Navrat na hlavni stranu

Jest to zradlo venkoncem, co psal Werich s Voskovcem
Kdyz jsem cetl posledni paragraf na strane 68 - vyzvu z Rima od Jana Wericha k Jirimu Voskovcovi do New Yorku: Pis vole!, vyvstala v me hlave potreba psat.
Dostal jsem k narozeninam knihu (Diky, Mileno!): Jiri Voskovec & Jan Werich Korespondence (pripravil Jan Matejka, vydal Akropolis 2007), a tu ted ctu.
Oba se narodili v roce 1905, oba umreli ve veku 75 let. Spratelili se v mladi a v roce 1925 zalozili velmi uspesne avantgardni Osvobozene divadlo.
Na pocatku 1939 prchli pred nacisty do Spojenych statu. Po valce usilovne a s uspechem obnovovali divadelnictvi v Praze, ktere hatili a po unorovem prevratu zhatili komuniste a Voskovec se svou americkou zenou odesel podruhe do exilu.
Werich zustal v Praze, protoze jak sam rekl, uz na druhy exil nemel silu...
Kniha ma 250 stran; precetl jsem petinu, a uz chvatam s chvalou ke hvezdam.
Kdyz byli V+W spolu, nekorespondovali, ale psali. Oddeleni vzdalenosti, psali si.
Werich se vratil okamzite po valce do Prahy se svou zenou Zdenickou a dcerou Janou; Voskovec se zdrzel v New Yorku skoro rok ze tri duvodu: jednak si lecil nervy u psychoanalyticky, dale se rozvadel s prvni zenou Madlou a do tretice planoval hned po rozvodu pojmout za manzelku Americanku Anne.
Toto obdobi odlouceni je prvni casti Voskovcovych srdcervoucich dopisu.
Voskovec pise z New Yorku Werichovi do Prahy 26. listopadu 1945: Co pises o narodu - tedy o tom vybiti elity ve vsech vrstvach a oborech, jako i to zhorseni situace, co do intenzity svini, je ovsem velmi smutne. Vzdycky jsme se toho bali a bohuzel jsme zase meli pravdu. Na druhe strane mne strasne povzbuzuje vse, co rikas o lidu prostem a jeho konstruktivni nadejnosti a zivelnosti... (strana 24)
Voskovec pise nadhernou cestinou, pta se Wericha, proc slovo velkorysy nema opak malorysy, kdyz pisou o povalecne politice v Ceskoslovensku.
Po navratu Voskovce do Prahy neni korespondence, ale jake ty dva roky v Ceskoslovensku byly, se dovidame, kdyz Voskovec hned po viteznem unoru 1948, kteryzto prevrat oba povazovali za desny pruser, prcha od komunistu.
Voskovec pise Werichovi, ale je citit, ze si prestavaji rozumet.
Voskovec pise 25. cervence 1948 z Parize Werichovi do Prahy: Zrovna, to je vcera, ci tak, jsem dostal Tvuj dopis z Velhartic. Pred tim jsem uz dostal jeden a spravne slova klades, ze jsem nan neodpovedel. Nedostatek koncentrace, starosti s novym jobem, zmatek ve svete a tim i ve vlastni hlave. Jedno s druhym, co ti mam povidat. Toto jsou doby, ktere dolehaji na dusi cloveka, na coz muzes klidne odpovedet: Mne budete neco vykladat... Koncim svuj letni dopis. Jestli te nasral, je to smula. Ale nasral ci nenasral, myslim, ze je podnetem k premysleni a verim, ze kazde premysleni nese ovoce a je semenem cinorodeho hemzeni.'(strana 55)
Na dalsich strankach editor (Ladislav Matejka) shrnuje osudy Voskovce v USA jako herce v podpurnych rolich a Werichovo umelecke usilovani v totalitni cenzure prvni pule let padesatych - Werich se komunistum vysmival, ohybal a slouzil. Za zasluhy byl urcen v roce 1955 reditelem divadla Satiry a pozdeji divadla ABC.
Jiri Voskovec byl vymazan z dejin divadla, vyskrtnut z autorskych zahlavi.
V roce 1956, pise Matejka, po osmiletem mlceni, se Jan Werich nahle Voskovcovi ozval dopisem z Rima a napsal ...Vzpominam na rok 1937. Napis vole.
Zavolal jsem hned Zdenkovi, ktery ma take zalibeni v knihach korespondence a blekotal jsem svuj chvalozpev a vtip a napaditost textu a historickou vahu zaznamu o machinacich totality. Zdenek se nadchnul taky, ale nabadal mne, abych vyckal s chvalozpevem, az Korespondenci doctu.
"Budes rok cekat nez korespondenci doctu?" optal jsem se zaludne.
"Proc rok, to budes cist jednu stranku denne po cely rok?"
"Nikoliv, objasnil jsem Zdenkovi, ale mam v ruce prvni svazek Voskovcovy & Werichovy Korespondence, zahrnujici dopisy od roku 1945 do roku 1962. Druhy svazek pokryvajici Korespondenci za obdobi 1963-1968 vyjde v Akropolisu pred Vanocemi 2007.
Treti svazek Korespondence (1969-1980) vyjde v prvem pololeti pristiho roku."
"Aha!" vydechnul Zdenek s opravdovym uzasem, a chvatne dodal, ze tu Korespondenci Voskovce a Wericha musi mit.
Zdravim a preji hezky den a vsecko dobre na kazdem kroku!
Ross Firla - Sudbury

Navrat na hlavni stranu