Navrat na hlavni stranu

Petr Chudozilov - Upadek mravu
Nedavno jsem zde v souvislosti s radenim basilejskych fotbalovych fanousku polozil sam sobe recnickou otazku, zda svet pred nejakymi sedesati lety byl lepsi nez dnes. Opakuji, ze nebyl. Kapsari, bankovni reditele a poslanci tenkrat sice kradli trochu mene provokativne nez v soucasne dobe, vyznacujici se liberalnim pristupem policie, soudu a spolecnosti vubec ke zlocinu, ale na strane druhe lidstvo dnes jaksi pozapomina na tehdejsi zkusenost s nacistickymi koncentraky, komunistickymi gulagy a svetovou valkou. Lidsky zivot tehdy nemel zadnou cenu. Cenu nemelo skoro nic.
Pripomenme ostatne, ze kazda historicka epocha si svoje hodnoty nastavuje uplne jinak, mohl bych to dolozit svym malickym osobnim archivem vybranych zlocinu. Cernou kroniku jsem procital s pinzetou v ruce jiz v nekdejsim Ceskoslovensku, ve Svycarsku jsem sveho zvrhleho konicka neopustil. Tak treba Rude Pravo z 30. brezna 1976 napsalo: Vrcholem bezcitnosti byl cin dvou neznamych muzu, kteri se nabidli, ze odvedou sedmadvacetileteho nevidomeho obcana z restaurace v Praze 3 na Betlemske namesti. V tmavem zakouti ho vsak nekolikrat uderili do tvare a odcizili mu 200 korun a slepecke hodinky. Z mista cinu utekli. Takove zpravicce by se moderni zlocinec, shazujici sve obeti v sudech do Orlicke prehrady, shovivave usmal. Starej Grebenicek, kdyby byl ziv, taky. Toho okradeneho slepce jsem myslim znal, chodil s kamaradem do nekdejsi hospody U zelene lipy na Starem Meste Prazskem. Slepi byli oba, ale jeden prece jenom trochu videl a vodil toho uplne nevidomeho na zachod. Tu a tam vytahovali ty slepecke hodinky z kapsy a radostne si spocitali, ze do uzaviraci hodiny stihnou jeste jedno pivo.
Obcas si z novin ovsem vystrihnu i zpravu, jez doklada, ze trvaly upadek mravu je prilezitostne vyvazovan explozemi dobra. Laskavy francouzsky gangster sve obeti, postizene infarktem v dusledku prepadeni, poskytl masaz srdce a zavolal sanitku. V japonske televizi litostive vystoupil zahradnik, ktery letos v breznu s nozem v ruce prepadl v zapadni casti Tokia postovni filialku a ukoristil 340 000 jenu, neboli 68 000 ceskych korun. Protoze ho vsak prislovecne hryzalo svedomi a take jeho pritelkyne nebyla srozumena s nelegitimnim puvodem jednorazoveho financniho vylepseni, penize hned v kvetnu vratil a jako dukaz uprimneho pokani pridal 10 000 jenu pokuty. Pote sam sebe udal na policii.
O geneticky vrozene dobrote cloveka, jez muze prilezitostne zvitezit nad stejne tak zakodovanym zlem, masivne vypovida pripad, ktery se letos v cervnu odehral v Curychu. Devatenactilety mladik prepadl benzinovou pumpu, ale protoze byl zacatecnik a zrejme i mekka povaha, neukoristil vubec nic. Hanebne utekl, najal si taxika a zamiril domu do Basileje. Cestou zacali lupic a taxikar pratelsky klabosit o zivote. Chlapec si po chvili postezoval na spatne jdouci gangsterske remeslo a priznal, ze momentalne nemuze za jizdu zaplatit, protoze to neklaplo. Slovo dalo slovo a taxikar - predstavuji si, ze to byl sympaticky tatik typu Jeana Gabina - zlocinneho chlapecka s jeho souhlasem odvezl rovnou na policejni straznici.
Ponevadz slusnost je uplne stejne nakazliva jako spatne mravy, mohlo by jednou dojit k lavinovitemu sireni spravnactvi, jakemusi tsunami dobra, jez by se nevyhnulo ani jiste nejmenovane stredoevropske zemicce pokojne drimajici v kotline obklopene horami. Byvaly televizni reditel sahne do kapsy pro deset miliard. Policajti verejne oznaci cleny Bratrstva kocici pracky, jimz se povedlo prsti narodni zahradky prorust az nahoru. Pepa z Hongkongu konecne rekne, jak to bylo. Komunisti se s trojim magickym odplivnutim pres rameno odreknou nejen firmy, ale i sve krvave minulosti. Verejne osoby pisemne odprisahnou, ze uz nikdy se nebudou prat pred kamerami. Dokonce i cisnici uznaji hosty jako lidske bytosti sobe rovne!
1.7.2006
Psano pro CRO 6 - Otisteno s vedomim autora-

Navrat na hlavni stranu