Navrat na hlavni stranu

Priprava na ME
Bida! Cesi v kvalifikacnim testu vyhoreli
Rakousko-Cesko 1:1 (0:1)

Viden-pravo/Malina-Bida a zoufalstvi! Cesky tym pred podzimnim vyvrcholenim kvalifikace vcera v pratelskem utkani ve Vidni predvedl trapny vykon. Bez napadu! Bez invence! Bez bojovnosti!
Jen nastup byl dobry. Hlavne v ofenzive. Jarolim nasel zleva Barose, ale jeho strelu Manninger vyrazil. V 7. minute po centru Ujfalusiho zprava hlavickoval Baros do brevna. Standfest, strujce rakouskych sanci zahy posadil hosty na kone, kdyz nestastne pritukl mic pred velkym vapnem Jarolimovi, jenz balon prostrcil ke Kollerovi, strilicimu neomylne devetactyricaty reprezentacni gol, kteremu tleskal i prezident Klaus, pritomny na stadionu.
Jenze to bylo jedine, na co se hostujici tym zmohl. Bez zraneneho spilmachra Rosickeho totiz nikdo nevnesl na hriste myslenku, invence a moment prekvapeni absolutne chybely.
Bylo jen stesti, ze Brückneruv tym narazil na slabe Rakousko, ktere po prestavce dlouho dokumentovalo marnost. Proti zatazene ceske defenzive se nemohlo prosadit.
Stacil vsak jediny zablesk tymu poradatelske zeme ME a s Cechy bylo zle. Stranzl nacapal kriznym pasem v nedbalkach Zapotocneho, debutant Harnik zpracoval balon na prsou a delovou ranu levackou zastavila az sit za Cechovymi zady. Rakusane skorovali po 383 minutach!
Cesky tym pred blizicim se vyvrcholenim kvalifikace, v niz narazime 8. zari na San Marino a o ctyri dny pozdeji na Irsko (zapasy Slovensko-Irsoko 8.9., a CR-Irsko 12.9. vysila v Torontu TV Setanta), z Rakouska rozhodne zadny vytouzeny povzbuzujici vysledek neveze. Odstrasujici je vsak vykon, jimz se Brückneruv tym ve Vidni prezentoval. Opakovani takove marnosti by totiz rozhodne nebylo cestou na finalovy turnaj ME, ale do propadliste.
Branky: 78. Harnik - 33. Koller. Rozhodci Iturralde Gonzalez (Sp.), bez zlutych karet, 24 500 divaku.
Rakousko: Manninger -Ibertsberger (49. Linz), Prödl, Stranzl, Katzer - Standfest, Aufhauser, Prager (46. Saumel), Leitgeb (72. Harnik) -Mörz (82. Salmutter), Kuljic.
Cesko: Cech - Grygera (40. Zapotocny), Kovac (46. Sivok), Rozehnal, Ujfalusi - Pitak (16. Plasil), Jarolim (46. Kulic), Galasek, Polak (57. Matejovsky) - Koller (46. Fenin), Baros.
***
Kocian nehladal utechu
Slovensko ­ Francuzsko 0:1 (0:1)

Trnava-sme/Jurkovic-Najsympatickejsi posun v slovenskej reprezentacii vyjadril po prehres Francuzskom 0:1 v Trnave trener nasich futbalistovJan Kocian: "Dost bolo utesovania sa, v com sme superovi stacili, musime sa naucit vyhravat,davat goly."
Proti Francuzom by nam zrejme ani nejaky stastny golik nepomohol, finalisti posledneho svetoveho sampionatu mali jasnu prevahu na kazdom poste.
Rychlonohi technici okolo kapitana Vieiru nejavili znamky enormnej namahy. Da sa predpokladat, ze v pripade potreby by roztocili dalsie akcie s golovym koncom. I ked dost sebavedomi hostia sa tiez nedopracovali ku golu z hry.
Ale Kocian uznal ich dominantnost: "Bolo zazitkom sledovat prechod Francuzov do utoku, ale tym sa nemozeme nechat unasat. S nasou ofenzivou som nespokojny, usilie sme nedotiahli do konca, chybali presnejsie sklepnute lopty, moment prekvapenia."
Priatelsky charakter zapasu Kociana dozaista posmelil vybrat ofenzivne profilovanych stredopoliarov, z ktorych defenzivny bol na papieri iba Marek Cech. Aj ten vsak dokazal loptu potiahnut dopredu a stacil aj vystrelit.
Hoci nasi kreativni mladici v strede Sapara s Hamsikom naznacili, ze su schopni sa individualne uvolnit, ich sucinnost este nemala a ani nemohla mat taku uroven, s akou si v strede pola tocili tazisko hry Francuzi.
Otazne ostava, ci sa Kocian nemal odhodlat k druhemu hrotovemu utocnikovi. Vittek bol vpredu osamoteny. Navyse nie je novinkou, ze pri svojich startovych limitoch potrebuje lopty presne do nohy.
Na druhej strane ma Kocian pravdu, ked velavyznamne zamiena terminy vyber za nabor. Jeho hracske zdroje su obmedzene a casto urcuju aj taktiku.
Dolezite je, ze trener napriek aktualnej nudzi mieni pokracovat v linii kreativnych stredopoliarov. Futbal potrebuje goly, trochu chladne trnavske publikum by urcite viac pobavila prehra 3:4, ako silene konstatovanie, ze ani po 0:1 sa nemame za co hanbit.
Proti francuzskemu obrovi naozaj nie, ale v kvalifikacii nas najblizsie caka Irsko, vzapati Wales. Proti nim uz nebude platit, ze patrilo by sa dat aj gol. Tam musime.
Gol: 39. Henry. Pred 13164 divakmi rozhodoval Jegorov (Rus.) Slovensko: Senecky - Krajcik (84. Brezinsky), Klimpl, J. Durica, Had (67. I. Zofcak) - Hamsik (85. Zd. Strba) - Sestak (46. Slovak), Sapara (72. J. Kozak), M. Cech - Mintal (46. Holosko) - Vittek. Francuzsko: Landreau - Clerc (63. Sagna), Mexes (88. Boumsong), Abidal, Evra - Vieira (59. Toulalan), Makelele - Ribery (73. Nasri), Malouda - Anelka, Henry (85. K. Benzema).
***
Liga mistru: Slavia vitezi nad Ajaxem
Slavia
- Zilina 0:0, na pok. kopy 4:3

Praha-sme/Vojtech Jurkovic-Zilincania sa rozlucili s futbalovou Ligou majstrov dostojne. Chybalo im stastie Skoda, ale keby neexistuje. Keby po mrstnom zakroku brankara zilinskeho Kuciaka, ktorym zneskodnil uvodnu penaltu slavistu Volescaka, vsetci nasledujuci Zilincania v jedenastkovom rozuzleni trafili, v stredu by nastupili v Amsterdame proti Ajaxu.
V tomto jedinom momente bol slovensky majster v dvojzapase druheho predkola Ligy majstrov so Slaviou realne blizsie k postupu. Medzi dvanastimi tisickami divakmi na Strahove by bolo pocut cinknutie spendlika o zem.
Ale keby neexistuje ani vo futbale. Strba prekopol, Styvar trafil loptu do ruk Vaniaka, Vomacka poslal poslednu nadej do neba.
Slovenski futbalovi majstri boli po zapase sklamani, ale drahe poharove stop znasali ferovo. Viaceri sa zhodovali, ze postupil stastnejsi, no nik nepovedal, ze slabsi. Aj trener Pavel Vrba priznal, ze postup je spravodlivy, lebo Slavia lepsie zvladla zaverecny boj nervov.
Zilina v dvojzapase so Slaviou obratila naruby predsudky. Pred nim sa vseobecne spochybnovala odolnost jej obrany a v skutocnosti MSK nedostal z hry jediny gol. Odvetu na Slavii zvladol bez jedinej karty.
Na druhej strane najsilnejsia zbran Sosonov- utok - nevyprodukoval gol, co zasa oslabuje ich casto glorifikovany utocny potencial. Niezeby ho so Slaviou nemali, islo o to, co im super dovolil. Do sestnastky ich Prazania pustali vynimocne. V prvom zapase Zilina netrafila branku ani raz, v odvete mieril medzi zrde len volej Jeza, Belakove pokusy zdialky vyzneli platonicky. Golova bola sanca Bresku v zavere, no lopta isla tesne vedla.
Kuciak mal v oboch zapasoch ovela viac prace. Iba kapitanovi Vlcekovi zneskodnil v hre pat tutoviek. Imaginarny futbalovy reziser vsetko vypointoval tak, ze postupovu penaltu premenil prave Vlcek.
Zilinsky trener spominal pretazenost z programu, slavisticky nerozohranost.
Obaja si to mohli odpustit, su povazovani za progresivnych profesionalov.
Prvy zapas 0:0, postupila Slavia. Pred 11 222 divakmi rozhodoval Gomes (Port.), zlte karty: Smicer, Necid.
***
Sok v Amsterdamu: Kalivoda penaltu dal, Vaniak chytil!
Uvodni duel 3. predkola LM:
Ajax­Slavia 0:1

Amsterdam-pravo-To je slibne! Ligu mistru maji fotbaliste Slavie na dosah! Porazili slavny Ajax na jeho pude, ale aby byli uspesni a pri sestem pokusu dosahli poprve na kyzene miliony z prestizni souteze, musi zvladnout za dva tydny i odvetu doma na Strahove.
V pekelne drama s nadhernym koncem pro slavisty se menila prvni bitva tretiho predkola. Famozni Vaniak ve slavisticke brane magicky stahoval vsechny rany, zlikvidoval i penaltu strelecke hvezdy Huntelaara. Kalivoda na druhe strane pri stejne vyhode v 76. minute nezavahal. Zaskoceni domaci fandove ve zpola zaplnene arene piskali, ctyri stovky priznivu Slavie zazivaly extazi. Ne z pachu "travy" v Amsterdamu temer vsudy pritomneho. "Hosi dekujem," znelo z hlediste pri dekovacce.
Ajax tlacil. Po hodine hry Krajcik neuklidil jeden z centru do bezpeci a Kennedyho ranu Vaniak nohama stacil vyrazit na roh. Pak po Tavaresove zakroku prihral pad v sestnactce Suarez ­ penalta! Ale Huntelaar Vaniaka neprekonal. Golman strelu mirici na jeho pravou stranu vyrazil. Ale prisly dalsi divoke chvile. Suarez propalil Vaniaka, jenze Suchy byl vcas na brankove care a odvratil.
Nahla prehanka jakoby prinesla Slavii stesti, ac podle predpovedi nemelo prset a delegat utkani nechal hrat pod otevrenou strechou areny. K brane pospichajiciho Jandu srazil Emanuelson a sudi po kratickem vahani naridil penaltu. Kalivoda mic poslal k tyci po Stekelenburgove leve ruce. Obrana dal byla pevna. Ale v odvete ji ceka jeste tezka zkouska. Ani vyhra 1:0 v Donecku kdysi na postup nestacila... Branka: 76. Kalivoda z penalty. Rozhodci Meyer (Nem.), zlute karty Colin, Heitinga ­ Vlcek, Tavares, Senkerik, 30 000 divaku, polocas 0:0.
Ajax: Stekelenburg ­ Emanuelson, Stam, Vermaelen, Colin ­ Kennedy, Gabri, Suarez (72. Urzaiz), Heitinga ­ Huntelaar, Rommedahl (82. Sarpong).
Slavia: Vaniak ­ Krajcik, Suchy, Brabec, Drizdal ­ Senkerik, Kalivoda (80. Volesak), Svec, Tavares, Janda (86. Belaid) ­ Vlcek (90. Gaucho).
***
Jen jeden dobry polocas na Arsenal nestacil
SPARTA­ARSENAL 0:2
Praha-pravo/J. Kruta-Sparta se po prohre 0:2 s Arsenalem v uvodnim duelu 3. predkola fotbalove Ligy mistru vratila z vysin zpatky na zem. Ukazalo se, ze jeden velmi dobry polocas na profesorsky hrajiciho soupere proste nestaci.
Takova je realita, odveta uz bude sehrana jen z povinnosti. Sparta do spolecenstvi jmenem Liga mistru neproklouzne. "Vysledek z domaciho zapasu je pro nas velmi kruty, ale kdyz dokazeme dat goly, muze se stat cokoliv. O prekvapeni se urcite jeste pokusime," nehazel trener Michal Bilek flintu do zita.
Arsenal mel problemy mozna v prvni puli. Ale kdyz brzy po prestavce soupere ubehal, bylo zle. Bylo jen otazkou casu, kdy prijde gol. "Je obrovska skoda, ze jsme prohrali. Prvnich sedesat minut jsme predvadeli vynikajici vykon," uvedl Bilek.
Spis za okopavanou nez fotbal oznacil zapas britsky tisk. Zatimco od Sparty novinari tvrdou hru ocekavali, Arsenal je prekvapil, ze se nenechal zastrasit. "Arsenal se konecne rozhodl zbavit nalepky mekkych bolestinu," cituje CTK The Guardian. List pripomina, jak zaloznik Fabregas zpacifikoval spartanskeho obrance Repku, ktery pred zapasem sliboval, ze hraci londynskeho tymu dostanou nakopano. "Kdyz slysel Repkovy vyhruzky, nebal se a ukazal mu, jak moc fotbal boli..."
Branky: 72. Fabregas, 90.+2 Hleb. Rozhodci Cantalejo (Sp.).
Pohar UEFA 2. predkolo: Austria Viden Jablonec 4:2, Mika (Armenie)-Petrzalka 2:1, Zlate Moravce-Petrohrad 0:2.
***
Ceska liga Gambrinus
2.kolo:
Banik Ostrava-SIAD Most 5:2 (1:2)13346, Slovan Liberec-Bohemians 1905 0:0,7615, Tescoma Zlin-Ceske Budejovice 1:0 (1:0) 3572,Viktoria Plzen-Sparta Praha 0:0 7887, Teplice-Jablonec 1:0 (1:0) 4950, Sigma Olomouc-Mlada Boleslav 1:0 (0:0) 5313, Viktoria Zizkov-Brno 3:4 (1:2) 4211, Slavia Praha-Kladno 2:0 (0:0) 5237.
3.kolo: Jablonec-Mlada Boleslav 1:1 (1:1) 5910, Kladno-Viktoria Zizkov 3:2 (2:1) 2250, Ceske Budejovice-Slavia Praha 1:2 (0:2) 5978, SIAD Most-Teplice 2:3 (0:0) 7500,Brno-Viktoria Plzen 0:1 (0:1) 6750, Bohemians 1905 Sigma Olomouc 0:0 6066, Sparta Praha-Tescoma Zlin 2:1 (0:1) 6944, Banik Ostrava-Slovan Liberec 3:1 (1:0) 16411.
Slovenska Corgon liga
5.KOLO:
FC Senec-Spartak Trnava 1:3 (0:1), FC Nitra-FC ViOn Zl.Moravce 2:0 (0:0), MFK Kosice-MSK Zilina 2:0 (1:0), MFK Ruzomberok-Artmedia 0:3 (0:0), Slovan Bratislava-AS Trencin 2:1 (1:0), Banska Bystrica-FK ZTS Dubnica 0:1 (0:1).
6.KOLO: MSK Zilina-FC Nitra 0:0 (0:0), FK ZTS Dubnica-FC Senec 1:1 (1:1), AS Trencin-Spartak Trnava 0:2 (0:2), FC ViOn Zl.Moravce-Banska Bystrica 3:2 (2:2), Artmedia-MFK Kosice 0:0, Slovan Bratislava-MFK Ruzomberok 0:1 (0:0).

Navrat na hlavni stranu