Navrat na hlavni stranu

Cesky tenis sahal ve Wimbledonu po velkem triumfu
Kralovne podekovala Kralove
Probehla korunovace staronovych panovniku, krale a kralovny. Ale zatimco u petadvacetileteho fenomena Svycara Rogera Federera k tomu doslo podle scenare, navrat na trun o dva roky starsi Americanky Venus Williamsove byl senzacni. Ano, jde o viteze dvouher Wimbledonu, nejstarsiho a nejprestiznejsiho tenisoveho turnaje na svete, jehoz historie se na travnatych dvorcich zacala psat uz v roce 1877 a letos se uskutecnil jeho 121. rocnik! A po ctyricate tomu tak bylo v otevrene tenisove ere, kterou se nazyva doba, v niz existuje oficialni profesionalismus a sily mezi sebou za velmi lukrativnich ekonomickych podminek meri nejlepsi hraci a hracky nasi planety. A jsme-li u historie, i letos se do ni na jihozapadnim predmesti britske metropole Londyna vryvaly dulezite zapisy.
Avsak i jeden negativni fakt, ktery ovsem nelze nijak ovlivnit. Pocasi! Tolik casu, ktery proprsel, Wimbledon uz dlouho nepamatuje. Vlastne s vyjimkou poslednich tri dni turnaje cele dva tydny. Doslo napr. k takovym raritam, ze Federer, jemuz ve 4. kole vzdal zraneny Nemec Haas, skoro cely tyden, od patku do ctvrtka, nevkrocil na kurt A pak se Spanelem Ferrerem neodehral ani jeden set a opet zacalo prset. Nebo utkani 3. kola Spanela Nadala se Svedem Soderlingem se vinou destovych prestavek protahlo na neuveritelnych pet dni. Snad tohle sefy wimbledonskeho All England Clubu dostatecne motivuje k tomu, aby vystavbu strechy nad centralnim dvorcem dokoncili uz do roka a ne az do dvou Ale to, ze za teto situace organizatori stihli turnaj prece jen dohrat ve stanovenem terminu a pritom neporusili ani tradici prvni volne nedele, zaslouzi oceneni. A vlastne i to, ze se vsechno odehralo v absolutni bezpecnosti, trebaze v tech dnech na zaklade opakovanych teroristickych utoku panoval ve Velke Britanii stav nejvyssiho ohrozeni!
Presto Britove spokojeni byt nemohou. Alespon co se tyce, ale uz tradicne, vysledku jejich tenistu. Zenskou dvouhru v domacim prostredi naposledy vyhrala Virginia Wadeova v roce 1977 a muzskou dokonce Fred Perry v roce 1936! Letos navic pro zraneni zapesti nenastoupil ani nejvyssi britsky trumf v tenisove hre Andy Murray a vlajku hrdeho Albionu mohl drzet pouze triatricetilety veteran a ctyrnasobny semifinalista Wimbledonu Tim Henman. Ten vsak na vic nez na druhe kolo nestacil a take si dovolil nezvykle tvrdou kritiku na adresu domaci tenisove federace, ktera jen zasluhou toho, ze Wimbledon porada, kazdym rokem vydelava neskutecne miliony liber. "Federace by mela daleko vic podporovat nase mlade hrace a hracky. Je to ostuda, jak se k nim chova," zduraznil Henman. Ale z jednoho necekaneho uspechu se hostitele presto radovali. A stal za nim prece jen Murray. Ovsem Jamie Murray, jednadvacetilety a o rok starsi, zatim skoro neznamy, bratr Andyho. Spolecne se Srbkou Jelenou Jankovicovou totiz vyhral smisenou ctyrhru, coz se naposledy v britskych barvach podarilo Duriove a Batesovi v roce 1987.
Tenisova svetova spicka bezesporu mladne. Vzdyt mezi ctyri semifinalisty muzske dvouhry se probojovali tri hraci ve veku do jednadvaceti roku! Jednadvacetilety Spanel Rafael Nadal, stejne stary Francouz Richard Gasquet a dokonce teprve devatenactilety Srb Novak Djokovic. K necemu podobnemu doslo naposledy pred triceti lety, kdyz elitni semifinalovou spolecnost tvorili Americane Connors, McEnroe, Gerulaitis a s nimi Sved Borg. Djokovic nakonec v boji o postup do finale musel vzdat Nadalovi, ale o jeho vyjimecnych kvalitach hovori, ze jen za prvni polovinu letosniho roku vyhral tri turnaje ATP Tour: v Adelaide, Miami i Estorilu a na grandslamovem v Parizi postoupil do semifinale. Mimochodem jeho osobnim trenerem je byvaly ceskoslovensky reprezentant, Slovak Marian Vajda, ktery tvrdi: "Je az neskutecne, jak velky talent, ale rovnez vuli na sobe tvrde pracovat, Djokovic ma. Tahle kombinace je vyjimecna. Doufam, ze jednou Wimbledon vyhraje"
Letos vsak o titul nejcennejsi bojovali dva suvereni. Tak velci, jake muzsky tenis, kdyz vezmeme v uvahu role svetove jednicky i dvojky, jeste nemel. Vzdyt Svycar Federer v cele pocitacoveho zebricku vladne uz od 2. unora 2004 a Spanel Nadal zaujima jeho druhou pricku od 25. cervna 2005. Pri vyrovnanosti soucasneho tenisoveho pole neco neuveritelneho! Ve finale Wimbledonu spolu svedli trinactou vzajemnou bitvu a i ta byla vyjimecna. Jeste v polovine rozhodujiciho pateho setu vsechno nasvedcovala tomu, ze tentokrat bude uspesnejsi Nadal. Jeho topspiny, hodne pripominajici legendarniho Borga v dobach nejvetsi slavy, mely na trave mimoradnou ucinnost a v jeho prospech hovorila i kondice. Koncovku vsak znovu lepe zvladl Federer, mimochodem i k poteseni sve slovenske pritelkyne Mirky Vavrinecove a stal se wimbledonskym sampionem uz popate za sebou! Tedy zopakoval to, cim svet udivil v letech 1976 az 1980 Bjorn Borg. A take priznal: "Kdyz jsem videl, jak v cestne lozi sedi takove tenisove legendy jako Bjorn Borg, Jimmy Connors, John McEnroe ci Boris Becker, bylo to pro me neuveritelne tezke. Vyrovnat Borguv rekord je pro me nesmirnou cti." Experti vsak pevne veri, ze Federer ma ve svych petadvaceti letech jeste dostatek casu na to, aby vyrovnal nebo i prekonal zdanlive uz nedostizny rekord Americana Peta Samprase, ktery wimbledonskou trofej zvedal nad hlavu dokonce sedmkrat a to v letech 1993 az 1995 a 1997 az 2000! Navzdory tomu, ze nekteri z techto odborniku letos na jare, kdyz Federer na turnajich ATP Tour kratce za sebou utrpel ctyri prohry, z toho dve s Argentincem Canasem, jednu s Nadalem a jednu s Italem Volandrim, nad jeho karierou uz delali kriz.
Naopak dvouhra zen zazila senzaci. Ze sestnacti nejvyse nasazenych hracek se do finale neprobojovala ani jedna! Obhajkyne prvenstvi a ctvrta nasazena Francouzka Mauresmova ztroskotala na Cesce Vaidisove, treti nasazena Srbka Jankovicova na Francouzce Bartoliove, druha nasazena Ruska Sarapovova na Americance Venus Williamsove, pricemz vsechny tri favoritky vypadly uz ve 4. kole! Vedouci tenistka svetoveho zebricku a nejvyse nasazena Belgicanka Heninova v semifinale nestacila take na Bartoliovou. Az devatenacta svetova hracka Marion Bartoliova se na wimbledonskych kurtech promenila v tenisovy zazrak. Na prvni pohled mensi dama pri tele, ktera doslova strka pred sebou forhend i bekhend obouruc, udolala sve mnohem zvucnejsi rivalky bojovnosti i trpelivosti. Po prvnim prohranem setu 1:6 v semifinale s Heninovou by na ni nevsadil nikdo ani zlamanou gresli. Triadvacetileta tenistka, ktera vyrostla na Korsice, se vsak sverila: "Najednou jsem v hledisti zahledla Perce Brosmana, ktery hral Jamese Bonda, moji oblibenou filmovou postavu. A videla jsem, jak mne fandi. Rekla jsem si, ze takhle spatne prece pred nim hrat nemohu!"
Finale Bartoliove proti Venus Williamsove bylo soubojem nejnize postavenych hracek od roku 1975. Vlastne od doby, kdy svetovy pocitacovy rebricek vzniknul. Uz trojnasobna wimbledonska vitezka Venus Williamsova, v tu chvili ovsem az jednatricata hracka sveta, zopakovala sve primaty z let 2000, 2001 i 2005 a po Cechoamericance Martine Navratilove, Americance Billie-Jean Kingove a Nemce Steffi Grafove, se stala ctvrtou zenou, ktera si tuhle korunu nasadila minimalne ctyrikrat. Kdyz si uvedomila, ze zase prevezme vitezny sek na 700 tisic britskych liber, prave nezapomenutelne Kingove vzdala poklonu: "Citim se na vrcholu sveta a specialne Billie-Jean moc dekuji. Za to, ze pomohla ve svetovem tenisu prosadit, abychom my zeny hraly za stejne penize jako muzi." Anglicky tisk pak prinesl vtipny titulek: "Queen thanks to a King". Pro Venus Williamsovou je charakteristicke, ze i kdyz se ji na jinych turnajich nedari, Wimbledon hraje skvele. Takze snad prave proto se nechala slyset: "Svou karieru chci ukoncit az v roce 2012, kdy se v Londyne budou konat olympijske hry a tenis se bude hrat ve Wimbledonu. Rada bych si zopakovala ten slastny pocit, kdyz jsem se v roce 2000 stala olympijskou vitezkou v Atlante."
S potesenim lze konstatovat, ze ani cesky tenis se ve Wimbledonu neztratil. Dokonce stal krucek od velkeho triumfu. Ze ctrnacti reprezentantu ve dvouhrach muzu a zen jich plna polovina postoupila do 2. kola, tri do tretiho a Tomas Berdych i Nicol Vaidisova bojovali ve ctvrtfinale. V nem Berdych uz nestacil na Nadala. Ale Vaidisova po predchozi vyhre nad Mauresmovou mela v semifinale proti Srbce Ivanicove vyhodu tri mecbolu! Bohuzel ani jeden z nich nepromenila a po prohre 5:7 v rozhodujicim setu vystizne konstatovala. "Byla jsem lepsi nez souperka. Ovsem psychika je asi nejslabsim clankem moji hry. Jsem velmi emotivni clovek" Navic v semifinale by byvala Vaidisova proti Venus Williamsove mela urcite sanci. Uderove je na tom teprve osmnactileta ceska reprezentantka skvele, takze by ji mela patrit velka budoucnost. Hodne nadejne ale vypada i dvacetileta Lucie Safarova. Ta ve 3. kole sahala po vitezstvi nad treti svetovou hrackou Jankovicovou ze Srbska, ovsem dve hodiny a 36 minut trvajici drama do postupove koncovky take nedotahla. Naopak velke starosti ma Radek Stepanek, jehoz loni jediny mic proti Svedu Bjorkmanovi delil od wimbledonskeho semifinale. Po zdravotnich problemech z lonskeho podzimu se stale nemuze dostat do formy a letosni prohra v prvnim wimbledonskem kole s Francouzem Mathieuem ho sesunula z prvni stovky svetoveho zebricku, az na 127. misto!
A na zaver wimbledonskeho uctovani jeste kratce o slovenskem tenisu. Z jeho ctyr zastupcu ve dvouhrach to logicky nejdale dotahla Daniela Hantuchova. V boji o postup do ctvrtfinale vsak propasla proti dvojnasobne wimbledonske sampionce Serene Williamsove ohromnou sanci. Americanku totiz v zaveru druheho setu postihly prudke krece, v podstate nemohla po centralnim dvorci ani dobre chodit, ale mice forhendu i z bekhendu vystrelovala maximalni silou. A byla to Hantuchova, ktera se z teto situace neuveritelne psychicky sesypala. Na svou obhajobu prohlasila: "Citila jsem ke zranene souperce velkou litost a bylo pro me velmi tezke se na hru koncentrovat."
JAROSLAV KIRCHNER, Londyn

Navrat na hlavni stranu