Navrat na hlavni stranu

Bourka je a slota, bude tu potopa?
Mame v Sudbury prslavou pulku cervence; bourka den co den, desata v poradi. Dnesni Mistni polnice vytrubuje tucnym titulkem Biblicka potopa? Anebo globalni zmena pocasi je nabiledni?
Takto vzrusen z textu poplasneho clanku v tomto slunnem pondeli, zavolal jsem do redakce mistnich novin a zadal o spojeni s Mary White, ktera se pod clanek podepsala. Promptne se mi ozval divci hlasek. Ceho si preji, a pravil jsem, ze mam 61 let, ze jsem prozil tri potopy a rad bych s ni pobesedoval o potopach.
Projevila zajem, coz mne neprekvapilo, a zatouzila me zazitky vyslechnout. Odmitl jsem setkani v redakci, a dali jsme si rande v kavarne Books&Beans. Souhlasila, a zavolal jsem Mervynovi, jestli ma zajem zucastnit se setkani s reporterkou o pocasi v 11:00. I on chtive souhlasil.
Sedeli jsme u okna, kterym pralo dopoledni slunce, puvabna Mary White postavila mikrofon na stul a vyzvala mne, abych ji povedel o prozitych potopach. Mervyn se vyznamne sklebil, jsa zvedavy, jak reknu te krasce, ze je koza.
Zeptal jsem se Mary, kdy absolvovala novinarskou skolu, a ona rekla, ze v roce 2005, a ze zatim dela do pocasi, "Protoze tam se neda nic zkazit," zautocil Mervyn, ale umlcel jsem ho prstem pres (svoje) usta, a ona dodala, ze chce psat o politice az se otrka v pocasi. Bylo jasne, ze Mary povazuje pocasi za jakesi ucnovske obdobi.
Optal jsem se, jak ji napadl ten titulek clanku o Biblicke potope, a ona rekla, ze ten tam vetknul editor, aby clanek okorenil a ukazal na globalni pohromu
Pripadalo mi zbytecne rozebirat, ze noviny prodavaji dramata a zacal jsem: "Prvni potopu jsem prozil jako ditko v meste Ostrave, ktere lezi na soutoku tri rek, Odry, Ostravice a Olse; tyto tri reky, odvadeji vodu z povodi beskydskeho a jesenickeho podhuri. Kdyz prsi velkoplosne v Beskydach i Jesenikach, pravidelne vznika v Ostrave mocna zatopa.
Nechci otravovat detaily, i kdyz jsou zajimave a pricinne, ale vzpominam, jak mne za usvitu vzbudila babicka. Nechodil jsem jeste do skoly, mel jsem sest let a zil jsem u babicky. Rekla mi, ze se blizi 'velka voda', abych vstal a prinesl ze sklepa brambory. Honem jsem se oblekl, sebral kosik a sel do temneho sklepa. Na betonove zemi uz byla voda, na nohach jsem mel gumove holinky po kolena. Skloneny do bedny, ve ktere babicka mela brambory pres zimu, jsem vytahoval naklicene brambory do kosiku a delal jsem to nerad, protoze naklicene stonky mne strasily jako dlouhe nohy pavouku. Naraz jsem si uvedomil sumeni vody, ktera se valila uzkym okynkem do sklepa. Plnil jsem kosik, zatimco voda stoupala a zacala mi pretekat pres okraj gumaku. Zhaslo elektricke svetlo, voda sumela a ja sebral kosik do naruci a vodou se prodiral ke schodum. Nez jsem tam dosel, sahala mi kalna voda po pas. Na schodisti stala babicka a volala na mne divnym hlasem. Lezl jsem do schodu a citil jsem vahu holinek plnych vody.
Babicka mi vzala kosik plny brambor z naruci, a kdyz jsem se otocil, byla voda uz skoro u stropu sklepa a stoupala dal, prelila se pres prah a tekla po podlaze prizemi cinzaku, kde jsme bydleli. Pomahal jsem babicce svinovat koberce z podlahy a kladli jsme je svinute na zidle nastavene u zdi. Po celem byte stala voda asi do pul lytek. Podival jsem se ven otevrenym oknem, domy staly ve vode asi metr vysoko a plula k nam pramice se tremi muzi: "Jste vsichni v poradku?" optal se jeden muz v pozarnicke uniforme oknem, a babicka rekla, ze jsme zatopeni, ale dikybohu zdravi; nerekla nikomu, ze jsem se v tom sklepe mohl utopit
"Jak dlouho ta zatopa mesta trvala?" optala se Mary White.
"Po poledni zacala voda klesat," rekl jsem, "my decka jsme se brodila v kaluzich, vysvitlo slunce a dospeli vynaseli promacene veci na dvur, aby vyschly; pripadalo mi to ohromne zajimave, protoze cele nase okoli vypadalo jako cigansky tabor."
"Byly nejake ztraty na zivotech?" optala se profesionalne Mary.
"Pochybuji," rekl jsem. "Nic takoveho jsem neslysel Akorat si vzpominam, ze cinzak mnoho tydnu pachnul vlhkosti. Uklizeli jsme bahno nanesene na dvur, a jako deti jsme z toho mely zabavu Popravde to bylo pro nas dobrodruzstvi"
Videl jsem, ze Mary White je nespokojena s mou vzpominkou, protoze spravna kalamita se popisuje ztratami na zivotech a na majetku, ale nevypnula svuj diktafon a optala se na mou druhou potopu.
"Moje druha potopa byla mnohem zajimavejsi," snazil jsem se upoutat pozornost. "Strhala zeleznicni mosty a odplavila kusy silnice; ale to jsme se dozvedeli, az kdyz jsme prchali ze zaplaveneho taboriste. V roce 1960 nas skautsky oddil zbudoval mesicni letni tabor v Gaderske doline v pohori Fatry; udolim splouchala bystrina Gader. Zbudovali jsme tehdy podsadky, most pres Gader, kuchyn a vykopali studnu. Lec prselo bez ustani, drobny dest krapal na stanove plachty a vody v gaderske bystrine pribyvalo. Ve tretim tydnu se bystrina zmenila v dravou reku, prelila se pres sterkovy nasyp, vozovou cestu a zaplavila tabor. Narychlo jsme balili nejnutnejsi, kufry jsme odnesli kus do kopce, kam ani potopa nedosahne, a prchali jsme cestou po kolena ve vode do vesnice Blatnice; zeleznice byla podemleta vodou, ale autobus nas dopravil do Vrutek, kde byl strzeny zeleznicni most. Do Ostravy jsme cestovali autobusem pres Zilinu objizdkami. Kdyz jsem dorazil domu, rodice se velmi divili, ze jsem prijel o tyden drive."
To bylo pred telefonizaci a dlouho pred mobilnim telefonem, kterym dnes zavolaji deti, kdyz jim zatece destova voda za krk, a rodice je 'vysvobodi' z prirody.
"A stalo se nekomu neco?"
"Nestalo," rekl jsem do zklamanych oci novinarky. "Asi jsme byli pripraveni"
"Evakuovala vas policie anebo armada?"
"Neevakuoval nas nikdo," rekl jsem smutne, utekli jsme po vlastnich nohach; kazdy se drzel dlouheho lana, aby nas voda nestrhla z rady, kdyz jsme kraceli po pas ve vode. Asi nas vudce Karel vedel, jak si sami pomuzeme"
Mervyn se na mne utrpne dival a signalizoval, ze moje zazitky nemaji drama 'o kejhak', coz se dnes nosi, abych tomu dal trochu vzruchu; anebo ta divenka vypne svuj stroj a opusti nas, jako jsou vzdy opousteni ti, co nekvili o pomoc.
I mne se ted jevily moje potopy, kdyz nam plavaly zidle v kuchyni, a kdyz nam odplavaly stany, jakesi nijake, takrka normalni letni a bezne situace. Jakoby povodne bez medialni ucasti a bez kamer nebyly ani povodnemi, i kdyz byly.
Blizil se cas obeda, ale Mary vydrzela, ze treti povoden bude obsahovat, co prvni dve neobsahovaly - velike zachranne usili, ktere z povodne udela cirkus.
"Ta treti povoden," zacal jsem od lesa, je spise filosofie povodni, a skoncila pro mne tim, ze mne moje maminka obvinila, ze jsem ji katastrofalni povoden v ceske zemi v roce 1997 - byla to povoden tisicileti - tvrdi vodohospodari, jednoduse zatajil."
"Zatajil?" vykrikla novinarka. "Jak je to mozne?"
Moji rodice prileteli z Ostravy do Sudbury v kvetnu 1997 na pulrocni dovolenku. Kdyz k nam prosakly zpravy o kalamitnich destovych srazkach a rozvodnenych rekach, dohodli jsme se s mou zenou, ze o povodnich nebudeme s rodici mluvit a usetrime je takovych povyku; vzdyt otec ma 80 let a starostmi by neusnul. Taktez jsme pozadali nase cesko-kanadske navstevniky, kteri se prichazeli potesit s mymi vitalnimi rodici, aby se o potope v Cesku nemluvilo a rodice se nedesili.
Asi treti den povodni, muj tatinek vzal noviny Globe&Mail a na prvni strance byla fotografie autobusu uvizleho ve vode a pod strechou autobusu byla zcasti citelna cedule, kam autobus jede - Magdeburg. Tatinek mne pozadal, abych mu prelozil text pod fotografii, a ja mu prelozil, ze foto je z Magdeburku, kde rozvodnena Odra se rozlila na dva metry vysoko mestem.
"Patri jim to, tem Germanum!" komentoval tuto udalost muj otec, ktery stravil dva roky z druhe svetove valky v nacistickem koncentraku. Nastesti si muj osmdesatilety tatinek nespojil zatopu v Magdeburku s Odrou, ktera proteka jeho rodnym a celozivotnim mestem Ostravou.
Koncem rijna moji rodice odleteli do Ostravy a teprve tam se dozvedeli cely rozsah tisicilete povodne; cele ctvrti Ostravy byly zborene vodou, cesty odplavene a koryto reky Ostravice se presunulo o par set metru mimo regulovany kanal. Ano, Ostravice si behem povodne nasla novou cestu, zatimco dum mych rodicu na brehu Ostravice zustal tam, kde byval - jen vyhled na reku se trochu zmenil.
V prvnim dopise po navratu mi maminka vytkla, ze jsem bidak, protoze jsem zatajil takovou udalost, a marne jsem vysvetloval, ze jsem chtel zachranit jejich klidny spanek.
Na pocatku leta 1998 jsem odletel do Ostravy navstivit sve rodice; jeden muj byvaly kolega mne vzal na vylet podel rozvraceneho udoli, kudy se v cervenci 1997 valila tisicileta voda. Strzena silnice uz byla sjizdna, mosty znova vztycene a podel reky se vesele stavely nove domy na mistech, kde pred rokem velka voda smetla cokoliv lidskym usilim zbudovane a co ji stalo v nicive, vodni ceste.
"Proc staveji nove domy na mistech, kde se valila divoka povoden?" ptal jsem se.
"Usedlici si mysli, ze tisicileta prichazi jednou za tisic let, a tedy maji klid v dusi."
"Aha," rekl jsem. "Clovek nikdy nevstoupi do stejne reky ani do stejne kalamity"
Ostravak se zamracil, a bylo videt, ze ho takova filosofie neuklidnila.
"Chces rict, ze clovek se nikdy nepouci z minule zkusenosti?"
Neodpovedel jsem, a novinarka vypnula magnetofon, rozloucila se a odesla na obed.
Mervyn se tez zvedl, a pred kavarnou mi rekl: "Bylo to zajimave, protoze Ontario je tak ploche, ze zde by muselo prset ne ctyricet, ale ctyri sta dni, aby se cosi zaplavilo.
Na severozapade obloha ztmavla a nez jsem dosel domu, blyskalo a opet hrmelo.
Zdravim a preji hezky den, a hlavne se neposirat.
Ross Firla - Sudbury

Navrat na hlavni stranu