Navrat na hlavni stranu

Josef Lnenicka: Z havirske satny
Jako skaut, jehoz organizaci po "unorovem vitezstvi pracujiciho lidu" komuniste zakazali pod prisnymi tresty, jsem si "odnesl" od statniho soudu 20 roku.
Po nekolika letech jsem byl eskortovan do uhelneho reviru. Zapadli jsme mezi civilni zamestnance, s nimiz jsme v podzemi pracovali. Po nekolika letech jsem zustal v dolech jako civilni zamestnanec. Celkem jsem nechal na Tmavem dole 11 roku zivota.
Jednou posloucham v satne, jak mlady hornik poucuje stareho hornika, ktery ma jit asi za rok do duchodu, o astronautice a o udalostech v kosmu, ke kterym dojde v nedaleke dobe. Stary posloucha jen tak na pul ucha, nevericne krouti hlavou. Nemuze verit tomu, co mu mlady havir barvite lici.
"Jen pockejte, budete se velice divit, co se zanedlouho stane. Mladi lide budou letat treba na svatebni cestu az na Mars. V raketoplanu, samozrejme. Je to dalka, ale predstavte si, vy budete na Zemi a vas syn na Marsu. On vam da rano, az budete vstavat, radiem Dobrytro a vy to mozna na Zemi uslysite za dvacet let. Neni to zajimave?"
"Vsechno je mozne," souhlasil stary havir a s klidem se strojil dal. "Tak, tak," pochvaluje si mlady havir povzbuzen souhlasem. "Predstavte si, az se na Marsu v dolech pusti nove stroje a budou pracovat bez dotyku lidske ruky. Vsechno bude rizeno na dalku. Havir bude vedcem! Budou zhotoveny takove kombajny, ze stroj bude na jedne strane rubat ve sluji uhli a na druhe strane z nej polezou hotove brikety."
"Vsechno je mozne," opet klidne souhlasi starsi.
"Nojo, ale to, otce, neni vsechno. Predstavte si ty prirodni zdroje. Napriklad elektrina, tou se nebude muset vubec setrit. Z Marsu na Zem povedou ohromne silne kabely s elektrinou. A benzin? Ten k nam na Zem potece sirokymi naftovody. Bude stat dvacet haleru litr"
"No jo, to je vsechno pekne," vpadne mu do reci stary. "Je tu ale jeden problem!"
"Jakypak problem, otce? Vsechno vyresime!" sebejiste tvrdi mlady. "On je totiz ten Mars jednou od Zeme daleko a jednou blizko, jak ty naftovody nastavite nebo zase zkratite?" zvedave se zeptal stary.
Mlady se podrbal za usima a radeji se ztratil k sachte. Byl s celou svou budoucnosti na Marsu v koncich.
Z knihy: Ulomky zivotu, Atelier Zlin - Otisteno s vedomim autora

Navrat na hlavni stranu