Navrat na hlavni stranu

Josef Lnenicka: Nekdo zustal Janem, nekdo Honzou
Cesky narod mel v davne i nedavne historii celou radu vyznacnych osobnosti jmenem Jan. Slusi se, abych jmenoval alespon nektere: Jan Zizka, mistr Jan Hus. Jan Amos Komensky, Jan Opletal, Jan Evangelista Purkyne, Jan Palach, Jan Zajic... Potom zde byl popularni ministr Jan Masaryk, mezi lidem vseobecne s laskou naroda oslovovan jako Honza pro jeho neopakovatelny humor. By! synem naseho prvniho prezidenta Tomase Masaryka. My starsi si ho dobre pamatujeme z vysilani londynskeho rozhlasu za druhe svetove valky. Vzdy koncil slovy: "Dobrou noc a pevnou nadeji!" Cely narod Cechu a Slovaku vedel, co ta jeho slova znamenaji. O tom nikdo nezapochyboval.
Dodnes si vsak nelze predstavit, ze by nekdo nasel odvahu oslovit Komenskeho, nebo mistra Jana Husa, ci Zizku jmenem Honza. Slovo Honza je takovy domaci vzity vyraz, ze ho najdete i v pohadkach pro nejmensi. Cesky Honza obvykle pokladany za hloupeho, se nasledne vzdy projevil jako velky chytrak, ukazalo se, ze ma "za usima" nebo "pod cepici".
Muj dlouholety pritel se take jmenuje Jan, ale to jmeno je uplne zapomenuto. Vzdy, vsude a ode vsech je oslovovan HONZA. Byl tak oslovovan od nejranejsiho veku. Myslim si, ze by mu osloveni jmenem Jan ani nesluselo. "Honzo" mu proste "sedi". Slusi mu. Oslovuje ho tak druha manzelka. Oslovovala ho tak i prvni manzelka.
Honza, prosim, je ale take vyjimecna osobnost. Honza neni jen tak nekdo, hej, nebo pockej. Honza je prosim, vystudovany inzenyr zeleznicniho stavitelstvi. Hlavu ze studii natriskanou teorii az k prasknuti. V jeho "sisce" viri tisice napadu, vsechny teoreticke. Do vseho vsak vrta. Mimo svuj titul je cinny v divadle, v operetach zpiva, je hudebnik. Original povolani zna jen teoreticky, ale praxe naprosto zadna. Co se u neho velice ceni, je odvaha. Pobyval nekolikrat v Cine, v Koreji. Rozvijel tam velkoryse plany o stavbach zeleznic... Cisla jsou shodou okolnosti ve svete vsude stejna a od stolu se da udelat ledasco. Papir snese vsechno.
Tak si predstavte, ze tento Honza, inzenyr zeleznicniho stavitelstvi, me nedavno zastihl ve chvili, kdy jsem mel v ruce pravou a dokonale tvrdou americkou cihlu, ktera se nikdy "nerozhasi" a snese vsechny rozdilne povetrnostni vlivy. Honza se prede mnou postavil, cumi pres svoje silne brejle, co to otacim v rukou, a nakonec se me s usmevem zeptal:
"To me, Josefe, rekni, ta krychle, co mas v ruce, co to vubec je?"
"Honzo, to mas znat, to je preci cihla, ta je vsude stejna, jak v Evrope, tak zde v Americe."
"No vidis, jsem stavebni zeleznicni inzenyr, ale cihlu jsem v zivote nemel v ruce."
"Tak se na ni podivej."
Upozornuji, ze ja byl reznik a uzenar, ale mel jsem za sebou i nekolik staveb domu, chat, garazi, krbu a dva kominy. Honza asi z toho, ze jsem vedel, jak vypada cihla a stavitel jsem nebyl, usoudil, ze jsem chytry chlapik, a brzy po tomto setkani me znovu navstivil a tak polohlasne procedil:
"Pojed se mnou do Pensylvanie, dnes je tam aukce na auta, ktera jsou lam velmi lacina, chci si koupit jine auto. Tomuto "zlatemu pokladu", jak ho nazyva moje zena. brzy vyprsi zivotnost."
Za hodinu jsme vyjeli, za tri hodiny jsme byli na aukci: Snuska ruznych aut od starsich typu az po novejsi. Nabidka mnohonasobne prevysuje poptavku. Honza vsak najednou zavetril, kdyz se dovedel, ze na konci te sbirky plechu stoji vyrazeny skolni autobus. Od te chvile nemel o nic jineho zajem, nez o ten autobus. Pozdeji se mi sveril: "Jiz jako kluk jsem mel touzebne prani vlastnit autobus." Kdyz si ho tak zbezne prohledl, zjistil, ze ma dobre pneumatiky, neni nahnily, cena mu ucarovala, uplne pozbyl zajem o neco jineho, mel na mysli jen a jen autobus. Za osm stovek ten autobus koupil. Jedina podminka byla, ze bude prelakovan na jinou barvu; puvodni barva byla zluta. Tak jsme se vraceli spolu s autobusem. Co se delo u nich doma, jsem se nikdy nedozvedel. Jen podotknu, ze ten autobus ma dodnes. Sice jiz nejezdi, ale tri ci ctyri jejich psi maji v autobuse prepychove bydleni.
Ten autobus, aby ho mnoho oci nevidelo, stoji jako nepojizdny v lese.

Navrat na hlavni stranu