Navrat na hlavni stranu

Nechtene datum
Letosni 21. srpen byl neco jako trinactka v americkych hotelech. Nejak se nevedelo, co s tim. Nebylo to kulate vyroci, aby se vzpominalo, ale take se to nedalo prejit. Komunistum to pripomina spinave svedomi. Nejak se porad nedokazi od toho data distancovat. Pravici vadi ten socialismus s lidskou tvari. Mladsim zase nic nerika pojem Ceskoslovensko a proc se z prazskeho rozhlasu ozyvala slovenstina. Na Slovensku zase nechapou, proc se tomu vsemu rika Prazske jaro, kdyz Dubcek byl Slovak.
V Radiozurnalu na toto obdobi zavzpominal disident Jiri Dienstbier, ktery tehdy byl v budove rozhlasu. Snazil se vysvetlit, ze Jan Palach se neupalil proti ruske okupaci, ale jeho vzdor byl namiren proti ustupkum a kolaboraci tehdejsi vlady a ze behem druhe poloviny sedesatych let slo o svobodu nikoliv o boj uvnitr KSC. Svoboda vsak v dobe normalizace mizela jako snih na slunicku.
V Ceske televizi v baru Michala Prokopa zase na obdobi normalizace zavzpominali Vlasta Chramostova a Vlasta Tresnak. Svobodu si snazili udrzet tak, ze hrali treba divadlo pro par lidi ve svem byte.
Vlasta Tresnak je v Cechach jako svedsky statni prislusnik, ackoliv ve Svedsku zil relativne kratky cas a za svuj domov poklada Karlin, kde vyrustal spolu s Romy. Velke zklamani vidi v tom, ze konkretni estebaci, kteri ho sadisticky mucili nebyli potrestani. "Tento zapas jsem prohral a uz se k tomu nechci vracet," rika.
Opet ani slovo o 21. srpnu. A presto asi je na co vzpominat. Lidi s holyma rukama, s humorem a duvtipem statecne vzdorovali proti presile tanku. 72 lidi tento zapas zaplatilo svymi zivoty. V Moskve se konala demonstrace male skupinky statecnych. K porazce doslo az o rok pozdeji 21. srpna 1969, kdy veskere demonstrace jiz drtila CESKOSLOVENSKA LIDOVA ARMADA a obrnene vozy s napisem VEREJNA BEZPECNOST.
Presto nikdo nepovazuje tyto organizace za zlocinecke. Naopak zamestnanci techto instituci jsou dnes povazovani za odborniky s dlouholetou praxi. Je az s podivem, jak B muzstva komunisticke strany jako SSM, SVAZARM ci ROH jsou brana jako neco legitimniho a neskodneho, a paradoxne byvali funkcionari techto organizaci volaji po zakazu komunistu.
Rok 1968 nebyl tragedii, nebyl necim, za co bychom se meli stydet. Tim, za co se mame stydet bylo obdobi normalizace.
Kratce po srpnu 1969, v dobe maximalni deprese a beznadeje probehla ve studiu rozhlasove stanice Svobodna Evropa diskuse mezi Slavou Volnym a Otcem Kristanem (Alexander Heidler). Oba, dnes jiz zemreli, diskutujici se snazili nalezt nadeji uprostred beznadeje. Zatimco byvaly komunista a skvely novinar videl cestu ve vzdoru a odporu vuci okupantum, katolicky duchovni videl budoucnost v tom, ze se mezi sovetskymi komunisty nalezne clovek, reformista, nekdo jako rusky Dubcek. Tehdy se to zdalo jako utopie. Do jake miry mel rok 1968 vliv na pozdejsi pocinani Michajla Gorbacova je otazkou, ale nekdy hrstka blaznu jako byli ti, co protestovali na Rudem namesti v Moskve, urcuje dejiny vic nez stotisicove armady a tanky.
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu