Navrat na hlavni stranu

Josef Lnenicka: Medvedar
Byla prosincova nedele. Na ulicich hlavniho mesta vladl pomerne klid proti jinym vsednim dnum. Po tride Prezidenta Masaryka jsem sel do kina. Mel jsem dost casu. Nahle jsem si vsiml, ze z vedlejsi ulice vysel mlady cikan s takovym divnym psem. Pes sel velmi poslusne vedle neho. Pridal jsem do kroku. Tahla me zvedavost zjistit, jaky je to druh psa. Pripominal mi novofundlanda, ale videl jsem take jasny rozdil. Vsiml jsem si, ze mlady cikan ma na zadech bubinek. Za chvili mi to konecne doslo. Je to medvedar!
Vedel jsem, ze tady na ulici a za penize poradaji s medvedem nekolikaminutova predstaveni. To jiz jsem se k cikanovi priblizil a navazal s nim rozhovor.
Rekl jsem mu otevrene, ze bych chtel o nem napsat neco zajimaveho do krajanskeho tydeniku Jednota v Daruvaru. Aby mi neco s tim medvedem predvedl. Cikan sice poslouchal, ale kdyz jsem skoncil, zacal se kroutit jak psi vino, ze by sice byl rad, kdybych o nem neco napsal, ale ze on zadarmo predstaveni s medvedem delat nebude. Chvili jsme se dohadovali o cene, az pristoupil na tri stovky. To jeste tehdy bylo dost penez a ja na to musel tri hodiny delat na stavbe. Predstaveni jsem chtel nutne videt, tak jsem zaplatil. Cikan vsunul tri stovky do kapsicky sve vesty, prehodil si bubinek ze zad dopredu, z holinek bot vytahl palicky, z remenu pustil ten ohromny balik vlastne medveda. Ten se po prvnich uderech bubinku vzepjal a zacal do taktu tancovat. Vic toho asi chudak stara neumel. Tak letem jsem si vzpomnel, ze jsem pri zajezdu do Leningradu videl v cirkuse, jak medvedi jezdili na motocyklu. To melo vetsi efekt. Behem medvediho tance se okolo nas soustredilo mnoho lidi. Jedni sli totiz z kina a druzi do kina. Cikan se zazubil a neco mi v tom rytmu bubinku rikal, ale ja jsem mu nerozumel. Cikan mi strcil do ruky cepici a ukazal mi kolem na lidi. To jsem jiz pochopil. Sel jsem vybirat od divaku. Za deset minut jsem mel cepici plnou bankovek. Objevilo se tam i nekolik cervenych stovek. Cikan se zubil a ja taky. Kdyz predstaveni skoncilo, vzal jsem si z cepice pet stovek, abych si uhradil rezii a take neco vydelal, a ostatni bankovky, ani jsem nevedel, kolik jich je, vylovil z cepice cikan.
S bankovkami v hrsti me pozval k nedalekemu stanku. Tam nakoupil opekane parky a dve lahvicky rakije. Ty jsem na jeho a medvedi zdravi vypil. Medved, ktery mel na vsem nejvetsi zasluhu, nedostal nic.
Z knihy Ulomky zivotu. Otisteno se souhlasem autora

Navrat na hlavni stranu