Navrat na hlavni stranu

Jan Sverak a Jiri Vejdelek na Torontskem mezinarodnim filmovem festivalu
Letosni festival zaznamenal priliv filmu z vychodni a stredni Evropy. Vetsina filmu je vyprodana dlouho dopredu a tak clovek doufa, ze se mu podari spatrit nektery z filmu madarske nebo v posledni dobe vynikajici rumunske kinematografie. Hned v uvodu jsme meli moznost videt rusky snimek Vypovezeni. Reziser Andrej Zvjagincev natocil v roce 2003 film Navrat, ktery byl necim mezi alegorii a skutecnym pribehem a ziskal mnoho mezinarodnich uznani vcetne Zlateho lva v Benatkach. Po ctyrech letech prichazi s filmem, ktery navazuje na Andreje Tarkovskeho. Zvjagincev, podobne jako to delal Tarkovskij, dej filmu umistil do nezname zeme, neznameho mesta, nezname vesnice. Ani dobu nelze vysledovat. Jedna se o soucasnost nebo minulost anebo snad o apokalyptickou budoucnost, kterou pripominaji opustene ulice a pusta mesta. Jiz uvodni zaber cloveka, ktery jede v aute z venkova do mesta nam sdeluje, ze se jedna o zraneneho cloveka. Hlavnim hrdinou je vsak jeho bratr Alex, ktery mu vytahne z ruky kulku. Nedovime se, jak se mu to stalo ani co je v pozadi, zrejme je zapojen do hazardnich her. Nezname ani zamestnani obou bratri.
Alex vzapeti odjizdi s Verou a detmi na venkov, kde mu Vera oznami, ze ceka dalsi dite, ale nikoliv s nim. Alex se zhrouti. Konzultuje vse s bratrem Markem, ktery je predstavitelem neceho temneho, negativniho. Donuti ji k interrupci, pri ktere Vera zemre. Teprve v tento okamzik Alex projevi litost a zada o odpusteni. Pohreb je absurdni. Na opustenem hrbitove jsou pouze dva bratri, lekar a pop. Zadny obrad. Deti o nicem nevedi, absence pribuznych, jako kdyby se jednalo o tajny obrad. Vera se vsak do deje opet vraci (podobne jako u Tarkovskeho v Solaris) a hovori se svym milencem Robertem, o kterem nevime, jestli je skutecny nebo jestli je to nekdo, kdo ztelesnuje zase jeji predstavu, rozebira proc Alex neni otcem. Jeji manzel totiz prestal byt sam sebou, odcizil se sobe. Fyzicky byl otcem, ale duchovne byl nekde jinde. Clovekem, kteremu zmizela duse.
Hledani toho, k cemu jsme na teto zemi, se snazi ukazat i italsky film Jedno sto hrebiku Ermanna Olmiho. V knihovne s krasnymi starymi manuskripty se stane zlocin. Nekdo tyto knihy pribije otevrene k podlaze. Jedna se o mladeho, velmi vzdelaneho teologa, ktery odchazi mezi ty nejchudsi a odhazuje vse, co ho svazuje, vcetne auta a dokladu. Necha si pouze nejake penize a kreditni kartu. Snazi se zit s venkovany. Vypravi jim pribehy z Bible. V okamziku, kdy vesnicane potrebuji penize na soudni proces, pouzije kreditni kartu a je objeven policii. K vesnicanum se jiz nikdy nevrati, ale oni ho ocekavaji jako spasitele. Na festivalu byl pritomen predstavitel hlavni postavy Raz Degan, ktery o reziseru filmu rika, ze jeho prace je velice zvlastni. Malokdy se nekomu sveri s tim, co dela a o tomto filmu tvrdi, ze je to jeho posledni, cili ze to ma byt neco jako filmova zavet. Pripomenme, ze prvni Olmiho film Cas se stale nemeni, byl natocen v roce 1959 a jeho hlavni tvorba je ze sedesatych let, cili je soucasnik velikanu jako Pasollini, Fellini, Antonioni ci Bertolucci.
Muzeme pozorovat i navrat politickeho filmu. Se svym dokumentem prisel opet Michael Moore. Vraci se k volbam v roce 2004 v dokumentu Captain Mike Across America. Do znacne miry se mu podarilo zorganizovat univerzity, kde studenti volili pro demokraty, ale jejich rodice meli opacny nazor. Andrej Nekrasov ukazuje zase putinovske Rusko ve filmu Rebelie - Pripad Litvinenko. Zabyva se nejen smrti byvaleho agenta KGB Alexandra Litvinenka, ale i novinarky Anny Politkovske.
Oficialni katalog uvadi dva ceske filmy, Vratne lahve a Roming, a jeden ceskoslovensky film, Ostre sledovane vlaky. Roming je zaroven uveden i jako slovensky a rumunsky film, zatimco Vratne lahve maji britskou produkci. Trochu rozpacite na mne pusobilo, ze v seznamu slovenskych filmu na festivalu je i vystava digitalnich tisku na Ontario College of Arts and Design pod nazvem Into the Pixel.
Den po zahajeni festivalu se konalo v Batove muzeu za pritomnosti manzelu Batovych, generalniho konzula Richarda Krpace a dalsich hostu setkani s obema rezisery ceskych filmu. Nejprve jsem tedy pozadal o rozhovor Jiriho Vejdelka, ktery natocil film Roming.

Z filmu Roming


ABE: Jak bylo obtizne dostat se do romske problematiky, protoze film ma vynikajici hudbu, hraje tam rada romskych hercu, ale v hlavnich rolich jste se rozhodl pro Mariana Labudu a Bolka Polivku?
JV:
V Cechach byla volba romske tematiky ponekud riskantni. Je to podobne riziko jako kdekoliv, kdyz tocite o mensine. Muzete narazit u vetsinovych divaku, ale ja jsem nechtel, aby film pusobil jako socialni sonda. Slo mi o to, aby to byla komedie s timto tematem. Spise mne zajimaly obecne lidske veci. Vztah otce a syna. Pratelstvi mezi muzi, kteri se vydavaji na cestu. Mozna posledni dulezitou cestu v zivote. Jak ja, tak scenarista Marek Epstein jsme studovali tuto tematiku. Meli jsme radu poradcu, sblizovali jsme se s romskou komunitou, abychom trochu nasali pravdivost atmosfery. Hudba byla od zacatku klicovou soucasti filmu. Skladal ji Rom Vojta Lavicka. Nekdy je slozite rozhodnout jakou romskou hudbu vybrat, protoze se jedna o celoevropsky fenomen a v kazde lokalite jsou trochu jine tradice a take i jina hudba. V tomto filmu neni tedy balkanska hudba, jak jsme zvykli z Kustoricovych filmu, ani ten film nemel mit toto zbesile tempo. Chteli jsme tento film udelat trochu jinak. Hudba patrila k celemu nataceni. Ve filmu hrala totiz spousta romskych nehercu. Nejen ve filmu, ale i behem nataceni se porad zpivalo a tancilo. Vladla tam naprosto jina atmosfera nez pri nataceni bezneho filmu.
ABE: Jak byl tento film prijat romskou komunitou?
JV:
Ze zacatku, kdyz jsme se pokusili oslovit predaky z romske komunity, tak trosku z toho meli strach. Paradoxne se bali toho, ze to bude nepravdiva socialni sonda. Ale kdyz pochopili, ze to je takova balada, baje o jejich zivote, ze to ma byt neco zcela jineho, tak zacali spolupracovat a na tech projekcich byli i velice dojati. Svym zpusobem vznikl film, jaky o nich v Cechach jeste natocen nebyl.

Jiri Vejdelek v Batove muzeu


ABE: Kde a kdy to bylo toceno?
JV:
Bylo to toceno vloni v ruznych mistech Ceske republiky, aby byly ty lokace co mozna nejpestrejsi. Je to pribeh na ceste, takze jsme se hodne stehovali. Trochu nas pri tom dostihl ten kocovny duch. Prolinaji se zde take dve roviny, jedna realna a druha nerealna.
ABE: Jak byl film prijat medii a publikem?
JV:
Na film prislo pomerne dost lidi. U distributora byla puvodne obava, ze film s touto tematikou je odsouzen k nezdaru, ale pak do toho odvazne sli a nakonec i skutecnost, ze se film dostal na tak vyznamny festival jako je torontsky je urcitym vyznamenanim. Kritika film prijala celkem dobre, prestoze byla zaskocena tim, ze jsem udelal odbocku od komedie Ucastnici zajezdu. Narozdil od predchoziho konverzacniho filmu, jedna se zde o film vizualni s temperamentni hudbou.
ABE: Do jake miry na vas mel vliv Alexandar Petrovic´ s Nakupcim peri, ci Dusan Hanak a jeho Ruzove sny?
JV: Tyhle filmy jsem znal, ale Roming je prece jen nejakym zpusobem jiny. Doufam, ze se to podarilo. Navic oba zminene filmy jsou jiz historii a bylo treba tuto tematiku natocit znovu. V Cechach zatim tato tematika vetsinou propadla. Musim vsak priznat, ze kdysi na skole se mi Ruzove sny velmi libily a Kustorica je velikan a klasik, jehoz filmy jsou vynikajici. Ja sam jsem tento pribeh pojal zcela jinak a tak stycne body jsou spis v tematice nez v tom, jak ten film vypada.
ABE: Proc jste jako dva hlavni predstavitele vzal herce, kteri nejsou Romove?
JV:
U Bolka Polivky je to docela jasne. Ta jeho postava, to neni ani Rom, je to takovy bily Rom. Je to spis temperamentni Cech, ktery chce byt Romem. Pana Labudu jsem si vybral proto, ze uz par romskych roli hral. Ta role byla cim dal herecky tezsi. Byl jsem s nim domluveny, ze budu hledat romskeho predstavitele. Aby pockal, kdyby se to nepovedlo. On skutecne pockal a kdyz jsem nikoho nenasel, tak se mi odmenil timto skvelym vykonem.
Jana Sveraka, ktery si pozorne prohledl Batovo muzeum, jsem se nejprve zeptal, jak se mu zde libi.
JS: Libi se mi zde. Tohle vysvetluje, proc ceske filmy mohou fungovat i jinde. Tak jako lidi po celem svete nosi nejakou obuv, tak v tech filmech, ktere delame jsou vzdycky nejake vztahy otec-syn nebo dlouhodobe manzelstvi jako je tomu ve Vratnych lahvich. To neni ceska zalezitost. To se deje na Sibiri. Tyhle problemy maji tady. To je vsude.

Jan Sverak


ABE: Otec a syn Pohadate se vy s vasim otcem?
JS:
Ale jo, pohadame. Ale on je harmonicky typ. On nesnasi konflikty. Ja nemam duvod mu ublizovat a nejak se do nej poustet. Je to spis vyrikavani si problemu. Jeden neco rekne a druhy mu odpovi: ,To je ale blbost'. Nasleduje otazka ,Proc?'. Nasleduje rada odpovedi ,protoze', az jeden musi ustoupit.
ABE: Vratne lahve jsou svym zpusobem alegorii na to, kdy pocitace likviduji lidskou dusi
JS:
Je to vubec alegorie na konzumni spolecnost, ktera nastala v Cechach, kdyz jsme vymenili "tupost totality" za "tupost konzumu". Mame ale moznost svobodne volby, ze si urcite veci nemusime koupit. Ten, kdo tuto moznost nevyuzije, stava se obeti a byl vzdycky obeti. Proto se to take odehrava v samoobsluze, protoze samoobsluha - supermarket je symbolem konzumniho zivota. Dnes v samoobsluze nenajdete cloveka, ktery by vam odpovedel, jestli je neco dobreho na delani bramborovych knedliku. Oni to nevedi. Uz tam nepracuje ten nekdo, kdo by k tomu mel vztah. Ted uz jsou tam jen digitalni pipatka a ten tata tam dela v okenku, kde se vraceji lahve. V miste, kde muze prohodit nejake lidske slovo. On ma cas a rad si s nekym povida. Je to ta odchazejici generace. Lidi dnes nemaji vztah k tomu, co delaji, ani k tomu, co bylo ci co bude. Neexistuje kontinuita a neexistuje vize, coz je tragicke, ale nejen v ceske spolecnosti, ale v cele zapadni civilizaci.
ABE: Je vychodisko - tatinek odejde od pokladny do vlaku, ale prostor je stale mensi a mensi
JS:
Neprestat a porad se snazit. Zkratka neprestavat a porad s tim otravovat!
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu