Navrat na hlavni stranu

Cesti fotbaliste jsou uz temer na sampionatu, ale co bude dal?
Brückner mel pravdu

Klic ke zlate brane, ktera otevira cestu na mistrovstvi Evropy 2008 do Rakouska a Svycarska, meli pred zapasem s Iry cesti fotbaliste ve svych rukou. Tedy se souperem, ktery byl do teto skupiny D nalosovan az ze ctvrteho vykonnostniho kose a proto by se zdalo, ze spise pujde o peknou prochazku k vysnenemu cili. Tim spise, ze ctyri dny predtim ztratili Irove v Bratislave uz temer jiste vitezstvi nad Slovenskem, kdyz az v nastavenem case na konecnych 2:2 vyrovnal Marek Cech, ktery kdysi pusobil v prazske Sparte a ted obleka dres FC Porto. Ale presto byla atmosfera kolem ceskeho tymu opet napjata. Ostatne tak, jak to v posledni dobe byva zvykem Tentokrat byl duvodem nepresvedcivy vykon v predchozim utkani na pude fotbaloveho trpaslika v San Marinu, jehoz Cesi porazili jen 3:0 a hlavne po zbytecne obdrzene zlute karte prisli pro souboj s Irskem o svou utocnou oporu obroviteho Jana Kollera.
Pod nejvetsi palbou novinaru byl take jako obvykle reprezentacni trener Karel Brückner. Zejmena kdyz na Kollerovo vyfaulovani reagoval dodatecnym povolanim do tymu jineho dlouhana Libora Doska, ktery hraje ceskou ligu za Spartu. Odpurci vsak tvrdili, ze hry s prekopavanim a prihravkami na vysoky pilir vpredu bylo uz dost! Nakonec osmasedesatilety kouc touto cestou nesel. I proto, ze mohl do boje poslat narychlo uzdraveneho utocnika Milana Barose, ktery predtim v San Marinu pro zraneni absentoval. Tedy dalsiho stezejniho utocnika a pred temer sedmnacti tisici divaky zaplnenym hledistem stadionu Sparty v Praze na Letne jedineho klasickeho utocnika. A take na zbyvajicich deseti mistech zakladni jedenactky slozene ze samych krajanku Brückner vsadil na sve osvedcene kone nedavne minulosti.
Ale prvni pulhodina mela patricny naboj. Ze stredove osy Barose utocnou aktivitou vyrazne doplnovali zejmena Sionko s Rosickym a z leve strany obrany dokonce Jankulovski. A prave letosni vitez Ligy mistru v barvach AC Milan Marek Jankulovski v 15. minute ukazkove pronikl souperovou obranou, narazil si s Plasilem a levackou skoroval. Dalsi napor ceskeho celku, ktery se tentokrat mnohem vic opiral o kombinacni hru, ale uz tolik plodny nebyl. Navic se tesne pred prestavkou cela ceska obrana temer zastavila a Doyle pred zcela onemelym publikem orazitkoval Cechovu tyc. Velke stesti!
Ani po zmene stran se uz irska sit nerozvlnila. Prestoze v 61. minute Stephen Hunt, ktery loni brutalnim faulem v anglicke lize zlomil lebecni kost brankari Petru Cechovi a ten od te doby musi chytat v prilbe, byl za zakrok na Polaka vyloucen. Ale i kdyz muzstvo Ceske republiky melo zbyvajici pulhodinu pocetni prevahu, naopak to byli Irove, kteri s deseti hraci tlacili. A malem vyrovnali Po chybe Cecha a strele McShanea vykopaval Rozehnal mic z prazdne ceske branky
Trener Karel Bruckner po tesnem vitezstvi 1:0 prohlasil: "Tenhle vrchol jsem cekal! Byla to dobra prace, vykon i vysledek." Jak tato slova hodnotit? Mozna se jim nekdo pousmeje Ale je otazkou, z jakeho hlediska to vezme. V tomto smeru mel Bruckner skutecne pravdu. Pro soucasny tym Ceske republiky to byl vrchol vykonnosti. Tu totiz v zadnem pripade nelze srovnavat s formou, jakou mel na mistrovstvi Evropy 2004 v Portugalsku, kdy mu jen krucek chybel k potupu do finale a svou hrou okouzloval oko fotbaloveho divaka. Davno uz chybeji osobnosti Pavla Nedveda i Karla Poborskeho a stejne tak tehdejsi vykonnost rade soucasnym reprezentantum.
Ovsem i za teto situace jsou Cesi jednim z prvnich evropskych celku, ktere si ucast na sampionatu uz temer zajistily. A to je prece uspech. Vzdyt v tabulce skupiny D maji pred tretim Irskem uz sestibodovy naskok a k jistote jim staci z poslednich tri zapasu ­ v Nemecku, v Praze se Slovenskem a na Kypru pouhe tri body. Tedy jedno vitezstvi nebo tri remizy. A mozna ani to ne Pokud totiz Irove hned v nasledujicim kole prohraji doma se suverennim Nemeckem, bude o postupu rozhodnuto jeste pred prvnim z techto stretnuti, v nemz se Cesi stretnou 17. rijna v Mnichove s Nemci.
Brückner po utkani s Iry v Praze jeste zduraznil: "Klima a atmosfera kolem nas nebyly jednoduche." Autor jedineho golu Marek Jankulovski zase rekl: "Kritika na nas byla prehnana, ale my dneska jezdili po zadku." A pak na televizni kamery jeste vyznamne pronesl: "Myslim si, ze ta kritika byla na trenera. Ale to si kazdy prebere, jak chce" Takze co ted bude dal?
JAROSLAV KIRCHNER, Praha
***
Slovakov porazil Bellamy, trpka prehra s Walesom 2:5
BRATISLAVA 12. septembra (SME.sk) - Ani dalsi kvalifikacny duel o postup na majstrovstva Europy vo futbale, ktore sa v 2008 uskutocnia v Rakusku a Svajciarsku slovenskym futbalovym reprezentantom nevysiel. Takticky vybornemu Walesu podlahol vyber Jana Kociana vysoko 2:5, cim sa takmer navlas zopakoval vysledok prveho vzajomneho stretnutia z Cardiffu. Walesania sa touto vyhrou bodovo dotiahli na svojho dnesneho supera.
O vitazstvo Walesu sa postral hlavne kapitan Craig Bellamy, ktory dva goly dal, na dalsie dva prihral a posledny piaty padol po rychlom rozohrati priameho kopu. Ten bol len odozvou faulu na tohto rychlonoheho utocnika londynskeho West Hamu. Hostia sa okrem brejkov prezentovali vysokou produktivotou strelby, ved by sa dalo povedat, ze do coho kopli, to skoncilo za bezmocnym Seneckym. Zaujimavostou su aj dva goly slovenskeho kapitana Mareka Mintala, ktory si tak zopakoval spominany cardiffsky duel, kedy sa mu taktiez podarilo dvakrat skorovat.
Goly: 12. a 57. Mintal - 22. Eastwood, 34. a 41. Bellamy, 77. Durica (vlastny), 89. Davies, navsteva: 5486 divakov (stadion Antona Malatinskeho v Trnave). Slovensko: Senecky - P. Petras, Klimpl, J. Durica, Gresko (64. Zofcak) - Sestak (46. Obzera), Sapara, Hamsik, Cech - Holosko, Mintal.

Navrat na hlavni stranu