Navrat na hlavni stranu

Petr Chudozilov: O fotbale a kopane
Atmosfera, ktera pocatkem kvetna po ukonceni prvoligoveho fotbaloveho zapasu FC Basilej versus FC Curych zavladla nejdrive na hristi a pozdeji v prilehlych basilejskych ctvrtich, tak trosicku pripominala obcanskou valku. Favorizovany FC Basilej v prodlouzeni prohral 1:2, a mistrovsky titul, k nemuz by mu byvala stacila remiza, mu tak na posledni chvili unikl doslova o onen prislovecny fous. Rozzureni basilejsti fanousci se tentokrat nespokojili s obvyklym nevinnym folklorem jako je bombardovani plochy hriste explodujicimi petardami, kamenim a lahvemi, nybrz usporadali na zvitezivsi sportovce divokou honicku, jez se napadne podobala pokusu o lyncovani. Kdyz zdemolovali stadion, vyrazili do ulic. Zapalili nedaleke staveniste, prevraceli auta, v masovem amoku nicili vsechno, co jim prislo pod ruku, at uz to byly tramvaje, sanitky, dopravni znacky, kiosky nebo verejny park. Utocili na policajty, hasice, sanitaky a take novinare, zejmena byli-li vybaveni kamerami. Scenerie byla podmalovana mracny slzneho plynu, vodnimi dely a strelbou gumovymi projektily ze strany policie.
Jeste behem zapasu nekdo tak zvanym Molotovovym koktajlem zapalil obchod s modni obuvi primo ve stredu mesta. Hmotne skody jsou odhadovany v sestimistnych cifrach, bylo zraneno 100 lidi, jeden z curysskych hracu utrpel tezke popaleniny. Policie zatkla 25 vandalu, dalsi prijdou na radu po vyhodnoceni filmoveho materialu. Basilejskemu klubu, spicce svycarskeho fotbalu, hrozi tezke sankce.
Media primo pretekaji komentari, vinik techto tragickych udalosti musi byt nalezen, pojmenovan, usvedcen a potrestan. Politicka scena dostala skvelou prilezitost k profilovani. Levice vycitave mluvi o mladezi, frustrovane nezamestnanosti a neradostnou vyhlidkou zivota v konzumni spolecnosti. Pravice pripomina nedostatecny respekt k obcanskym uzum, typicky pro moderni generaci, ktera uz od detskych boticek nema zadne jasne a pevne vymezene hranice. Je slyset take rozumnejsi a vyvazenejsi hlasy: nasili a vandalismus nelze pausalne pripisovat jenom mladezi, na zaberech silencu utrzenych ze retezu jsou videt take dobre obleceni panove stredniho veku a dokonce i zeny. Atmosfery priznive naladene nasili s potesenim vyuzivaji i prachobycejni kriminalnici, svuj dil viny nesou pasivni cumilove, prispivajici k vytvareni dramaticke kulisy. Pretrasano je, jako vsude na svete, i financni pozadi svycarskeho fotbalu, FC Basilej je prosluly castkami rozmeru slona, investovanymi do nakupu tech nejlepsich hracu. Kdo ma prachy, vyhraje! Uplne nejhur ze vsech je na tom chudacek policie: kdyz se v minulosti nekolikrat uchylila k pomerne tvrdym preventivnim opatrenim, vsichni si primo zoufali nad omezovanim obcanskych prav. Jestlize se policajtum naopak situace vymkne z ruky, vsem je hned jasne, ze za penize nas danovych poplatniku, odvadi naprosto nedostatecnou praci. Projde pripraveny zakon, umoznujici tvrde a rychle restrikce proti vandalizujicim fandum? Kdo to kdy slysel, trvale archivovat biometricka data darebaku!
Za casu meho detstvi se fotbalu rikalo kopana. Z bytu tety Frantisky v rodnem Prostejove jsem pozorovaval deni na hristi, rozprostirajicim se mezi nadrazim a Agrostrojem. Primo pod oknem. Naprosto jsem netusil, oc usiluje dvacet muzu honicich se za poskakujicim micem, zatimco zbyvajici dva nic nedelaji a jen tak postavaji v brane. Tem dvema jsem zavidel, ze maji placate cepice s ksiltem. Tesilo me, ze jsem u toho, aniz bych si musel koupit vstupenku. Libila se mi atmosfera vytvarena nedelne oblecenym publikem. Lidi opatrne kousali do horkych parku, aby se nepobryndali. Pili pivo z papirovych poharku. Jak zapomenout na starce, jenz tenkrat pred sedesati lety, kdyz konecne padl vytouzeny gol, klesl na kolena a v slzach litanicky velebil uspesneho utocnika: "Vytlacile, ty stare trobo, budiz ti vsecko odpusteno!" Byl tehdejsi svet lepsi? Nebyl. Chybel v nem napriklad Karel Polacek, autor jedne z nejkrasnejsich ceskych knizek Muzi v ofsajdu. Zabilo ho radeni Hitlerovych fandu. A taky, marna slava, mlceni cumilu.
10.6.2006
Pro CRO 6 - Uverejneno s vedomim autora.

Navrat na hlavni stranu