalu prece jen postoupi.
JAROSLAV KIRCHNER, Londyn
***
Gambrinus extraliga
10. kolo:
Mlada Boleslav-Liberec 0:2, Jablonec-Ostrava 1:1, Kladno-Bohemians 2:1, Budejovice-Sparta 1:1, Most-Brno 2:2, Olomouc-Teplice 1:0, Zizkov-Zlin 2:0, Slavia-Plzen 3:0.
11. kolo: Brno-Budejovice 2:1, Bohemians-Most 1:0, Sparta-Kladno 4:1, Ostrava-Mlada Boleslav 3:3, Liberec-Slavia 1:1, Zlin-Jablonec 0:1, Plzen-Olomouc 2:0, Teplice-Zizkov 4:1.
***
Slovenska Corgon liga
13. kolo:
B. Bystrica-Trencin 1:1, Slovan-Zl. Moravce 2:2, Ruzomberok-Dubnica 2:2, Kosice-Trnava 3:2, Artmedia-Zilina 2:3, Nitra-Senec 2:0.
14. kolo: Dubnica-Kosice 0:1, Zilina-Slovan 3:0, Trencin-Artmedia 1:4, Zl. Moravce-Ruzomberok 1:2, Senec-B. Bystrica 1:1, Trnava-Nitra 2:1.

Navrat na hlavni stranu