Navrat na hlavni stranu

Sedmy rocnik Nokturen na ceste
Ve viru mnoha kulturnich akci v ceske a slovenske komunite za posledni dva mesice, Nokturna na Masaryktownu skoncila zcela nenapadne 10. cervna odlozenym koncertem Drew Jurecky a jeho skupiny. Stejne jako lonskeho roku, bylo to jedno z nejlepsich jazzovych vystoupeni v restauraci Praha. Od houslovych sol az po zpev, Drew ukazal ze je jednim z prednich jazzovych hudebniku v Torontu (krome toho hral i na saxofon). Koncert trval temer tri hodiny a nadseni posluchaci nakonec neradi zjistili, ze je konec fantastickeho koncertu.
Tentokrat nebylo vyprodano, zrejme proto, ze koncert byl odlozen z kvetna (Drew Jurecka byl na turne v Kalifornii) a cerven asi neni nejlepsi mesic na kulturni akce v Toronte. I letos koncerty Nokturen skoncily v cernem, i kdyz profit nebyl tak vyznamny jako vloni (1100 dolaru).
Sedmy rocnik Nokturen zahaji 16. zari Zemlinskeho kvarteto (drive Penguini) z Prahy. Tito mladi muzikanti okouzlili Toronto pred rokem a pul a pokusi se letos vyhrat slavnou svetovou soutez pro kvarteta v Banfu, v Alberte. V pripade, ze se jim to podari byl by to jejich druhy vitezny koncert na kanadske pude.
V rijnu opet oslavime zrod Ceskoslovenska, bohuzel o den drive, 27. 10. v kostele sv. Vaclava, kde vynikajici bass barytone Zdenek Plech s mezzosopranistkou Marcelou Grofovou predvedou arie z ceskych a svetovych oper.
25. listopadu opet v kostele sv. Vaclava (bohuzel restaurace Praha je obsazena jinou akci a nase komunita ma ted piano v kostele sv. Vaclava) prazska harfenistka Katerina Englichova zahraje pul recitalu pro solovou harfu, v druhe puli pak s Milanem Brunnerem (fletna) a Martou Lorincovou (piano) predvedou Mozartuv koncert pro solovou harfu a fletnu.
20. ledna 2008, opet v restauraci Praha na Masaryktownu, Kathryn Belyea ze CBC Radia bude prezentovat video a audio z Janackovych oper. Tato dama se pustila po sametove revoluci sama (bez znalosti cestiny) do Janackova rodiste v Hukvaldech, aby vzdala hold svemu nejoblibenejsimu skladateli.
24. unora nas znamy Jirka Grossman se svou skupinou nas zasveti do sveta swingu.
30. brezna to bude prazsky houslista - virtuoz, Petr Macecek, ktery predvede sve umeni (byl clenem skupiny Musica Poetica pred tremi lety na Nokturnech).
4. kvetna 2008 vystoupi pianista Boris Krajny, ktery tentokrat predvede celou sonatu Klementa Slavickeho (nekteri z Vas byli svedky pouze jedne vety v kostele sv. Vaclava pri rozlouceni s Petrem Mikyskou), ale vsichni byli nadseni.
25. kvetna se k nam vraci bass barytone Gustav Belacek, ktereho jste vsichni tolik obdivovali v solovych vystoupenich i v COC produkcich Borise Godunova a Italske divky v Alziru.
Predplatne mozno zakoupit na Masaryktownu (416/439-4354) podrobnejsi informace take u dr. Krajneho (416/499-2716)
Pri cene jedne vstupenky 20 dolaru, je predplatne 135 dolaru na osm koncertu (vcetne oslavy 28. rijna) stale vyhodne.
MK

Navrat na hlavni stranu