Navrat na hlavni stranu

Kulhajici Stepanek rozskakal i premiera Mirka Topolanka
Kdo mel pravdu?

Do Prahy priletela svetova tenisova jednicka Roger Federer. Fenomen tohoto lukrativniho sportu, ktery vsem svym souperum na vedouci pricce svetoveho zebricku nekompromisne vladne uz od 2. unora 2004! Protoze Cesi bojovali se Svycary v barazi o zachranu ve svetove skupine Davisova poharu a dejistem tohoto zapasu snu, alespon pro ceskou sportovni verejnost, byla prazska Sazka Arena. Tedy krasna a moderni hala, ktera byla postavena pro poradani hokejoveho mistrovstvi sveta 2004 a konecne se v ni objevil i tenis. A jeste jedna lahudka tomuto utkani predchazela. Byl to navrat ctvrtfinalisty lonskeho Wimbledonu Radka Stepanka do daviscupoveho tymu Ceske republiky. Po trilete prestavce a slozitem vyjednavani mnoha lidi kolem ceskeho tenisu!
Neni divu, ze Sazka Arena byla uz dlouho dopredu beznadejne vyprodana a jeji hlediste naplnene patnacti tisici divaky si po vsechny tri dny vychutnavalo ohromne drama. I kdyz prvni den vsechno dopadlo podle ocekavani. Federer zdolal ve ctyrech setech Stepanka a Berdych ve trech Wawrinku, ale obe stretnuti trvala temer tri hodiny. O tom, ze klicem k vitezstvi je ctyrhra, nepochyboval nikdo. A to, ze do ni Federer nastoupi s deblovym specialistou Allegrem, bylo take jasne. Velky otaznik vsak visel nad slozenim ceskeho paru. Aktualne nejlepsi ceskou dvojici jsou sice Vizner s Dlouhym, kteri na nedavnem mezinarodnim mistrovstvi USA ve Flushing Maedow postoupili az do finale, ovsem prvne jmenovany veteran v daviscupove nominaci nefiguroval. Dlouho cesky nehrajici kapitan Jaroslav Navratil tvrdil, ze postavi Stepanka s dalsim zkusenym tenistou orientovanym pouze na ctyrhry Dammem. Az vecer pred timto soubojem dost necekane pripustil: "Mozna se Stepankovym partnerem stane Berdych." Ano, dva typicti singliste odehraji vsechno a budou po svem boku stat i v deblu Stepanek bojoval jako o zivot, avsak Berdych se neuveritelne trapil. Svycari vyhrali prvni dva sety a ve tretim meli mecbol! V tomto momente se vsak rozehral i Tomas Berdych a jak dalsi vyvoj ukazal, tak rovnez k vynikajicimu vykonu. Naopak Allegro predchozi skvele udery vystridal za herni nejistotu a cesti reprezentanti petisetovou bitvu vyvalcili ve svuj prospech.
Jeste vsak vyhrano nebylo. Tim spise, ze Berdych nestacil na Federera. V zadnem pripade vsak nebyl bez sanci, vzdyt v prvnim setu nepromenil jeden setbol a ve druhem jich nevyuzil dokonce pet. Tenisova detektivka gradovala a vsechno mel ve svych rukou Stepanek proti Stanislasu Wawrinkovi, ktery ma ceske prapredky. Stepanek vedl 2:0 na sety, ale ve tretim za stavu 3:4 a 40:30 pri svem podani napadne zavravoral. Jeho pohyb po dvorci byl najednou hodne nejisty a o uderech ani nemluve. Publikum vytusilo, ze je zle a ze by se zapas mohl otocit nebo predcasne skoncit, byt mel cesky tenista vysledkove navrch. Hlediste ho vsak neuveritelnym zpusobem hnalo vpred a on skutecne i treti set v tie-breaku vyhral pomerem 7:4. Okamzite po promenenem mecbolu se Stepanek chopil mikrofonu na empiru rozhodciho a zvolal: "Kdo neskace, neni Cech!" Spolecne s nim zacalo radit a oslavovat mnoho tisic ceskych fanousku v cele s predsedou vlady Mirkem Topolankem. A na tiskove konferenci se Stepanek jeste sveril: "V nejtezsich chvilich jsem si sam pro sebe musel opakovat - zadna bolest, zadna bolest! Jak jsem to videl v mem oblibenem filmu Rocky 4 a pomohlo to." Za to rozcarovany suveren svetoveho tenisu Roger Federer byl presvedceny, ze Stepanek sve zraneni jen filmoval: "Radek nema zapotrebi delat neco takoveho, aby vyhral" Kdo ale mel pravdu?
Ceska republika - Svycarsko 3:2: Stepanek - Federer 3:6, 2:6, 7:6 (4), 6:7 (5), Berdych - Wawrinka 7:6 (2), 6:4, 7:5, Stepanek, Berdych - Federer, Allegro 3:6, 5:7, 7:6 (7), 6:4, 6:4, Berdych - Federer 6:7 (5), 6:7 (10), 3:6, Stepanek - Wawrinka 7:6 (3), 6:3, 7:6 (4).
JAROSLAV KIRCHNER, Praha
***
Slovaci zbabrali klucovu stvorhru
BRATISLAVA-sme-Pred rokom smutili tenisti Slovenska v Sibamac arene, po barazovej prehre s Belgickom 2:3 opustili svetovu skupinu Davisovho pohara.
Ani po roku nemaju dovod na oslavu, v barazovom stretnuti s Korejskou republikou podlahli rovnakym vysledkom a zostavaju v euro-africkej zone. Neprekonatelnou prekazkou pre omladeny tim kapitana Milosa Mecira bez zraneneho Dominika Hrbateho bol korejsky tridsiatnik Hjung-taik Lee (39. v rebricku ATP), ktory sa zasluzil o vsetky tri body azijskeho druzstva - dva vybojoval v dvojhrach a k dalsiemu prispel vo stvorhre.
Uz po stvrtkovom zrebovani bolo zrejme, ze pri povinnych dvoch bodoch favorizovaneho Leeho v singloch moze byt klucom k postupu sobotnajsia stvorhra. Aj bola.
Slovenska dvojica Michal Mertinak - Lukas Lacko ju v suboji s parom Kju-tae Im, Hjung-taik Lee zbabrala a po zahanbujucej prehre 0:6, 3:6, 2:6 sa Korejcania dostali blizko k postupu medzi elitnych 16 timov.
Lee s prehladom vyuzil vcera sancu a v suboji jednotiek zdolal Lacka 6:3, 6:3, 4:6, 6:1. Korejska republika si po 20 rokoch vybojovala ucast vo svetovej skupine, ked neuspela v predchadzajucich osmich barazovych zapasoch. Deviaty uz bol vitazny. Martin Klizan - Hyung-Taik Lee 3:6, 0:6, 1:6, Lukas Lacko - Wong-sun Jun 6:3, 6:2, 7:6 (2), Lacko, Michal Mertinak - Lee, Kju-Tae Im 0:6, 3:6, 2:6, Lacko - Lee 3:6, 3:6, 6:4, 1:6, Mertinak - Jae-sung An 6:3, 6:2.
***

Navrat na hlavni stranu