Navrat na hlavni stranu

Ceska a slovenska poprava v Moskve
Vlastne cesko-slovenska poprava! Protoze od roku 1996, kdy muzstvo Slovenska od rozdeleni spolecneho statu melo svou premieru na mistrovstvi sveta ve Vidni, se poprve stalo, ze ani jedna z obou zemi nepostoupila alespon do semifinale! Zvlaste v podani Cechu, ktere prave od Vidne 1996 zdobi pet titulu mistru sveta (dalsi pridali v Lillehammeru 1999, Petrohradu 2000, Hannoveru 2001 a opet ve Vidni 2005) a navic jako briliant mezi temito klenoty se trpyti historicke olympijske zlato z Nagana 1998, je celkove sedme misto propadakem hlubokym! V dejinach srovnatelnym jen se stejnou prickou na mistrovstvi sveta 1994 v Italii a to bereme v uvahu celou predlouhou historii ceskoslovenskeho hokeje!
I do Moskvy prileteli sverenci trenera Aloise Hadamczika jako obhajci stribra z lonskeho svetoveho sampionatu v Rize s nemalymi ambicemi. A hned v uvodu zdolavaji celky Beloruska 8:2 a Rakouska 6:1. Ovsem tady nastava prvni problem, v prehnane vysoke euforii po vitezstvich, ktera nad tak slabymi souperi prece museji byt povinnosti. Hned na to cesky tym vede nad USA 3:1, ale po hrubych chybach v defenzive souper vyrovnava. Presto Cesi trefou Tenkrata zachranuji vitezstvi 4:3. V te chvili vsak nikdo ani v tom nejchmurnejsim snu netusi, ze je to posledni radost, kterou cesti hokejiste svym priznivcum na sampionatu pripravili.
Sokem je matny vykon a prohra 0:2 s Nemeckem. Po ni prichazi zapas Ceska se Slovenskem, vzdycky vysoce prestizni a nervove vypjaty. Nutno vsak zduraznit, ze na vrcholnych turnajich v nem Slovaci psychicky vzdycky selhavaji. S jedinou vyjimkou, kterou az dosud bylo vitezstvi 4:2 v boji o bronzove medaile na mistrovstvi sveta 2003 v Helsinkach. Ted se vsak muzstvo Slovenska zasluhou vysoke bojovnosti podruhe vypina k vrcholnemu vykonu a po golech ve svete uznavanych hokejistu Demitry, Kapuse a Gaborika pravem slavi mimoradne cenne vitezstvi 3:2. Takze kdyby cesky tym nasledne prohral i s Kanadou, neprobojoval by se ani do ctvrtfinale! Je to bitva az na doraz. Kanadane v ni vyrovnavaji golem McClementa, kdyz predtim nekdo v hledisti zapiskal a Cesi prestali hrat Navic za stavu 2:1 pro cesky tym rusky rozhodci Bulanov neuznava zcela regulerni branku Olesze! Presto Ceska republika v potu a kreci uhrava po sedesati minutach remizu 3:3. A i kdyz hned v uvodu prodlouzeni prohrava 3:4, ziskany bod znamena, ze alespon postupuje mezi osm nejlepsich muzstev.
Ze by blyskani na lepsi casy? Vsichni v to veri. Tim spise, ze ve ctvrtfinale ceskou reprezentaci cekaji Rusove. Jsou sice v domacim prostredi, ale pod jeho velkym tlakem a jeste k tomu to Cesi na ne umi. Loni je porazili dvakrat, ve stretnuti o treti misto zimnich olympijskych her v Turinu i ve ctvrtfinale mistrovstvi sveta v Rize. Avsak bohuzel v Moskve je realita jina. Po dvou tretinach sice Rusove golem Malkina vedou pouze 1:0 a ceske nadeje stale ziji. Definitivne vsak Cechy popravuje prave ruska hokejova superhvezda Malkin, ktery loni v lete doslova utekl z Ruska pres Finsko do Ameriky, kde nyni zari v dresu pittsburghskych Tucnaku. Hned v uvodu posledni tretiny ekvilibristicky jednou rukou zasouva puk za zada brankare Cechmanka podruhe a kdyz Cesi museji otevrit hru, souper svou velkou prevahu korunuje konecnym a krutym skore 4:0.
Cesti reprezentanti neskryvaji zklamani. Petinasobny mistr sveta a kapitan tymu David Vyborny, ktery je uz na svem dvanactem sampionatu se sveruje: "Tenhle vysledek je bolestivou ranou pro nas hokej. Jestli budu reprezentovat i nadale, zatim jeste nevim" Uz sestatricetilety brankar Roman Cechmanek tvrdi: "Muzeme si rikat, co jsme chteli, ale na Rusy jsme rozhodne nemeli!" A na otazku, zda v silach ceskeho tymu bylo prejit do ctvrtfinale treba pres jineho soupere, odpovedet nechce. Na zaklade svych zkusenosti zrejme citi, ze ne! Vzdyt vubec poprve se stalo, ze by Cesi nebo v minulosti Cechoslovaci, odchazeli ze sampionatu s tim, aby na svem konte meli vic proher nez vitezstvi!!!
Trener Alois Hadamczik si ale zadnou chybu, kterou by udelal, nepripousti. Hraci se mu pred mistrovstvim do muzstva rozhodne nehrnuli. Priznava, jak moc stal o Havlata, Bulise, Erata i radu dalsich kvalitnich borcu a zduraznuje: "Pokud chce cesky hokej na sampionatu uspet, musi mit k dispozici minimalne deset az ctrnact hracu z NHL." Ano, presne deset jmen z nejvyssi kanadsko-americke souteze na soupisce bylo, ovsem krome Vyborneho vetsinou nijak vyraznych. Je otazkou, zda krach zavinila opravdu jen smula, ze Cesi meli tolik zranenych kvalitnich hokejistu v zamori, ci tito hraci uz netouzi po triumfech v reprezentacnim dresu jako v minulych letech a nebo timto zpusobem davaji najevo sve vztahy k reprezentacnimu trenerovi a jinak uspesnemu podnikateli Hadamczikovi?
To Slovaci v tomto smeru byli letos v uplne jine pozici. Osobnosti NHL Mariana Hossy, Satana, Chary, Demitry, Gaborika, ale i dalsich ostrilenych matadoru nabizely muzstvu trenera Juliuse Suplera nebyvale sance. Trebaze momentalni situace uvnitr slovenskeho hokeje je mnohem komplikovanejsi nez v ceskem. Valku na nejvyssi urovni spolu uz delsi dobu vedou predseda svazu Juraj Siroky a hokejove legenda Peter Stastny, ktery v minulych letech byl generalnim manazerem reprezentacniho muzstva a nyni je slovenskym Europoslancem. Mimochodem Stastny o Sirokem nahlas prohlasuje, ze je byvalym estebakem! Funkci Stastneho letos zastavaly dve osoby ­ byvaly reprezentacni trener Frantisek Hossa a prekvapive i Vaclav Nedomansky, v minulosti popularni ceskoslovensky reprezentant, rodak z Moravy, ktery leta strilel goly za Slovan Bratislava. Letosni sila slovenske sestavy vsak podle zasvecenych kruhu mela duvod uplne jiny. Velci hokejiste pry sli se svou kuzi na trh vzhledem k dobrym vztahum s kapitanem tymu Miroslavem Satanem a ten pry tim zase splacel duveru treneru Suplerovi, ktery mu kdysi umoznil vstup do spickoveho hokeje
V kazdem pripade v sesti utkanich uvodnich dvou skupin Slovaci prohravaji jen s Kanadou 4:5 a s USA 2:4, ale porazeji Norsko 3:0, Nemecko 5:1, Belorusko 4:3 a jak uz bylo receno Ceskou republiku 3:2. Ve ctvrtfinale je cekaji Svedove. Zatimco Cesi si na Rusy verili, tak Slovaci jsou dokonce presvedceni, ze je to pro ne ten nejvhodnejsi souper. Hlavne proto, ze Marian Hossa, Gaborik, Chara, Radivojevic ze sveho minuleho pusobeni ve svedske lize soupere dobre znaji a navic letos na severu ucinkovali take brankar Krizan s utocnikem Surovym Avsak samotny zapas, presne receno jeho druha tretina, se pro Slovaky stava katastrofou. Vstupuji do ni po golech Mariana Hossy a Kapuse sice s vedenim 2:1, ale v ni se jejich obranna hra hrouti jako domecek z karet a trikrat inkasuji. Prohra 4:7 se Svedy, kteri nejsou ani stinem lonskych obhajcu zlata z Rigy a jen s jednim hracem NHL nasledne v semifinale proti Kanade ani ve stretnuti o bronz s Ruskem, uz nemaji sebemensi nadeje, je popravou i pro Slovaky.
Miroslav Satan s kapitanskym ceckem na hrudi prohlasuje: "Nechapu to. Meli jsme lepsi muzstvo nez Svedove a v Moskve jsme toho meli dosahnout daleko vic." A take nemene zkuseny Richard Kapus cedi mezi zuby: "Jednoznacne jsme meli na to, abychom Svedy porazili." Trener Julius Supler nevaha rict: "Omlouvam se vsem nasim fanouskum!" Slovensti novinari jsou k nemu velmi milosrdni a do kouta ho netlaci. On vsak dobre vi, ze slovensky hokej na mistrovstvi sveta uz dlouho asi nebude mit takova jmena jako letos. A ze je na hony vzdaleny medailovym casum ­ stribru z Petrohradu 2000, zlatu z Goteborgu 2002 i bronzu z Helsinek 2003 Slovaci letos mohou mit jen jednu radost a to, ze ve vzajemnem souboji porazili Cechy
Cesi i Slovaci opustili scenu shodne 9. kvetna. V den 52. vyroci konce druhe svetove valky, ktery Rusove nazyvaji Den pabedy a oslavuji ho v cele se svym prezidentem Vladimirem Putinem od rana az do noci. Jejich milacek Jevgenij Malkin hrde pronasi: "Nasi dedeckove a babicky v ten den dovrsili velke vitezstvi, a tak jsme prece museli vyhrat i my." Rusove uz nemysli na nic jineho, nez na svuj titul po ctrnacti letech, ktery se jim naposledy podaril na mistrovstvi sveta 1993 v Nemecku. Jen nezapomenutelny golman a dneska prezident Ruske federace ledniho hokeje Vladislav Tretjak upozornuje: "V semifinale bych radsi nez Finy bral Americany. Protoze proti nim mame daleko vetsi sance prosadit se nasi herni disciplinovanosti."
Finove vsak Americany vyrazuji po dramatickem boji az na samostatne najezdy 5:4, kdyz za stavu 4:4 nepromenuje vylozenou americkou sanci skvele hrajici Paul Stastny, syn Petera Stastneho. Takze v semifinale celek Ruska nastupuje proti Finsku a paradni bitvu pred vyprodanym hledistem (to je v Moskve vzhledem k prehnane vysokym cenam vstupenek zaplnene malokdy) zdobi opet prodlouzeni. Ale Rusove necekane kolabuji! Mikka Koivu, mladsi bratr slavneho Sakku Koivu, lisacky nadzvedava hokejku brankare Jeremenka a s cicelerskou preciznosti posouva puk do jeho site!!! Dvaasedmdesatilety Ludek Bukac, ktery jako trener privedl k titulum mistru sveta Ceskoslovensko v Praze 1985 i Ceskou republiku ve Vidni 1996 a nyni v Moskve byl slavnostne uveden do Sine hokejove slavy, se nad senzacni ruskou prohrou zamysli: "Hokej se nehraje ve vzduchoprazdnu, ale v konkretnim spolecenskem prostredi. A Rusko jako narod velke spolecenske zmeny zatim neustalo! I v ruskem hokeji ted jsou neskutecne penize a ty musi umet hraci stravit ve svem pomeru k zivotu Proste hracskou eru, kterou kdysi predstavovali napr. Larionov, Krutov ci Makarov, Rusove zatim jeste nemaji."
Kdo se smeje nakonec, ten se smeje nejlip. Jsou to a celkove v historii sampionatu uz po ctyriadvacate Kanadane, kteri ve finale porazeji Finy 4:2. Kolebka hokeje cekala od roku 1961 na sve dalsi zlato predlouhych triatricet let, ale od sveho triumfu v Milanu 1994 a dalsich v Helsinkach 1997, opet v Helsinkach 2003 a v Praze 2004 behem poslednich trinacti let dobyla mistrovstvi sveta uz popate. A ve vsech pripadech vesmes bez spickovych hracu NHL To rozhodne neni dobre vysvedceni nejen pro Cechy a Slovaky, ale pro celou hokejovou Evropu.
JAROSLAV KIRCHNER, Moskva

Navrat na hlavni stranu