Navrat na hlavni stranu

Neprijemna pravda
Pravda, ktera nas vytrhuje z bezstarostneho pohodli, ze zabehanych predstav o panujicim radu, z uspokojeni nad sebou samym a z jistoty, ze sedime v tom spravnem a bezpecnem vlaku, je pravda neprijemna. Oskarovy celovecerni dokument rezisera Davise Guggenheima nazvany Neprijemna pravda nezustava v tomto ohledu svemu nazvu nic dluzen. Jaky pak div, ze snimek dokaze divaky pritahnout do kin, a nasledne je celych sto minut udrzet v pozornosti! Sto minut v palbe argumentu o existenci globalniho oteplovani, o hrozbe zmen klimatu a o jejich az fatalnich nasledcich. Uz to je bezesporu veliky uspech tvurcu dokumentu. Tedy predevsim Alberta Gorea, byvaleho americkeho viceprezidenta, ktery zde vystupuje v roli "proroka" varujiciho svet pred katastrofou a neunavneho bojovnika za jeho zachranu. Cilem vsak neni v prve rade divaka sokovat, ale presvedcit.
Na platne se objevuji obrazy rozpadajicich se ledovych ker a mizejicich pevninskych ledovcu, snimky zachycujici dusledky prirodnicich nestesti, a take presvedcive krivky rustu koncentrace oxidu uhliciteho, hlavniho sklenikoveho plynu, v atmosfere a rustu teploty na Zemi. Podle Gorea je jednoznacne prokazano nejen samotne globalni oteplovani, nybrz i rozhodujici podil lidske cinnosti na nem. Proste lide se stali dalsi prirodni silou, ktera zasadne ovlivnuje nasi planetu. A jednim dechem k tomu dodava, ze umerne s touto cloveci moci vzrostla i nase planetarni odpovednost.
Vysvetlovat vedecke informace a objasnovat slozite prirodni procesy, to je Goreova parketa. Nezapre tak zkuseneho politika, ktery umi na lidi zapusobit. Pritom zustava korektni a vecny. Zaroven se netaji s maximalnim zjednodusovanim. Na druhou stranu vedecke poznatky, ktere laickemu divakovi zprostredkovava, jsou, snad s jedinou vyjimkou, aktualni a presne. Ano, klimatologove Mr. Goreovi vytykaji, ze v pripade hurikanu Katrina a jeho niciveho pustoseni podlehl pokuseni politika a sklouzl do uceloveho, tedy politickeho stylu. Podle vedcu totiz nelze z teto jednotlive katastrofy, ba ani ze souhrnych udaju o hurikanech, ziskanych v relativne kratkem casovem obdobi, dokazovat seriozni souvislost s globalnim oteplovanim.
Film nezapre, ze je svym celkovym pojetim coby one man show urcen predevsim pro americkeho divaka. Cesky divak by u hlavniho hrdiny asi ocenil i nejake to zavahani, pripadne malou lidskou slabustku. A pak, verbalnimi informacemi nabitemu filmu by rozhodne prospel cesky dabing.
Ale jeste k obsahu. Gore varuje pred kratkozrakym cekanim na spasny sok z nejakeho jednorazoveho niciveho projevu globalniho oteplovani, ktery by lidstvo definitivne vyburcoval. Pri teto prilezitosti neopomnel svoje oblibene podobenstvi o reakci zabky hozene do varici vody a zabky ve vode pozvolna zahrivane. Tentokrat ho ale doprovodil tragickym rodinnym pribehem, kdy teprve umrti sestry-kuracky na rakovinu primelo jeho otce k rozhodnuti ukoncit na farme pestovani tabaku.
Pro mnoho z nas muze byt prekvapenim, ze Al Gore se neboji oznacit pristup k fenomenu globalniho oteplovani jako moralni zalezitost a nedostatek policke vule jej resit jako moralni selhani. Bylo by vsak naivni a alibisticke domnivat se, ze se tato klasifikace tyka jen politiku, parlamentu a vlad. Koneckoncu v zaverecnych vetach nechybi konkretni vyzvy k nam jednotlivcum. Vyzvy k setrnemu chovani vuci zivotnimu prostredi. At jiz jde o zatepleni domu, vyuzivani tzv. zelene energie a nebo treba v doprave ke spolehani na vlastni nohy a jizdni kolo. A pokud verite v silu modlitby, nezapomente se modlit, vzkazuje vericim "byvaly budouci" prezident Spojenych statu americkych.
An Inconvenient Truth, rezie Davis Guggenheim, USA, 2006, 100 min,.
Mirek Petr - Hradec Kralove

Navrat na hlavni stranu