Navrat na hlavni stranu

Josef Lnenicka: Dubove palice
Primo pred myma ocima se odvijel znenadani pribeh dvou mladych lidi. Nebyli prvni ani posledni. Zacalo to tim, ze mi byl pridelen byt od zavodu, ve kterem pracoval i muz jmenem Zdenek. Oba jsme dostali byt ve stejnem dome, takze jsme se stali sousedy. Zdenek mel dceru a syna a manzelka byla zamestnana ve skole.
V protejsim dome bydleli Slavikovi. Otec, jako mnoho jinych pracoval v dolech, dva synove take, dve dcery v tovarne. Starsi syn byl zednik, ale stavebnictvi stagnovalo, tak sel do jamy.
Rodiny Zdenka a Slavikovi se mnoho let pratelili a prali si, aby si Zdenkova dcera Blanka jednou vzala mladsiho Slavikova syna Vladu za manzela. Davali je dohromady jiz od skolnich let.
Dolovani si velmi casto vybira svoji dan na zivotech. Zdejsi doly nebyly vyjimkou. V sachtach byly pohrbeny nadejne zivoty. Jednoho dne byl otec Slavik zavalen horninou. Zasluhou kamaradu horniku a vcasnym zasahem se jim ho podarilo vyprostil. Lecil se delsi cas, ale zustaly trvale nasledky. Zadal od zavodu nahradu. Jednani se vleklo, az konecny vyrok znel: Odskodneni se zamita. Neprislusi, mu. Uraz si zavinil vlastni neopatrnosti.
Jako sousede jsme se znali a zdravili se, prohodili nekolik slov pri nahodnem setkani.
Kdyz dostal do ruky vyrok o sve vine, prisel me navstivit a sverit se mi, co se stalo. Zaujala me jeho vec tak, ze jsem mu ihned sepsal zalobu na zavod k okresnimu soudu. Sam jsem prozil podobnou zalezitost s timto zavodem. Slavik zalobu precetl a bez vahani podepsal.
Netrvalo dlouho a bylo stanoveno soudni jednani. Jako prisedici byl u soudu hornik a soud vynesl rozsudek. Vina zcela spociva na sprave zavodu, je za zamestnance zodpovedny. Soud po provedenem setreni ulozil zavodu zaplatit odskodne, uslou mzdu, doplacet mzdu az do vyse puvodniho vydelku, castecny invalidni duchod, snizeni dane ze mzdy.
Doly zaplatily, ale konec jeste nebyl. Druhy syn Slavika nastoupil do uceni za hornika. Vlada byl chvalen mistry, mel velmi dobry prospech v praxi i teorii. V druhem roce uceni se mu stal v jame uraz a z nemocnice prisla informace, ze ma pohmozdenou i panevni kost a ze pravdepodobne zustane invalidou. Rodina Slavikova spravu prijala s pokorou. Zato matka Blanky se ihned nechala slyset, ze jejich dcera si invalidu nevezme a dokonce, ze nesmi...
Blanka ale prohlasila, ze si ho vezme, trebas jako invalidu na voziku. Matka na ta slova reagovala velice ostre. At si tedy sbali svoje veci a opusti byt. Ona v tom pripade dceru nezna. Nastal otevreny konflikt mezi rodinami. Dosel tak daleko, ze cele mesto se melo cim bavit.
Blanka meta utulek u Slaviku. Coz byla koruna vseho. Organismus Slavikova syna prekonal krizi a uzdravil se, i kdyz s nepatrnymi nasledky. Snoubenci me pozadali, zda bych jim nesel za svedka a uvedl nevestu k obradu. Blanciny rodice se totiz s nimi odmitali nejen setkat, ale i mluvit. Cela hornicka obec se snoubenci sympatizovala. Provedli sbirku na svatebni dary. Musim rici, ze se toho seslo pozehnane.
Ja jsem vsak citil, ze je v tom certovo kopytko. Bylo to na truc tem dubovejm palicim - rodicum Blanky.
Nepocital jsem zucastnit se svatby. Myslel jsem si, ze si snoubenci najdou misto mne nahradniho svedka, ale tesne pred svatbou jsem je potkal na ulici a Blanka me znova zadala, abych ji uvedl do obradni sine. Nakonec jsem souhlasil.
Ihned pote me potkala Blancina matka. Videla nas, jak mluvim s Blankou a Vladou a ptala se, proc se do te zalezitosti pletu. O nicem nechtela slyset. Prisel den svatby.
Cele hornicke sidliste prislo pred nase domy a prali novomanzelum mnoho stesti. Jen v byte Blancinych rodicu nikdo nebyl doma: byly stazene rolety.
V mestske sini starobyleho ceskeho mesta Dvora Kralove byl uzavren snatek; neveste jsem zastupoval jejiho otce. O hostine si v jedne chvili ke mne prisedli' otec Slavik, a jeho syn Josef. Zacali ponekud nevsedni rozhovor;
"Slyseli jsme, ze chces pod kaplickou stavet. Mas pry nejaky typ z pobytu ve Svycarech. Vis, ze jsem zednik, mohli bychom neco podniknout. Rad bych to pro tebe udelal. Pomohl jsi tatovi k duchodu a odskodnemu. Bylo by to za to." Dohodli jsme se, ze mu prenecham jednu garaz a on provede hrubou stavbu a vnitrni omitky. Svemu slovu dostal a ja tez.
Blancin manzel nemohl na sachte pracovat a k douceni na hornika mu schazelo nekolik mesicu. Situace byla dost tezka. Rozhodl jsem se, ze se o neco pokusim. Pozadal jsem naseho reditele o rozhovor. Prijal me a ja ho seznamil s pripadem novomanzelu. Mel jsem uspech, zavod prave dostavoval ctyri rodinne domky nedaleko meho pracoviste a chtel je pridelit zamestnancum. Reditel zavodu rozhodl dat Vladovi zamestnani a pridelit domek. Dostalo se jim odmeny za to, ze se nevzdali. Blanka by si vzala i invalidu a Vlada ji pomohl vyrovnat se s tvrdohlavosti jejich rodicu. Ziskali pekny domek, ktery splaceli formou najemneho a zavazku, ze Vlada setrva v zavode 10 let. Okolo domku byla pekna zahradka plna kvetin a brzy v ni pobihaly dve deti.

Navrat na hlavni stranu