Navrat na hlavni stranu

K titulu chybel povestny krucek
Ceska republika-Argentina 1:2 (0:0)
Dvakrat vedli Cechoslovaci ve finale MS a dvakrat nedokazali toto vedeni udrzet do konce. V roce 1934 zaznamenal vedouci branku Antonin Puc, ale Cechoslovaci prohrali nakonec s Italii v prodlouzeni 1:2. V roce 1962 v Chile to byl Josef Masopust, ktery otevrel skore proti vysoce favorizovane Brazilii. Konecny vysledek byl 1:3.
V Torontu na Narodnim fotbalovem stadionu se necekane dostali Cesi do finale tentokrat mistrovstvi sveta junioru do 20 let a situace se opet opakovala. Favorizovanym Argentincum byli rovnocennym souperem. Opet vedli, kdyz Kalouda v 60. minute uvolnil Fenina a ten z otocky zaznamenal vedouci branku hracu v cervenych dresech. Ale toto vedeni melo jepici trvani a o dve minuty pozdeji kapitan Argentincu Aguero srovnal na 1:1. Po teto brance Cesi jakoby se z hraci plochy vytratili a Argentinci zacali dominovat. Nekolikrat zazracne zachranil brankar Radek Petr, ale ctyri minuty pred koncem po rohovem kopu Mauro Zarate, ne prilis tvrdou strelou k blizsi tyci, rozhodl o vitezstvi Argentincu. Radek Petr, ktery v tomto roce chytal v treti lize a zde byl jednim z nejlepsich brankaru sampionatu k tomu rekl: "Byli tam u nej dva obranci. Ocekaval jsem centr a sel jsem k zadni tyci. Zarate se vsak rozhodl pro strelu."


Utkani bylo i soubojem dvou ruznych fotbalovych skol. Zatimco Cesi sazeli na fyzickou zdatnost a byli nejvyssim tymem sampionatu, Argentinci dominovali presnymi prihravkami, o cemz svedci i skutecnost, ze Kuban dostal zlutou kartu jiz po necele minute hry. Prvni velkou sanci mel Marek Suchy v desate minute, ale nepromenil. Behem utkani mela Argentina vice ze hry, o cemz svedci skutecnost 63% drzeni mice. I pomer rohu 11:3. Statistiky pri strelach na branku jsou vyrovnanejsi 14:11 pro Argentinu. Argentinsky brankar Romero musel celit peti strelam, cesky brankar Radek Petr osmi. Rohy: 3:11. Zlute karty: 4:6. Utkani az na jednu chybu, kdyz dal nepravem v zaveru utkani zlutou kartu Feninovi, dobre piskal spanelsky rozhodci Udiano Mallenco, na carach mu pomahali Martinez a Jimenez.


Cesky trener Miroslav Soukup hodnotil utkani na tiskove konferenci takto: Myslim si, ze jsme divaky v tomto utkani nezklamali, ze videli velmi dramaticky zapas az do sameho zaveru a jsem rad, ze jsme k tomu prispeli. Argentina ukazala, proc je sestinasobny mistr sveta a v druhem polocase nas prehrala a diky tomu zaslouzene vyhrala. Presto musim pochvalit nase hrace, ze v tak tezkem turnaji se dostali tak daleko a ze v tomto finalovem zapase zanechali na hristi dobry dojem. S Argentinou jsme odehrali dva tezke zapasy. Jeden jsme hrali nerozhodne. V druhem jsme chvilku vedli. Jsem hrozne rad, ze jsme Argentinu ve finale potrapili.
ABE: Jaky to byl pocit, kdyz Cesi vedli?
MS:
Samozrejme, kdyz vedete ve finale, tak je to krasny pocit. Byli jsme pul hodiny od zlate medaile. Bohuzel jsme hned v zapeti udelali velkou chybu a Argentina dokaze potrestat i male chyby, natoz velkou. Paradoxni bylo, ze jsem daval hracum pokyny, ze musi zvysit usili, ale nez se to zrealizovalo, bylo vyrovnano.
Dotaz novinaru: Co tento sampionat znamena pro Cesko?
MS:
V novodobe historii je to nejvetsi uspech na MS. Co to udela v Cechach, to uvidime po navratu. Podpora divaku byla velka, divaci sledovali dnesni utkani v televizi. Ohlasy, ktere prichazeji jsou velmi pozitivni.
Dotaz novinaru: Jaky je rozdil mezi evropskym a svetovym sampionatem?


MS:
Z Evropy se sem dostalo pouze sest tymu. Evropa ma velke muzstvo v teto kategorii ve Spanelsku a svet ma Argentinu. Jsme radi, ze jsme se dostali z Evropanu nejdale.
Dotaz novinaru: Kdo byl nejlepsi hrac z vaseho tymu?
MS:
Do finale jsme se dostali diky tomu, ze cely tym podaval vyrovnane vykony. Z jednotlivcu musim pochvalit brankare Petra, v obrane Simunek a v utoku Fenin.
ABE: Jak byste zhodnotil cele mistrovstvi sveta?
MS:
Prohrat na takovem turnaji jeden jediny zapas, a to az ve finale, je nesmirne pozitivni. To se nikomu jinemu krome Argentiny nepovedlo. Mel jsem obrovske stesti, ze jsem narazil na takovou partu kluku, kteri si toto mistrovstvi vykopali sami. Ja jsem je postavil jen tam, kam patri.
ABE: Jak byste hodnotil MS v Kanade?
MS:
Hrali jsme v Ottawe, Montrealu, Victorii, Edmontonu a v Torontu. Prestoze Kanada neni fotbalovou zemi, hrozne se nam libila, nejlepsi dojmy mame z Victorie, kde jsme hrali proti Japonsku. Bylo krasne, ze to tak zorganizovali a bylo videt, ze pro to udelali zdejsi lide maximum.
Utocnik Martin Fenin nasim novinam po utkani rekl: Byli jsme tu dost dlouho. Skoda, ze jsme to nedotahli do konce. To stesti jsme moc pokouseli a je spravedlive, ze jsme druzi.
ABE: Myslite si, ze se vam jeste nekdy podari ve finale MS vstrelit gol?
MF:
Asi ne, tohle docenim, az se vratim do Cech, ale momentalne si to zatim moc nepripoustim. Skutecnosti je, ze z toho mam radost.
ABE: Zacali mit o vas zajem zahranicni skauti?
MF:
To je takova gentlemanska dohoda, ze na MS se nejedna o hracich. Spis cekame, az se vratime. (Poznamka redakce: Martin Fenin v prvnim ligovem utkani po navratu dal za Teplice na Kladne obe branky. Teplice vyhrali 2:0.)
ABE: Nechybelo trochu fyzickych sil?
MF:
V takovem utkani nerozhoduje pocasi, ale tohle byla otazka psychiky. Nas polozilo, ze jsme dali gol. To nas paradoxne rozhodilo a ztratili jsme koncentraci.
Brankare Radka Petra, ktery hral doposud pouze ve treti lize, jsem se zeptal, jak vnimal divackou kulisu finale
RP:
Citil jsem to, ze za brankou je hodne argentinskych fanousku, ale snazil jsem se soustredit na hrace pred sebou a na mic.
ABE: Ktery zapas byste jako brankar hodnotil pro sebe jako nejlepsi?
RP:
Tezko mohu hodnotit sam sebe, vzdy je co zlepsovat. Byl jsem rad, kdyz jsem chytil ty penalty. Krasne je nedostat s Argentinou gol v prvnim zapase. Ten prvni zapas nam zvedl sebevedomi. To jsme hodne branili. Otazkou vsak bylo, jestli dokazeme dat gol. To nam svazovalo nohy v druhem utkani se Severni Koreou.
***
Zaverecne oslavy mimo stadion popsala nase spolupracovnice B. Sheriffova takto: Mistrovstvi sveta v kopane FIFA U-20 melo uzasne zakonceni. Cesky tym se dostal do finale s Argentinou. Nasi fanousci meli moznost tento uspech oslavit 22. cervence primo s mladymi fotbalisty v torontskem pivovaru Steam Whistle Brewery na vecirku, ktery hostil dr. Richard Krpac, Generalni konzul Ceske republiky.
To bylo tak. Tem krajanum, kteri sli ceskym sportovcum fandit na stadion v Torontu anebo je alespon podporit spolecnym sledovanim obrazovek v baru St. Louis ve stredu mesta, se dostalo mile prekvapeni ve forme pozvani na cosi vetsiho. V baru sice par skupinek fanousku bylo, ti, kdo se znali se pozdravili, jinak kazdy fandil sam pro sebe. Mam-li hadat podle sebe, ve vetsi druznosti branil ostych. Mozna, ze by Cesi byli mistri sveta a ze zapas mohl dopadnout jinak, kdybychom tam tu hru sledovali a fandili s vetsi vasni! Zvlastni byl i prenos kanadske televize. Divaci u obrazovek mohli nabyt dojmu, ze na stadionu meli velkou presilu argentinsti fanousci, nebot jejich vlajek byla videt zaplava. Podle ocitych svedku to vsak tak markantni nebylo a cervenomodrobilych bylo zastoupeno slusne mnozstvi. Do baruP potom prisel mlady zamestnanec konzulatu, ktery mel za ukol obejit hosty a ty, ktere tipoval na Cechy pozvat na vecerni podnik. Ne vsichni meli vlajecky, ale svou praci udelal dobre, protoze jsme se zanedlouho vsichni sesli ve vetsim podniku a na lepsim miste.
Prichazejici hosty-krajany osobne vital dr. Krpac, ktery sam prave prijel ze stadionu, kde zapas sledoval, dale pak pani Sebek-Heroldova z Czech Tourist Authority, diky niz si navstevnici mohli vybrat z mnozstvi brozur a publikaci o krasach Cech a Moravy. Sal byl vyzdoben ceskymi vlajkami a plakaty. Brzy se naplnil fanousky v cervenych sportovnich dresech, podobnych tem, jake meli mladi hraci, jini prisli v hokejovych dresech, dalsi prisli pomalovani, naliceni, s vtipnymi parukami.
Zavladlo tu cervenomodrobile nadseni. Setkali se stari i novi znami a bylo videt hodne mladych novych tvari. Mezi hosty byl velvyslanec Ceske republiky dr. Pavel Vosalik, pan a pani Batovi, zastupci krajanske televize a jini. Pro vsechny bylo dost vynikajiciho pohosteni: slo o ceska jidla i sladkosti, upravene na modni smrnc. Pritomni vsak byli prilis vzruseni ze setkani a hlavne z cekani na jedenactku cestnych hostu. Ti se konecne za vseobecneho jasotu dostavili. Uvital je dr. Krpac a hezky zensky hlas zacal zpivat ceskou statni hymnu. Vsichni se pridali. Uz dlouho jsem neslysela tolik lidi od srdce zpivat "Kde domov muj". Dokonce jsem zahledla skupinu mladiku mavat slovenskou vlajkou, snad jako pekny projev slovensko-ceske vzajemnosti. Potom pokracovala zabava s krajany a se sportovci, fotografovalo se a lide si davali od stribrnych fotbalistu podepisovat dresy.
Vecer mi dodal davku optimismu. Prece jen v nasi komunite mame hodne mladych lidi, kteri dovedou projevit nadseni, je-li k tomu prilezitost. Je jenom treba poukazat na neco, co nas spojuje.

***
Ze zacatku to nevypadalo nijak slavne. V Praze jako kdyby nikdo o MS v Kanade nechtel slyset. Hovorilo se o ME do 21 let, kvuli kteremu se upravila ligova terminova listina. Cesti novinari se sem nehrnuli. Zapasy pouze ceskych fotbalistu prenasela ne prilis sledovana CT 4. Ani rozhlas nevenoval uvodnim zapasum prilis mnoho pozornosti. Po bezbrankove remize s Argentinou, remize 2:2 s KLDR a vydrenem vitezstvi s Panamou 2:1 se mnoho necekalo. Dva postupy po penaltovem rozstrelu vsak prece jen zmenily situaci. Pak jiz prislo semifinale. Z Ceskeho rozhlasu vyrazil do zaverecnych kol za fotbalisty Ondrej Prokop a o sampionatu se zacalo psat a hovorit. Podivejme se jeste na semifinalova klani a to nejen na nas zapas s Rakouskem.
CR-Rakousko 2:0 (2:0)
V prvnim semifinalovem utkani v Edmontonu rozhodlo uvodnich patnact minut, kdy Cesi hrajici v bilych dresech se hlavne prosazovali po kridle a promenili dva polovysoke centry. Nejprve Tomas Micola dopravil mic vyrazeny Michaelem Zaglmaierem po trestnem kopu Lubose Kaloudy z leve strany. O jedenact minut pozdeji to byl Martin Fenin, ktery skoroval po utoku a prihravce Ondreje Kudely z prave strany. Rakusane za cele utkani pouze jednou ohrozili brankare Radka Petra, ktery kryl bez problemu v zaveru hlavicku Sebastiana Prödla. Jedinou ztratu utrpeli Cesi v 37. minute, kdy dostal Janda zbytecnou druhou zlutou kartu v turnaji a nemohl hrat ve finale.
Nejvice se snad hovorilo o druhem semifinalovem utkani, ktere se hralo na Narodnim fotbalovem stadionu v Torontu.


Argentina-Chile 3:0 (1:0)
Jiz ve 12. minute se modrobili dostali do vedeni nadhernym volejem Angela Di Marii. Rozhodujicim momentem vsak byla 15. minuta, kdy rozhodci vyloucil Chilana Medela po strkani s Argentincem Mercadem. Skutecnosti je, ze Medel pouze oplacel a Mercadovo kopnuti a cervenou kartu mel rozhodci ukazat obema hracum. Ironii bylo, ze Chilan nestrefil ani hrace ani mic, ale sel do satny, zatimco Argentinec se svijel na zemi v predstiranych bolestech. V prvnim polocase Chilane, prestoze hrali v deseti, utocili a argentinskeho brankare Romera vydesila Cortesova strela v zaveru prvniho polocasu temer z poloviny hriste. Po prestavce v 65. minute Medel po prihravce z leve strany z blizka dopravil mic po druhe za zada Toselliho, ktery vytvoril novy rekord mistrovstvi tim, ze udrzel ciste konto 492 minut. V zaveru utkani nemecky rozhodci Wolfgang Stark primo caroval a tak se dostal do saten predcasne i dalsi Chilan Currmila. V nastavenem case pak Argentinci vstrelili jeste treti branku Moralezem, kdyz Stark tesne pred tim neodpiskal penaltu proti Argentine. Hnev chilskych fanousku po zapase byl tak velky, ze nemecti rozhodci museli odejit s policejnim doprovodem a chilsti fanousci zadali hlavu hlavniho arbitra jeste dlouho po utkani pred branami stadionu.
Chilsky trener, sestasedesatilety Jose Sulantay zhodnotil utkani takto: "To, co mohlo byt vynikajicim utkanim se zmenilo po cervene karte, kterou jsme obdrzeli. Argentina je vynikajici tym a hrat proti tak dobremu muzstvu v deseti je prilis."
Argentinskeho trenera Hugo Tocalliho jsem se zeptal, jestli ho prekvapil postup ceskeho muzstva do finale. Trener mistru sveta na to odpovedel diplomaticky: "Ne, nejsem prekvapen. Hrali jsme spolu v prvnim kole. Cesi vyborne branili, dokonce nas mohli porazit. Nejsem vubec prekvapen. Je to moje sedme mistrovstvi sveta, na kterem jsem, bud jako trener, nebo jako asistent. Kterykoliv tym, ktery se dostane do zaverecnych boju ma sanci dostat se do finale. Proto nejsem prekvapen, ze jsou Cesi ve finale."
***
Zaverem
Jiz v roce 1986 zadala Kanada o usporadani MS, kdyz Brazilie odrekla poradani sampionatu z financnich duvodu. FIFA dala tehdy prednost Mexiku, ktere poradalo sampionat v roce 1970. Tehdy kanadsky fotbal prevysoval americky a na OH v Los Angeles Kanadane postoupili do ctvrtfinale a vybojovali si postup na MS v roce 1986 v Mexiku, kde dokazali sehrat rovnocennou partii s Francii, ktere podlehli brankou Papina v zaveru utkani. Od te doby kanadsky fotbal stagnoval, menili se treneri a pres nekolikere pokusy v Kanade nevznikla celostatni ligova soutez. Muzstva jako Toronto Lynx, Vancouver Whitecups a Montreal Impact hrala pouze USL.
Media, obzvlaste televize, nejevila zajem o kopanou v Kanade. Prestoze jsou zde tri sportovni a dva vyslovene fotbalove kanaly, castokrat se stalo, ze zapasy narodniho muzstva ani jeden neprenasel, popripade pouze ze zaznamu v pozdnich nocnich hodinach. Prestoze o fotbal je mezi mladezi zajem, nikdo se ji systematicky nevenuje. Pres velke ocekavani kanadsky tym dopadl spatne, kdyz Kanadane nevstrelili na sampionatu ani branku.
Pote, co podepsala prava na prenosy z Mistrovstvi sveta CBC, jsme mohli videt nekolik zapasu z MS na prvnim programu. Nektere zapasy komentovali zkuseni reporteri z Anglie. Ostatni zapasy vsak byly na digitalnim kanalu CBC Country Canada. Chvili mne trvalo zjistit, ze v Torontu je to kanal 277. Utkani na prvnim programu CBC v zakladnim kole byla opet ze zaznamu a prerusovana reklamami. Zbyle zapasy pak bezely na rovnez digitalnim kanalu Gol TV. Na techto kanalech vsak nebezel ani prubezny cas ani skore. Mnohdy zacal zaznam i o 15 minut drive. Ve zpravodajstvi castokrat chybely vstrelene branky. Ostatni televizni spolecnosti jakoby MS bojkotovaly. Castokrat se objevilo jako prvni zpravodajstvi z baseballu. Dobrou praci naopak odvadeli komentatori, shodou okolnosti tri vynikajici brankari, Dick Howard, Craig Forrest a Paul Dolan.
Ukazkou neprofesionality a nezajmu kanadskych medii byl prave semifinalovy zapas mezi Chile a Argentinou. Behem utkani jsem nemohl verit svym ocim, jak nemecky rozhodci Wolfgang Stark utkani piskal. Skutecne nemuze FIFA alespon na zaverecna utkani pozvat zkusenejsi rozhodci, s citem pro temperament mladsich hracu?
Na tiskove konferenci jsem videl oba trenery jak vystupuji bez emoci. Behem utkani, ktere jsem pozdeji jeste jednou sledoval ze zaznamu si komentator pochvaloval, ze jedine v Kanade mohou sedet chilsti a argentinsti fanousci pohromade. Po utkani se rozcileni Chilane pokouseli o konfrontaci s rozhodcim, ale vedeni muzstva melo vse pod kontrolou, zatimco Argentinci oslavovali. V okamziku, kdy jiz hraci opustili hraci plochu, odvedli policiste rozhodci k postranni care a jako kdyz se ozve vystrel z pistole, najednou odstartovali a vbehli do satny. Byl to trochu horkokrevny zaver utkani, ale nikdo nebyl zranen. Chilsti fanousci se citili poskozeni, ale zaroven jako moralni vitezove a shromazdili se na severni strane pred hlavni tribunou.
Kdyz jsem odchazel z tiskove konference, videl jsem jednu divku-poradatelku v soku. Byla zasazena slznym plynem. Na dotaz, co se ji stalo rekla, ze proti ni pouzili slzneho plynu policajti. V zapeti kolem mne sel chilsky fotbalista, nevidel a potreboval osetreni. Nechapal jsem, co se deje. Vysel jsem ven. Mezi chilskym autobusem a plotem, za kterym stali jejich fanousci, byla padesatimetrova mezera, v ktere se nic nedelo.
Jelikoz jsem mel ke stejnemu plotu zamcene kolo, vydal jsem se tim smerem. Klidne jsem prosel. Pred tim tam pry doslo k bitce mezi chilskymi fotbalisty, kteri chteli pozdravit sve fanousky, a policii. Na nosici meho kola stal stokilovy Chilan. Pravy jihoamericky porizek. Pozadal jsem ho, jestli by mohl slezt. Neco zamumlal a slezl. Pokriveny nosic jsem rukou vyrovnal a uklidnil jsem Chilana slovy, ze "my" Argentinu v nedeli porazime. Moc ho to nepotesilo. S rehtajicim kolem, jak nosic se trel o draty, jsem se vydal k domovu.


Z televize jsem se chtel dovedet podrobnosti, co se stalo. CBC prinasela zaznam utkani. Ostatni stanice meli o tom, kde a koho v Torontu okradli. Ani slovo o tom, co se stalo pred stadionem. Nevidel jsem tam jednu televizni kameru, ani jednoho novinare.
Druhy den vsak FIFA hrozila prisnymi sankcemi. Policejni prezident Blair tvrdil, ze vse bylo pod kontrolou. V Santiagu se demonstrovalo proti kanadskemu rasismu. Proskakovaly zpravy, ze Chilane chteji opustit MS.
Na tiskove konferenci Seph Blatter vsak oznamil, ze incident nebude vysetrovat a Chilane v nedelnim zapase porazili Rakousko 1:0.
Skoda byla jedno rozbite okno u autobusu a muj nosic na kole. Po nekolika dnech policejni prezident prijde s verzi, ze policie byla napadena chilskymi fotbalisty. Zrejme take chilsti fotbaliste nastrikali slzny plyn do oci mlade dobrovolnici, kterou jsem videl v utrobach stadionu.
Je smutne, ze tento incident v mnohem zastinil sampionat, ktery mohl prinest tolik pozitivniho a konecne nejpopularnejsi hru na svete dostat na misto, ktere kopane patri i v Kanade.
Zatim se vic mluvi o Davidu Beckhamovi a na MS se jaksi zapomnelo. Pokud kopana prece jen v Kanade zakotvi, maji na tom mladi cesti fotbaliste podil, i kdyz jim to asi nikdo nikdy neprizna a ceska komunita bude na toto MS vzpominat jako nejvetsi fotbalovy zazitek.
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu