Navrat na hlavni stranu

Vratne lahve a Roming na Torontskem festivalu
Po roce je tu opet a jiz ted zde mame nekolik cisel. Uvidime na nem 349 filmu, z toho bude 234 premier (101 svetovych, 25 mezinarodnich a 108 severoamerickych). Na festival bylo prihlaseno 4156 filmu a zucastni se ho 55 zemi. Na 28 platen bude celkem bude promitnuto 29 764 minut. Nejdelsi film bude trvat 9 hodin to jest 540 minut. Nejkratsi bude dvouminutovy. Ocekava se, ze prijde 340 000 divaku.
Ve vecernich gala predstaveni bude stat za zminku 11. zari, kdy pobezi film Woody Allena o dvou bratrech Cassandrin sen. Na zaver festivalu 15. zari je mozne videt hereckou legendu Maxe von Sydowa ve filmu Emotivni aritmetika.

Z filmu Jana Sveraka Vratne Lahve

SPECIAL: Vse o filmu Roming
O filmu Vratne lahve jsme psali pri letosni reportazi z plzenskeho finale. Na festivalu bude rovnez promitnut film Jiriho Menzla Ostre sledovane vlaky. Severoamerickou premieru bude mit film Jiriho Vejdelka Roming.Pokusili jsme se o tomto filmu neco dovedet:

Z filmu Roming
Po uspesnych Ucastnicich zajezdu (Satellite 9/2007) natocil mlady reziser Jiri Vejdelek Roming, veselou road movie o dvou Romech v roztresenem nakladaku. V hlavnich rolich zari Marian Labuda a Bolek Polivka.
Roming se tocil podle scenare Marka Epsteina v lete a na podzim 2006. Koncem roku jiz probihaly dokoncovaci prace.
Ve filmu se dva nerozlucni kamaradi - Roman (Marian Labuda) a Stano (Bolek Polivka) - sinou nakladackem po okreskach prumernou rychlosti deset kilometru denne. Misto hotelu spi pod hvezdnou oblohou. Misto kufru maji jen deku a lahev dobre koralicky.
"Doufam, ze nam udela prinejmensim stejnou radost jako Ucastnici zajezdu a stejnou radost ze udela divakum - je to komedie s Bolkem Polivkou a Marianem Labudou. Doufam take, ze bude vtipna, prestoze mne osobne odoperovali v sedmi letech na zadost rodicu smysl pro humor - pry se to se mnou uz tehdy nedalo vydrzet. Ted se zivim tim zbytkem mozku, ktery mi zustal," rika reziser Jiri Vejdelek.
Slovo Roming je slozeno z "Rom" a "ing". Postava, kterou hraje Labuda, ma totiz syna, z nehoz ma byt prvni inzenyr na romskem sidlisti. V anglictine zaroven pripomina putovani.
Podle rezisera se nejedna se o socialni studii, ale predevsim o komedii. Romove se mu do pribehu hodili, protoze "dokazou zpivat a tancit" a bez nich by to pry nebylo "tak vesele a divoke".
Bolek Polivka o sve postave Stana rekl: "Stano miluje svobodu a take si vnitrni svobodu chce uchovat. Dnesni doba se byrokratizuje, jsme stale kontrolovani, omezovani v rychlosti - nejen na dalnicich, ale i v rychlosti obcanske. Chce se po nas, abychom byli sporadani, ja tomu rikam, ze se Evropa helvetizuje. Stano je sympaticky tim, ze svobodu proste zije a to se mi krasne hraje. On navic chape svobodu postaru. Pro nej to znamena cestovat, kdy chci, kam chci - kdyz se chci najist, tak si utrhnu jablko a nezajima me, ze je to nahodou cizi strom."
"Bavil jsem se uz pri cteni scenare, coz je strasne zaludne, protoze, kdyz je scenar takto krasne napsany, tak se taky muze krasne pokazit, protoze kazdy ceka, ze z takoveho scenare musi vzniknout dobry film. Mne se moc libi, ze kdyz se to nakonec povede, vsichni rikaji: oni to vlastne psali pro tebe! To mam vzdycky radost. Krome krasneho scenare jste dostal i krasneho partnera, Mariana Labudu. Jednim z nosnych momentu filmu je vztah dvou nejen fyzicky, ale i povahove odlisnych chlapiku Romana a Stana," dodava Polivka.
Marianu Labudovi byla role Romana velmi blizka: "Sam jsem otec dvou synu. Problemy, ktere clovek ma se syny, jsou mozna nekdy vetsi, nez s dcerami. U dcery je otcovstvi takove prirozenejsi, ale kdyz se stretnou chlapi, otec a syn, jakoby na sebe narazely ty veliciny, ktere ve veku, kdy syn dospiva, jsou stale silnejsi."
Vetsinu scen natacel spolecne s Bolkem Polivkou. "My jsme spolu travili kazdy cely filmovaci den - pokud se Bolek neurazil a neodesel z karavanu. Za ty hodiny a hodiny jsme se jeden o druhem dozvedeli tolik, co dovolim si tvrdit - o nem mozna nevi ani jeho zena. To cekani vas doslova nuti vracet se do minulosti, vzpominat, hrabat se v tom, vymyslet, fabulovat," rika.
Nejnarocnejsi pry byla scena na Slapech, kde museli do tmave, bahnite vody. "Bylo to zrovna v dobe, kdy Bolek byl na mne urazeny, nemluvil se mnou. Ja jsem stal nad nim a jemu po kluzkem dne ujizdely nohy. A tak urazka-neurazka, kdyz si chtel zachranit zivot, musel se mne zachytit a pritulit se ke mne. A jak byl blizko, ten den mi poprve poseptal do ucha: Dekuji ti Mariane, ze stojis pri mne!" vzpomina Labuda.
ROMING (CR/Rumunsko/SR); Rezie: Jiri Vejdelek; Scenar: Marek Epstein; Kamera: Jakub Simunek; Strih: Jan Danhel; Hudba: Vojta Lavicka; Hraji: Bolek Polivka, Marian Labuda, Vitezslav Holub, Jean Constantin, Vladimir Javorsky, Oldrich Vlach. Corja Moise, Eva Leinweberova. Premiera: 31: 5. 2007
novinky.cz 21.5.2007 foto: Falcon

Navrat na hlavni stranu