Navrat na hlavni stranu

Za Borisem Jelcinem
Ve dvou polohach mi Jelcin pripomina Winstona Churchilla: V srpnu 1991 skupina nejzarytejsich sovetskych komunistickych vudcu se pokusila o puc proti Gorbacovovi. Pravdepodobne by se jim to podarilo, kdyby Jelcin nevyskocil na jeden z jejich tanku (akt podobne sebevrazedny jako dobrodruzne akce mladeho Churchilla v burske valce) a nezvratil beh dejin vasnivou vyzvou k ruskemu lidu branit demokracii a varovanim, ze "mracna teroru a diktatury se stahuji nad celou zemi." Jean Chretien (byvaly kanadsky ministersky predseda) o tom napsal:" Od smrti ho delilo jen par minut. Jeho cin bude - po mem soudu - zaznamenan jako velky okamzik pro demokracii".
Churchill a Jelcin take sdileli naklonnost k alkoholu. Churchill ovsem byl i v tomto smeru daleko civilizovanejsi nez Jelcin, ktery se proslavil epizodami jako treba planovane setkani s irskym ministerskym predsedou v roce 1994, kdy Jelcin byl tak opily, ze jeho pruvodci ho nemohli na letisti v Shannon dostat z letadla a setkani se nekonalo. Nebo drivejsi (1989 - pred zvolenim prezidentem) prihoda, kdy se objevil na policejni stanici kousek od Moskvy, opily a promoceny - zrejme souper v lasce s pomoci kamaradu ho hodil do reky.
Narodil se v roce 1931 Sverdlovsku, delal rychlou karieru v komunisticke strane s reputaci tvrdeho, ale poctiveho funkcionare. V cervnu 1991 se mu podarilo, aby byl zvolen ruskym prezidentem. Likvidoval Sovetsky svaz a demoloval komunistickou stranu. Privatizoval obrovske prirodni bohatstvi zeme a prodal je za babku komukoliv, kdo se zdal schopnym s nim zachazet a tak inspiroval vznik tridy pohadkove bohatych oligarchu. Tim privodil krach ruske ekonomie a ochuzeni vetsiny obyvatelstva, ale take polozil zaklady efektivnejsimu ekonomickemu systemu.
Nikdy nemel vetsinu poslancu za sebou. V roce 1993 dal tanky obklicit parlament, kde se chystal puc a naridil ostrelovat. O dva roky pozdeji zahajil valku proti separatistum v Cecensku a ruska ekonomie se polozila podruhe. Z valky v Cecensku se jakz takz dostal v roce 1996 a na Silvestra 1999 rezignoval. Posledni roky sveho zivota stravil osamele na svem sidle pobliz Moskvy. Zemrel 23. dubna 2007. O zivote napsal:" Muz musi zit jako velky jasny plamen a horet tak zarive jak dovede. Nakonec vyhori."
At jakkoliv, bez Borise Jelcina (nebo nekoho podobneho) a samozrejme i jinych by Sovetsky svaz pravdepodobne dosud ovladal stredni a vychodni Evropu, vcetne Ceskoslovenska. Neni bez zajimavosti, ze Sovetsky svaz se rozpadl bez vojenskeho zasahu Zapadu a ze ve trech pripadech, kdy Zapad zasahl proti komunistickym statum vojensky (Kuba, Severni Korea a Vietnam), vysledky byly neslavne.
Josef Cermak

Navrat na hlavni stranu