Navrat na hlavni stranu

Po 59. kongresu CSSK v Londonu
Nebyl to ani nejvetsi ani nejdulezitejsi kongres v historii Ceskeho a Slovenskeho sdruzeni v Kanade. Ale - az na nekolik drobnosti - jeden z nejpratelstejsich. Londonskym - predsedovi odbocky, Josefu Marovi a jeho pani, Janu Komarkovi a dvema nebo trem clenkam - se podarilo vytvorit atmosferu, ktera by jim vetsi krajanska strediska mohla zavidet. Dik patri i torontskym - Janu Waldaufovi za pokladni zpravu a zpracovani statistik a Vere Kohoutove, Radmile Locherove a Barbare Sherriffove za pripravu pozvanek a kongresovych brozur. Patri take vsem (vyrazne Ivanu Satorimu, ale i dr. Vere Sailerove, dr. Hornemu z Montrealu a delegatkam z Alberty, Calgary a Edmontonu), kteri se zucastnili debaty behem zasedani.
I kdyz tento kongres nebyl nejdulezitejsi, doslo na nem k vymene strazi, ktera muze vyznamne poznamenat budouci vyvoj organizace, ktera za svuj zrod vdeci mnichovskemu debaklu. Milos Suchma, ktery funkci predsedy zastaval sest obdobi, na dalsi obdobi nekandidoval. At souhlasime nebo nesouhlasime s jeho pojetim funkce Sdruzeni, Milos mu venoval tisice hodin obetave prace, za kterou si zaslouzi respekt i tech, kteri nesdili jeho ideove zamereni. Novym predsedou byl zvolen dr. Gustav Pliva, jako Milos clen ottawske odbocky. Teziste jejich zajmu se nezda byt totozne. Zatimco Milos se soustredoval na politickou situaci v Ceske republice, zvlast v souvislosti s otazkami tykajicimi se krajanu zijicich v zahranici (restituce, korespondencni volby, viza), dr. Pliva se zda spis inklinovat k cinnosti Sdruzeni v Kanade, pocinaje rozsirenim clenske zakladny. Oba se lisi temperamentem a zpusobem prace.
Nekandidoval ani Jan Waldauf, mnoholety znamenity pokladnik Sdruzeni. Ani na funkci pokladnika, ani na clenstvi ve vyboru. Dal si vzneseny ukol: dokoncit dejiny sokolstva. Rozloucila se s nim mistopredsedkyne (a byvala predsedkyne) Sdruzeni, Blanka Rohnova: "Jan Waldauf je jednim z nejcestnejsich a nejsolidarnejsich lidi, s jakymi jsem se kdy setkala." Novym pokladnikem byl zvolen Ing. Miroslav Princ (stejne jako novy predseda dobre akademicky fundovany), ktery se uvedl zajimavym planem na ziskani novych clenu a noveho zpusobu prace. Nasledovat Jana Waldaufa nebude snadne.
Na kongresu, ktereho se zucastnil velvyslanec Pavel Vosalik (byl ve skvele forme), nova kulturni atase Petra Klobusiakova (a na banketu i generalni konzul Richard Krpac, ktery pronesl nejkratsi statnicky projev za poslednich deset let) byly predany Masarykovy ceny: Milade Horakove in memoriam (27. cervna ji na Torontske univerzite preda Blanka Rohnova dceri dr. Horakove, pani Jane Kahnove), Josefu Marovi za celozivotni praci v mnoha oborech a Novemu domovu. Cenu Novemu domovu prevzali byvala redaktorka Vera Rollerova a soucasny redaktor Jan Rotbauer.
Zdarily byl i banket (cely porad kongresu, vcetne banketu, se konal ve stejnem sale), pri nemz ucinkovala velmi dobra triclenna kapela. Obdivovali jsme nekolik tanecnich paru: dr. Horny a jeho partnerka oslnovali nejen vyspelym tanecnim umenim, ale i zdanlive nevycerpatelnou energii. Jedinou konkurenci meli v manzelske dvojici Satoriu. Znacne usedlejsi - ale docela elegantni - vykon predvedli manzele Sammrovi. Zato ja - navzdory umeni i snaze Blanky Rohnove - bylo naprosto zrejme, proc mne tanecni mistr na studentskych tanecnich prakticky prosil, abych se vzdalil ze salu.
Sdruzeni neni bez problemu - ne vsichni clenove vidi v ostatnich clenech sve spolupracovniky. Nekteri - ale pravdepodobne bych nemel mluvit v mnoznem cisle - se na Ceskou republiku divaji jako na zlocinny stat, na sve kolegy jako na protivniky a proces jednani vidi jako valku. Nekolik clenu se vic soustreduje na problemy ceske politiky (Slovaci - jak se zda - si alespon nektere problemy tykajici se zahranicnich Slovaku uz vyresili) nez na cinnost Sdruzeni v Kanade a nejsou si jisti, zda diplomaticti zastupci Ceske republiky (ti ze Slovenske republiky jsou nejak prijatelnejsi) nezastupuji nepratelskou mocnost. Ale muzeme snit, ze jedno krasne letni rano vsichni sobe i svetu vyhlasime mir.
Josef Cermak

Navrat na hlavni stranu