Navrat na hlavni stranu

North Star Inn
Je tomu uz bezmala dvacet sest let, co jsem opustil svuj druhy domov, Winnipeg v Manitobe. Je zcela logicke, ze i dodnes vzpomenu na mnohe pratele a kamarady, ktere jsme tam, moje zena a ja, meli. Ten vztah velmi pripomina kamaradstvi z detstvi i let pozdejsich. Jenze jsou to pratele jini. Pratele, vstupujici do nasich zivotu za zvlastnich okolnosti. Snad prave proto na ta pratelstvi vzpominam, ac kontakty se vytraceji jak plyne cas. Nelze z toho nikoho vinit. Nastaly pro nas i pro ne jine casy, jine starosti, jina aktivita. Ano, obcas si s prateli dosud ve Winnipegu zijicimi vymenime pozdrav, blahoprani, telefonat. Vepsali se do moji pameti zlatym a nesmazatelnym pismem. Snad se to bude zdat ponekud neprihodne, ale jednou jsem si uvedomil nebo mi to tak pripadalo, ze snad nemene silnou moji vzpominkou na to mesto v samem stredu Kanady je ta venovana nejen pratelum, ale i specifickemu mistu. A nejen tomu mistu.
Tim je je vysoky hotel North Star Inn. V Loungi v prizemi jsem se nejednou o polednach naobedval a pohovoril kratce s cisnici nemeckeho puvodu, vnadne a nedostupne jakemukoli flirtovani.
Ale verim, ze mi ti z pratel winnipezskych, kteri tento ctrnactidennik odebiraji, nebudou mit za zle vzpominku na zminene misto misto na ne. O nich snad nekdy priste.
Nejeden vecer stravil jsem s choti a nekdy i sam (kdyz nastala neshoda nasich nazoru a hledal jsem uklidneni) v nejhornejsim patre hotelu North Star Inn. Naleza se na tride Portage Avenue, jez s druhou hlavni tridou Main Street tvori onu znamou krizovatku, kde v zime duje studeny vitr a teplomer dostava zabrat ve svoji spodni casti.
(Nepoznal Kanadu,
kdo v puli unora,
zachumlan po bradu
v kozichu z buvola
na hube jinovatku
nepresel krizovatku
Portage Avenue & Main Street.)
George Reznick! Nejvyssi patro hotelu North Star Inn, bar, stolky od nichz je videt do okoli, ac v noci je to vlastne jedno, kam se jeden diva. Vsude rovina, prerie.
Ale my se divali hlavne k pianu, u nehoz on sedel a hral, George Reznick. Volynsky Cech. Kdykoli jsme se s nim dali do reci, snazil se mluvit cesky. Ale i kdyby mluvil jenom anglicky a my vedeli, ze je krajan, nikterak to nevadilo. Protoze George byl pianista milujici jazz. George prehraval repertoar tech nejkrasnejsich slagru, evergreenu.
Kdyz jsme prisli a vitali se s nim, rikal: -Oho ..ted ja bych mel vam hrat tu real ... skutecnou muziku ... wouldn't I ?-
-Jestli chcete a muzete, bylo by to prima,- rekl jsem.
-Sure ... sure ... mohu,- pravil . -A i kdyby mi eh... tento ...nekto povidal, se nemochu, sahral bych,- rekl od piana George a hral pak medley tech nejskvelejsich slagru a jazzovych standardu a ja vedel, ze neni zadny Oscar Peterson ani Bud Powell, ale hral ty puvabne melodie, ktere mi uz tolikrat poznamenaly zivot radosti a nadeji, hral je s pozitkem. Hral a ja mu zavidel, ze se na klaviature sveho upright piana nesmotam aspon na zlomecek toho, co v tu chvili George Reznick, krajan, ktery se ve Winnipegu ocitl o mnoho let prede mnou, pred nami, hral. A sedel jsem na barove stolicce a zvolna upijel svuj drink, obcas se podival kolem prosklenymi okny toho velmi solidniho hotelu a nevidel jsem zadne osvetlene Hradcany, ale jina mista, snad mosty nebo obydli, ale bylo mi to jedno. George hral na piano melodie, ktere jsem nejen mel rad, ale ktere v jakesi tajemne souvislosti byly pro me uz davno pripominkou sveta, kde lide jsou svobodni a kde je dobre, sveta, ve kterem jsem se nedavno ocitnul sice dobrovolne, ale ne tak docela dobrovolne. Castusky a Benny Goodman, to mi nejak nejde dohromady - a pojednou jsem jakymsi snad ponekud zvracenym zpusobem dekoval Breznevovi, tomu blbovi, co mel nekolik luxusnich zapadnich aut, za to, co udelal, ktery me a mou zenu a syna vypudil z mesta, ktere jsem mel tak moc rad. Snad ta jeho brutalita zpusobila, ze jsem se k odchodu odhodlal, kdyby v jeho pocinani bylo trochu solidnosti a logiky, nikdy bych to mozna neudelal, jenze te solidnosti a moudrosti nebylo. Ale tu George Reznick zacal hrat krasnou pomalou skladbu Dream A Little Dream of Me a ta mne uvadela do melancholicke nalady, takove, jakou jsem nejednou prozival, kdyz jsem se vracel pozde v noci od divky, kterou jsem miloval jako zadnou jinou, ktera se stala moji zenou a je ji stale... Nechci byt sarkasticky, ale pojednou slysim pisen zpivanou Waldemarem Matuskou: To vsechno vodneees cas ...ale mam i pocit, jakoby to se moji zeny a mne snad netykalo, ze vsechno pekne jeste cas neodnesl ...
Pred nekolika lety zasel jsem do jazzoveho baru, ktery spoluvlastnil dost slavny zpevak Kenny Coleman, byl na spatnem miste, ten podnik, a to je mozna jeden z duvodu, proc neuspel, ale par let prosperoval a bylo to prijemne, mensi misto. A tehdy, sotva jsem se usadil ke stolku, pohlednu stranou a u stolu sousedniho v male spolecnosti sedi on, George. Po kratickem zavahani jsem vstal a ke stolu pristoupil. Omluvil jsem se, ze rusim, ale to uz se George na me smal, jakobychom se naposledy videli vcera. -O, co vy tady?- prekvapil me. Rekl jsem, ze tu bydlim a zeptal se, zda jeste hrava v North Star Innu. Ne, hraje jinde - Ja... ja I remember ... pamatam ...North Star Inn, ja. Nice bar to byl!- povidal s usmevem. Mel stale tu fantastickou bradku, jen se mi zdalo, ze se ve tvari ponekud zakulatil.
Trio zacalo hrat a zpevak-spolumajitel podniku Kenny Coleman svym nenucenym, lezernim hlasem, zacal zpivat jeden z evergreenu, z tech melodii, ktere, alespon me, nikdy neunavi. Vratil jsem se na misto, upil celkem solidniho cerveneho vina. Vsiml jsem si, ze George Reznick ke mne mrknul svym bystrym okem a malinko pokyvnul hlavou. Vedel jsem, co to znamena. Skladba, ktera prave znela, interpretovana triem a Kenny Colemanem, se zrejme libila stejne jemu jako mne.
Ano, hezky bar ve meste nikterak mocne atraktivnim, nahla vzpominka na nej a na ty zvlastni, zajimave casy, ta pocatecni leta zivota v novem domove. Kazda chvile, kazdy cas muze mit svuj puvab, pomyslel jsem si.

Vladimir Cicha-Vancouver

Navrat na hlavni stranu