Navrat na hlavni stranu

Jan Rubes, muz s mnoha talenty
Dne 27. rijna 2007 vyjde kniha o jednom z nejpopularnejsich Cechu v Kanade. Autorem je jedna z prednich postav kanadskeho hudebniho zivota dlouholety Rubesuv pritel Ezra Schabas, ktery mimo jine publikoval biografii Sir Ernest Mac Millan, Dejiny Kanadske operni spolecnosti a Dejiny kanadske konzervatore.
Jeste pred vydani autorizovane biografie jsem navstivil Rubesovi a tak jsem se dovedel, ze Jan vlastne puvodne chtel studovat medicinu, ale ze v te dobe byly zavrene vysoke skoly a tak se rozhodl pro konzervator. Pres Svycarsko emigroval do Kanady, kde se seznamil v Montrealu s manzelkou Susan a jejich manzelstvi trva jiz 57 let. Jan Rubes za svuj pozehnany zivot vystupoval ve vice jak tisici operach, operetach ci muzikalech. Hral skoro ve stovce filmu, vystupoval v rozhlase, pozdeji v televizi v detskych predstaveni a take vystupoval v Novem divadle ve Vesele vdove a v Polske krvi ci uvadel slavnostni koncert v Royal Ontario Museum.
V uvodnich kapitolach se popisuje dokonceni konzervatore v roce 1947 a jeho pocatky v Plzni. v divadle J. K. Tyla. Nasleduje emigrace seznameni se Susan pri nataceni Forbidden Journey v Montrealu. Prestoze Jan Rubes ma radeji Mozarta castokrat vystupoval v ceskych operach. V roce 1952 to bylo v Prodane neveste, ktera byla uvedena v New Yorku. O rok pozdeji vysilala poprve CBC-TV operu Don Givanni prave s Janem Rubesem. Vystupoval vsak nejen v operach, ale i v operetach. Mimo jine velice casto v Stratfordu, kde v roce 1959 hral v Offenbachove operete Orfeus v podsveti, kdy vystupuje jako Pluto. Nasleduje rada vystoupeni po cele Kanade, vcetne Vancouveru v roce 1962. Behem Prazskeho jara v roce 1968 se Rubesovym podarilo navstivit Ceskoslovensko. Pri prilezitosti vyroci srpnovych udalosti je v knize i o basni Johna Reevese venovane Ceskoslovensku, kterou prelozil do cestiny Josef Cermaka a v CBC recitoval prave Jan Rubes. Jednou z hlavnich cinnosti byla i predstaveni pro deti.
V roce 1982 se stal Jan Rubes mistrem Kanady v tenisu v kategorii nad sedesat let. Priznivcum stribrneho platna se stal vsak znamy roli dedecka ve filmu Witness z roku 1985. Jan Rubes vzpomina, ze se vlastne k tomuto nataceni dostal nahodou. Hledali devce pro film a pri tom jsem se objevil ja. Nasledovaly dalsi filmy z nichz si mnozi pamatuji z roku 1987 Smrt v zime.
Prestoze manzele Rubesovi jsou dnes v penzi a Jan Rubes byl nejen vynikajici herec, zpevak, tenista na jednu vec se v knize zapomenulo. I ve veku 88 let je vynikajicim taktikem pri pauzirovanem mariasi. Pri jeho zimnim pobytu na Floride svadi nelitostne souboje s Josefem Pichlikem a Vaclavem Taborskym. Vaclav Taborsky jako benjaminek vsak daleko za temito veterany zaostava. Na kolik dalsich talentu Jana Rubese se v teto knize nedostalo zustava otazkou, ale to hlavni se z ni dovite. Kniha bude k dostani ve vsech velkych knihkupectvich v Kanade.
Ales Brezina
***

Navrat na hlavni stranu