Navrat na hlavni stranu

Vaclav Havel a Dr. Horakova aneb co chysta konzulat v Torontu
Evropska unie oslavila padesatiny ve stejny cas, kdy cesky generalni konzulat v Torontu sfoukl svou prvni svicku na dortu. Bohuzel, evropska dama se nam v posledni dobe trochu zadychava, obcas ztraci pamet a pri rozhodovani je ponekud vahavejsi, ale s ohledem na jeji vek to snad lze pochopit ­ prece jen je to pani stredniho veku. Konzulat v Torontu se zase rychle zbavuje plinek a detskych nemoci a Vase veskrze pozitivni ohlasy v nas vzbuzuji pocit dobre odvadene prace. Chtel bych Vas ubezpecit, ze v zadnem pripade neusiname na vavrinech.
Behem uplynulych tydnu jsme provedli kompletni rekonstrukci nasi webove stranky www.mzv.cz/toronto, na kterou Vas timto srdecne zveme. Na kulturnim poli pracujeme na nekolika projektech najednou a ja bych se rad zastavil alespon u dvou z nejvyznamnejsich.
14. kvetna vecer se ve spolupraci s Torontskou univerzitou uskutecni slavnostni krest prekladu nejnovejsi knihy Vaclava Havla, kterou mnozi z Vas asi jiz znaji v ceske verzi, nazvane "Prosim strucne". Anglicky preklad knihy, na ktere byvaly prezident pracoval pred nekolika lety behem sveho studijniho pobytu v Kongresove knihovne ve Washingtonu, pripravil Paul Wilson. Pro pametniky potvrzuji, ze se opravdu jedna o tehoz Paula Wilsona, Kanadana dnes zijiciho v Colingwoodu, ktery byl mj. v sedmdesatych letech clenem prazske skupiny Plastic People of the Universe. Soucasti slavnostniho krtu bude i vystava dosud nepublikovanych a neznamych fotografii dvorniho Havlova fotografa Oldricha Skachy.
Mym tipem na nejzajimavejsi projekt je vsak audioporad, ktery chystame ve spolupraci s Radiozurnalem na posledni cervnovy vikend k vyroci popravy Dr. Milady Horakove. Sam jsem byl jeste v Ceske republice v lonskem roce pravidelnym posluchacem unikatnich dobovych zaznamu z procesu s Miladou Horakovou. Z kazdeho na praskajicim pasku zachyceneho slova cisela jeji neuveritelna moralni pevnost, integrita, inteligence a sila osobnosti. Odvaha, kterou Dr. Horakova projevila tvari v tvar krvelacne komunisticke masinerii a zaroven pokora vuci nevyhnutelnosti osudu ji podle meho nazoru stavi mezi nejvetsi osobnosti dvacateho stoleti, mezi jmena jako Nelson Mandela, Gandhi, Jan Pavel II. ci Matka Tereza. Svet toho zatim o Milade Horakove bohuzel mnoho neslysel a ja bych proto rad svym nepatrnym dilem prispel k naprave tohoto stavu.
Vas
Richard Krpac-Generalni konzul, Toronto
Pozn.: Presne terminy a mista jednotlivych akci naleznete s dostatecnym casovym predstihem na www.mzv.cz/toronto v sekci "Kalendar akci".

Navrat na hlavni stranu