Navrat na hlavni stranu

Petr Chudozilov: Chvala kontejneru
Kdysi pradavno, jeste v nekdejsim Ceskoslovensku, jsem shledl vychovne odstrasujici svycarsky film o osudech italskeho imigranta v helvetske zemi. Jeho hrdina, Gastarbeiter neboli sezonni namezdni delnik, oddavajici se snu o povoleni k trvalemu pobytu, neodola male, ale nalehave potrebe. To, co dobre vychovani muzi pestuji pouze ve skrytu verejnych zachodku, vykonal v parku. Mel smulu, chytili ho primo pri zlocinu, vlastni louzicka zradne poslouzila jako corpus delicti. Svycarsko musel opustit jeste tyz den. Priznavam, ze take ja jsem jednou v prvnich dnech emigrace musel resit stejny problem. Zachoval jsem se v zoufale situaci sice lidsky, ale nepredpisove. Po celou dobu vykonu jsem se trasl hruzou, ze me pozoruje bdele oko strazce verejneho poradku. Seberou mi ted politicky azyl a budu se muset jako komunisticky divoch vratit do zeme puvodu?
Podobnym starostem dnes ve vetsine Svycarska podlehaji snad uz jenom ti opravdu nejstaromodnejsi priznivci poradku. Bohuzel, musim dodat s povzdechem. Napriklad Basilej, me domovske mesto, zejmena v poslednich letech stale vice podleha podivne mode pohrdani cistotou. Zaveje celofanovych pytliku, prazdne lahve, pouzite injekcni jehly a odhozene predmety osobni potreby i toho nejintimnejsiho ucelu patri k obrazu vsedniho dne. Zvlaste odpudivy mi pripada zvyk tech pozdeji narozenych tristit sklenene lahve o zdi domu. Osklive zapachajici louzicky nalezeji k sobotnimu nocnimu folkloru. Nekdo to vysvetluje jednoduse vseobecnym upadkem mravu, podle jinych teorii se jedna o formu generacniho protestu. Tomu poslednimu bych moc neveril, prilis casto totiz vidam jiz davno dospele osoby, jez se za bileho dne pouhym upustenim zbavuji nepotrebne veci. Krome toho se stale vice rozmaha tak zvany littering, ilegalni odstranovani domaciho smeti prostrednictvim verejnych odpadkovych kosu. Tvrzeni, ze pricinou nestandardnich moresu je prilis vysoka cena oficielnich odpadkovych pytlu mi pripada malo verohodne, na svych nocnich pochuzkach pri roznaseni novin se totiz pravidelne setkavam s dobre oblecenymi prizraky, jez na parkove cesticky nenucene vynaseji ze svych toyot, ale i bavoraku a mercedesek to, co spravne patri na skladku. Bud jak bud, dodatecne naklady na udrzovani cistoty mest v celosvycarskem meritku predstavuji tricet milionu franku neboli vice nez pul miliardy ceskych korun, vyplyva z nedavneho sdeleni svycarske Nadace prakticke ochrany zivotniho prostredi. Chvalu si zaslouzi snad uz jenom cista voda v rece a taky majitele psu, radne odstranujici exkrementy do specialnich pytlicku. Nebo na to snad dohlizeji primo ti psi?
S odpadky mam spojenou nadhernou vzpominku na pratelstvi. Pri stehovani z panelaku na konecne stanici tramvajove linky cislo 21 v Hrdlorezich do rozpadajiciho se, ale vzneseneho secesniho patricijskeho domu na Kralovskych Vinohradech jsem z praktickych duvodu odlozil svuj snubni prsten do suplete psaciho stolu. V nepozorne chvilce nekdo suple vyprazdnil do kontejneru pred domem. Nekteri zli jazykove v nasi rodine dodnes nespravne tvrdi, ze jsem to byl ja sam. Hrabat v pachnoucich, kosmicky rozlehlych prostorach kontejneru a patrat po vzacnem kousku zlata, pripominajicim slavnostni den v zivote dvou lidi, mi pripadalo stejne marne jako prosit cernou diru o navraceni vyhorele hvezdy. Muj pritel Jiri Tichy, tak zvany Tichac nebo tez Tichak, postavy nevelike, ale povahou obr nechybejici pri zadnem stehovani, byl optimistictejsiho nazoru. "To najdem, Petko!" slibil svym sonornim, sytym hlasem. Odvazne rozhrnul svrchni vrstvy biologicke masy a ponoril se do kontejneru. Chvili jsme jeste videli jeho nohy obute do roztrhanych tenisek, potom zmizelo uplne vsechno. Uvnitr se to mlelo. Nekteri prihlizejici projevili nazor, ze prijdu nejen o prsten, ale i o kamarada. Kdyz konecne vylezl, vitezoslavne se sklebil, prestoze mu v tom trochu branil muj prsten, ktery sviral v ustech. Trochu vypadal jako zlata rybka ochotna splnit jakekoli prani, trochu jako socha znazornujici obetaveho pritele.
29. 4. 2006
Psano pro CRO 6. Otisteno s vedomim autora
.

Navrat na hlavni stranu