Navrat na hlavni stranu

Na okraj
Bratri Crhakove
Milan (nar. 3. cervna 1932) a Jiri (nar. 4. kvetna 1937),
oba se narodili v Olomouci. Milan se ve sve rodne zemi moc neohral. V roce 1951 uz byl uprchlikem v Kanade. Jednu vasen si vsak ze sve rodne zeme prinesl: lasku k divadlu. V roce 1952 uz hral v nasem torontskem divadle. Jeho prvni role byla v Princezne Pampelisce (v te hre jsme poprve hrali spolu, ale pak uz casto, on casteji, ponevadz je lepsi). V te dobe ceske divadlo rezirovali mimo jine Zdenek Dostal, Jindra Zoder a jednu nebo dve hry Jan Marr. Milan vystoupil v temer sto rolich. Nejlepe se mu hralo v Male nocni ouverture a v Muzich v offsidu.
Oba radi vzpominame na 14. brezen 1970, kdy se torontskemu publiku poprve predstavil novy soubor Noveho divadla, hrou Aloise Jiraska Lucerna, v rezii Adolfa Tomana.
Naposled jsme s Milanem hrali v Adamu stvoriteli, skvele rezirovanem (i hranem) Pavlem Kralem. Milan hral recnika a nebyl k udrzeni. Ma sirokou obec ctitelu, kteri - jako ja - doufaji, ze jeho baculatou postavu (a znamenite vykony) budeme jeste dlouho na jevisti obdivovat.
Jiri se doma zdrzel dele. Az do roku 1968, kdy odmitl dat souhlas navsteve armad Varsavskeho paktu a premistil se do Kanady. Do jeho zivotopisu doma patri i delsi pusobeni u Cernych baronu, kde prisel o nohu. Tato ztrata ho nejen nezlomila, ale vedla k pozoruhodnym vitezstvim. Jiri si totiz z domova privezl lasku k stolnimu tenisu. A ponevadz patri mezi muze silne srdcem, malickost jako ztrata nohy ho nemohla zastavit. V roce 1969 uz hral v nasi Sokolovne. Rok 1976 byl k nemu zvlast dobry (nebo on byl zvlast dobry v nem). V tom roce vyhral zlatou medaili na Kanadskych hrach pro postizene (a potom kazdy rok az do roku 1981), zlatou medaili na Olympiade pro postizene v Kanade a zlatou medaili na Mistrovstvi sveta pro postizene v Anglii. Vic uz se toho ten rok vlastne nedalo vyhrat. V roce 1980 vyhral olympijskou bronzovou a rok na to sel do penze. Ale v roce 2005 byl nazpatek. Uz jako senior. A vyhral zlatou medaili na Kanadskych hrach pro seniory a opakoval to v roce 2006. Rok na to ziskal zlatou medaili na zimnich hrach Ontaria v Brockvillu, kde se hry budou opakovat v roce 2008. Jiri Crhak uz se kvalifikoval...
Dva bratri z Olomouce. Jeden si privezl lasku k divadlu a druhy k stolnimu tenisu. Oba obohatili nas zivot v Kanade.
***
Slavnost prvniho prijimani
Pred casem pri nejake prilezitosti Rev. Libor Svorcik byl vyzvan, aby o mne neco rekl (zrejme pokud mozno pekneho). Pan farar zacal: "Ja toho o nem moc nevim. Do kostela nechodi..." Temito dvema vetami si ze mne udelal pritele na cely zivot.
Ono to se mnou mimochodem neni tak zle - ne vsem byl dan dar viry. Ale o to tu nejde. Oc tu jde, je mravni profil pana farare Svorcika - je jen malo lidi, kteri dovedou odmitnout pokuseni dopustit se nejpopularnejsiho ze svetskych hrichu - pokrytectvi.
Dnes (10.cervna) jsem sel do kostela sv. Vaclava na msi. A mel jsem stesti: soucasti mse byla slavnost prvniho prijimani. Cituji Cervnove cislo farniho vestniku: "Pana Jezise poprve prijmou do svych srdci Nikolka Jankova, Eda Kouril a Peta Drab; v Burlingtonu prijme prvni svate prijimani Pavlik Belansky v 15.00 hod." V kostele byla pekna skupina deti. Vsechny mluvily krasnou cestinou. Zvukove pozadi vytvorila Maria Mihalykova na varhany a skupina mladych muzikantu. Cely program byl zrejme peclive pripraven fararem Svorcikem, rodici, detmi, hudebniky, kteri vsichni dali svuj cas a vsichni ve svem konani i jeden v druhem nasli radost a naplneni na vic nez jedne rovine.
Podobnych slavnosti jsem byl svedkem i v jinych kostelech. Myslim, ze lidska spolecnost knezim a pastorum i jinym duchovnim hodne dluzi.
Josef Cermak

Navrat na hlavni stranu