Navrat na hlavni stranu

Toceny STAROPRAMEN v zapadnim Torontu
Je to pribeh jako z pohadky. Minulou sobotu zazvonil telefon a hlas na druhem konci se pta, kde je mozne v Torontu dostat toceny STAROPRAMEN. Zeptal jsem se dotycneho, kde bydli a kdyz jsem se dovedel, ze v High Parku, tak jsem mu rekl, ze za rohem.

Joe Karol
Nemohl uverit svym usim a ja si take nebyl jisty, kde to je a jak se ta restaurace jmenuje. Druhy den jsme se ve sportovnim baru FIDLER sesli. Nejenze jsme videli skutecnou pipu, na ktere bylo toto kouzelne slovo STAROPRAMEN napsane, ale dokonce nam pan Karol natocil zlatavy mok pekne do pullitru. Presneji receno do nadob o neco vetsich nez je klasicka mira. Nemylili jsme se. Pivo zcela pripominalo prazske hospudky, jen s tim rozdilem, ze bylo vychlazene. Vsak nas take za chvili pan Karol vzal do sklipku, kde na digitalnim teplomeru byl presne 1°C. Tricetilitrove sudy s pivem mizi jeden za druhym, prestoze maji zaruku az do konce letosniho roku.
Pravda, majitel se neorientuje jen na krajany - ma tu dalsich devatenact druhu piv a kanadska jidla. Pro nasince vsak prijde vhod gulasek. Ten mistr dela nekolikrat do tydne. Pokud je ulezeny a pekne ostry, tak skutecne nebudete litovat. Cena je prijatelna a knedliky se jen rozplyvaji na jazyku. Jestlize vsak prece jen chcete jidlo, ktere je vice typicke pro Rakousko nez pro Uhersko, mate moznost si dat vidensky rizek. Porce nejsou kralovske, ale primo cisarske. (Nemyslim tim cisare Josefa II., ktery byl znam svym asketismem.)
Utajena restaurace FIDLER je zde snad od padesatych let. Pan Karol ji vlastni od roku 1984. Dlouho byly problemy s prodejem alkoholu.
Pocatkem minuleho stoleti, kdy zde bylo nakladove nadrazi se jisty pracujici na draze opil a vysledkem bylo zeleznicni nestesti. V te dobe zde pusobici starosta prohlasil, ze se to nebude opakovat a mel pravdu, protoze brzy zmizelo nakladove nadrazi.
Duch radniho, ktery zakazal prodej alkoholu se vsak pohyboval nad zapadnim Torontem, kde prohibice trvala bezmala dalsich sto let.
Pred nekolika lety pan Joe Karol, puvodem od Svidniku, prevzal hospodu po svem stryci a rozhodl se dum zrenovovat. Na sedm mesicu restauraci zavrel a kdyz ji otevrel, nikdo nemohl verit svym ocim.
Byla zde hospudka, krasna a cista, zachody vykladane mramorem. Muzete posedet venku na patiu i v zime. Kdyz prsi, staci zmacknout knoflik a nad sebou mate strechu.
Posledni zlom prisel pred sesti tydny. Do Toronta se zacal dovazet STAROPRAMEN. Pan Karol si malem prosoupal podrazky od bot, ale nakonec se zelenozluty symbol objevil nad jednim z kohoutku. Prisel v pravy cas. V okamziku, kdy se hralo MS v kopane.
Trpelivost prinasi nejen ruze, ale i usmev na tvari krajanu. Soudky smichovskeho piva zacaly mizet.
Doufejme, ze je smichovsky pivovar bude stacit do zapadniho Toronta vcas dodavat.
Ales Brezina

Fidlddler na rohu Annette a Jane.

Navrat na hlavni stranu