Navrat na hlavni stranu

Selanka pocitu, dojmu a skutecnosti z jara roku 2007
Mam, bohuzel, moznost na vlastni kuzi si overit pochybenost kanadskeho Imigracniho systemu. V podstate diky nemu odjeli jsme letos na jare na Moravu, na krtiny vnoucka, ktery prisel na svet tez v naivni vire rodicu, ze jeho existence urychli a usnadni jejich sjednoceni, cecho-kanadskeho manzela s jeho moravskou choti.
Nezli se zminim alespon strucne o dalsi navsteve rodne hroudy, rad bych poslouzil ctenari ujistenim, ze procitani a vyplnovani imigracnich formularu, navzdory tomu, ze v tomto pripade jde o kategorii slucovani rodin, je bezmala cira kafkarna. Nad otazkami v dotazniku zastavuje se rozum a ten, kdyz znovu zacne fungovat, vyda vcelku opravnenou otazku, zda stejnou procedurou musi projit tisice zadatelu ne-evropskeho puvodu. Sotva vsak ti dobraci, kteri v letadle pousti svuj pas do klosetu a ve Vancouveru spechaji k dobre jiz jim znamemu mistu ohlasit se jako politicti, rezimem sve zeme pronasledovani utecenci a zadatele o asyl.
Abych dlouho nezdrzoval, uvedu jen nasledujici informaci. V prubehu vyplnovani sloziteho formulare byl pozadavek na synovu manzelku dostavit se k lekarske prohlidce (hlavne tedy roentgenu) do Brna. Z pochopitelneho duvodu sveho tehotenstvi pozadala o odklad po narozeni ditete, coz tedy nijak nemelo prubeh zadosti ovlivnit. Mezitim ale toto jedine misto urcene k roentgenu bylo presunuto do Prahy. Matinka tedy se svym otcem a malinkatym deckem musela jet z Luhacovic do Prahy a dorazit na misto pred 12:30 hodinou. To se podarilo. Lec cestou zpet byla na dalnici havarie a trojice stravila dve hodiny v aute na solidni slunecni vyhni. Par tydnu stary hosik musel byt vysvlecen do naha a konejsen.
Rad bych vedel, zda takovy ortel musi podstupovat vsichni zadatele-zadatelky o imigraci do Kanady. Proc rentgenovy snimek z jakekoli nemocnice, s overenim a podpisem rentgenologa, kanadskym uradum nestaci?
***
Nekdy se jeden dozvi prekvapujici nazor, ze za vlady one jedine neslavne strany to vlastne v Cechach a na Morave nebylo zase tak spatne, ba snad i lepsi. Tomu, kdo stravi v Cechach byt jen nekolik dnu a i navzdory tomu, ze si muze v hojnem tisku precist dosti o tom, co nepekneho se v zemi v novych podminkach deje za prihlizeni ba primo ucasti politiku, pokud ma jen trochu soudnosti a pamet mu slouzi alespon prumerne, nezbyva nez uzas nad tim, ze takovy nazor muze dneska existovat. Nebudu se rozepisovat o mnohych, soudnemu cloveku notoricky znamych zmenach a promenach v zivote obcanu, v promene ceskych, moravskych a jiste i slovenskych mest a vesnic ze sedavych a chatrajicich v mista vkusna a reprezentativni, bohata nejen na hostince, ale i kulturu, mista vseobecne k navsteve lakajici. O svobode slova, cestovani kamkoli, o podnikani ani nemluve. O tom, ze skoncilo udavacstvi domovnich duvernic a jinych pochybenych charakteru, coz jednoho mohlo dostat na nekolik let do vezeni nebo znemoznit solidnejsi vzdelani. Tohle vse je normalnimu cloveku dobre znamo. K takovemu nazoru ani nemusel byt uveznen deset let v Leopoldove. A prece jsou i taci...
K obnove demokracie a kapitalismu doslo v byvalem socialistickem Ceskoslovensku pred 18 lety. Je to doba nesrovnatelne kratsi nez existence stejneho systemu v Kanade. Prvne od odchodu v roce 1968 jsem svou domovinu navstivil v roce 1990, pak nekolikrat v letech dalsich. Zmeny, jake jsem videl, byly nemale, radostne, snadno pozorovatelne i natvrdlemu. Rika se, ze nejen chlebem ziv je clovek. Je to znacne zjednodusena rec. Presto vsak si myslim, ze navzdory i tem mene priznivym vysledkum shora uvedeneho zjednoduseneho porovnani, obcan Ceske republiky muze byt s vyvojem v onech uplynulych 19 letech vcelku spokojen, pokud mu tedy pamet slouzi.
Projdu-li se Prahou a stejne tak Vancouverem, moje pocity jsou ruzne. Pravda, ve Vancouveru v posledni dobe ma jeden dobre postarano o koncerty klasicke hudby a neni tu ani nedostatek jazzovych baru. Zato ale stale znacny nedostatek takovych prijemnych a vkusnych mist, bister, pivnic a restauraci, jake jsou v Praze v hojnosti. Stejne tak divadla a kina. Tady, otevre-li se nekde prijemny podnik, kde jeden si muze dat co hrdlo raci, po znacnych byrokratickych obtizich a financnich nakladech na licenci, je to velika slava a lze se o tom docist i v novinach ... zatimco takove veci jsou v Praze a i jinych ceskych mestech beznou samozrejmosti. A za zminku stoji, ze vsechna mista vlidneho pohostinstvi nemohou si narikat na nedostatek klientely a zakaznictva.
***
Politici v Cechach si rozhodne nepocinaji tak, jak by si ten, kdo je volil, pral. Ale etika poklesla dnes natolik, ze povest a reputace politiku valem klesa nejen v CR, ale i v Kanade, ci Spojenych statech americkych i evropskych. Nemusim chodit daleko, v Britske Kolumbii si vlada odsouhlasila temer triceti procentni zvyseni platu, bez ohledu na mnohem nizsi inflaci a jine faktory. Jakoby si rekli, ze kdyz stavebni obor dnes kvete a ti v nem pusobici si dost vydelaji, panove ve Viktorii nemohou zustat pozadu. Problem neni pridani, ale jeho astronomicka vyse.
Ale abych si nepocinal jako kverulant ... na penzi jsem dostal asi o deset dolaru mesicne navic. Vystacim si pripominkou onoho Male ryby taky ryby. A ze vlastne penize nejsou vsechno, ac je tezko rict jak a kdy se timhle rcenim jeden muze konejsit a uklidnovat...
Docela na zaver: Kdybych se vratil do sve domoviny podobne, jak to mnozi z tech, co drive odesli a ted to ucinili, s ohledem na to, ze veskere moje prijmy (t.c.tedy jen penzijni) byly by snad v poradku posilany do Cech, nemohl bych si veru stezovat. Za predpokladu, ze bych nevenoval pozornost pocinani mnoha poslancu ba i vedoucich politickych stran. Ze bych si jen uzival penez prevedenych z kanadskych fondu na cs. koruny prijemnym zpusobem, nakupem knih, oblozenych chlebicku skvele jakosti, navstevou divadel. (Ovsem, za predpokladu, ze bych si sehnal solidni, byt skrovne bydlo.) Obcas vyletem do krasne ceske krajiny. Mel bych oproti jinym tu vyhodu, ze komunisti nam nevzali ani dum, ani statek, ani tovarnu, tedy byl bych prost byrokratickych starosti jak majetek dostat zpet. (Byt nulou, nobody, jak se tady rika, muze mit nekdy taky svuj puvab). Jedinym mym postihem bylo falesne sdeleni, ze muj otec mel obchod (zatimco byl zamestnancem druzstev Bratrstvi) a moje lepsi vzdelani se opozdilo o dva roky. Co do svedomi mohl bych se pysnit tim, ze otec nebyl nikdy v zadne strane a ja behem studia na CVUT nabidku stat se alespon kandidatem te strany, odmitl. K tomu treba dodat, ze odmitnuti nemelo zadne nasledky.
Ano, jsem si jist, ze po zmene pomeru v roce 1989 mohlo se leccos udelat jinak, spravedliveji vuci tem, kdoz byli 40 letou diktaturou postizeni, stejne jako pro solidnejsi, korupce a podvodu proste zmeny. Ze se tak nestalo v plne mire, je skoda. Kdo za to muze? Havel, Klaus? Neodvazim se rici, z pochopitelnych duvodu, ze deni v CR sleduji jen v krajanskem tisku a Literarnich novinach. A ze v techto vecech nejsem odbornik.
A kdyz tam prijedu, mam na starosti prijemnejsi veci. Jsou dostupne a neni jich malo.
Ale misto v techto novinach je cenne a tak radeji koncim s pranim dobre pohody pro jejich odberatele.
Vladimir Cicha - Vancouver

Navrat na hlavni stranu