Navrat na hlavni stranu

Italske prazdniny (4)
Louceni

Dnes se loucime s Vecnym mestem a balime na cestu domu. Za tech pet tydnu jsme videli vsechno, co jsme chteli videt, ba i vice. Hodnotit budeme az doma. Dostal jsem ukol do Rima od kamarada Zdenka - udelat seznam dobrych verejnych hygienickych zarizeni, coz jsem poslusne udelal a vezu seznam 33 mist do Sudbury. Nebyl to snadny ukol. Turistu v Rime pribylo a zarizeni nikoliv; kdyz tyden, dva, tri neprselo, byly postranni malebne ulicky jaksi citit a tomu muze pomoci jen dest.
Jinak se uroven nezlepsila, chybi prkenka, chybi voda, atd. Zvlastni vyjimkou jsou turisticka mista, kde se plati nemale vstupne. Take jsme videli neco, co jsme nevideli pred dvema roky - Kanadanum zname prenosne toalety v parku na Aventinu za chramem sv. Saby pod palmami, lec radost pohasla, kdyz jsme zjistili ze jsou zamcene, a prichystane k nejake politicke veselici na vikend.
Take jsem registroval radku prenosnych toalet na Piazza Venezia u Kapitolu, ale ty byly zrejme pro archeology, kteri jsou predvojem budovatelu nove linky Metra.
Ten seznam 33 toalet, s vodou, prkynkem a rucniky je seznam adres 33 McDonaldu v Rime, kde se poutnik nemusi doprosovat klice, bloudit chodbami i poschodimi a ucpavat si nos. Inu, Americanum se neda smysl pro hygienu uprit.
A toho americkeho vlivu je vice, na programu 56 rimskych kin se tento tyden promitaji jen americke filmy, s jedinou vyjimkou, italskou veselohrou (velmi zkritizovanou).
Takze odjizdime ze slunneho Rima s trochou smutku na severoamericky kontinent, kde nas ceka sporadanost, hygiena, jidlo bez neustalych testovin, rodina, i filmy bez italskeho dabingu.
Zdravim a pristi zprava bude ze Sudbury!
Rosta Firla-Rim

Navrat na hlavni stranu