Navrat na hlavni stranu

Ostudne vykony a skandal ceskych fotbalistu
"Deset dni, ktere otrasly svetem", tak se jmenuje prosluly roman Johna Reeda na tema pohnutych dnu Velke rijnove socialisticke revoluce. Pro ceskou sportovni verejnost je vsak nyni mnohem aktualnejsich "Deset dni, ktere otrasly ceskym fotbalem". Tak lze totiz charakterizovat spolecny pobyt ceskych fotbalovych hvezd pri dvou nedavnych zapasech kvalifikace mistrovstvi Evropy 2008, ktere sehrali v Praze s Nemeckem a v Liberci s Kyprem. Nejen tim, jak spatne vykony v nich reprezentanti Ceske republiky predvedli, ale mozna jeste vic proto, jake bourlive veci se odehravaly! Promitneme si vsak tento horor od zacatku.
Tvrda nemecka lekce
Cesko-nemecke valky na fotbalovem poli byvaji vyznamne, urputne, ale take krasne. A vetsinou v nich dobyvaji vitezstvi silnejsi a fotbalove mocnejsi Nemci. I kdyz si pamatujeme i vyjimky. Za dob Ceskoslovenska vyhru v nezapomenutelnem finale mistrovstvi Evropy 1976 v Belehrade (tam ovsem Slovaci meli vetsi zastoupeni!) po remize 2:2 a genialne kopnute desitce Antonina Panenky pri penaltovem rozstrelu. A nebo pred tremi roky na mistrovstvi Evropy 2004, kdyz Cesi meli uz zajisteny postup do ctvrtfinale a v podstate s rezervnim tymem Nemce v Lisabonu porazili goly Heinze i Barose 2:1 a senzacne je poslali ze sampionatu domu! Tentokrat se vsak nic podobneho neopakovalo a ani tradicnim fotbalove krasy se divaci nedockali!
Dost oslabeni Nemci, kteri se museli obejit bez vic nez pultuctu zranenych a zlutymi kartami potrestanych opor, vsechno podridili taktice. Nehnali se prilis dopredu, za to jejich vysoci obranci skvele vykryvali prostor a predevsim naseho obroviteho utocnika Kollera nepustili k nicemu. Nemecti stredopolari vyhravali vetsinu souboju a jejich "cizokrajni" utocnici ­ Kuranyi, narozeny v Brazilii a Podolski v Polsku, spolecne s levym zaloznikem Schweinsteigerem, trpelive cekali na sve prilezitosti. A ty prichazely uz v prvnim polocase, zejmena po prave strane ceske obrany. Dvakrat velky talent nemeckeho fotbalu Schweinsteiger, jemuz jeste neni ani triadvacet a jednou Podolski, stali zcela nekryti pred brankarem Cechem, ktery odvaznymi skoky pod jejich nohy zachranoval v posledni chvili. Ano, nebyt po zlomenine lebecni kosti zazracne uzdravene hvezdy londynskeho klubu Chelsea, mohlo to byt s udery na ceskem konte jeste mnohem horsi! Ten prvni prisel ctyri minuty pred prestavkou, kdyz po rohovem kopu Schweinsteigera hlavou otevrel skore Kuranyi.
A ani potom se nas vykon nezlepsoval. Sverencum trenera Brücknera chybela krome Cecha vyraznejsi individualita, kterou tentokrat ve stredove ose nebyl ani nejlepsi fotbalista Ceske republiky za minuly rok Rosicky Navic Nemci, prestoze nehrali v zadnem vysokem tempu, byli ocividne rychlejsi. Takze nas v 62. minute potrestali druhym golem a opet z Kuranyiho hlavy, nyni po centru Lahma. Mimochodem na obou inkasovanych brankach se svymi chybami podilel stoper Rozehnal. Ale presto jsme v 74. minute dokazali kontrovat. Smer Polakovy strely z dalky teci zmenil a za zada nemeckeho golmana Lehmanna poslal mic Baros. Prave Baros prece jen svou pohyblivosti dokazal zadni rady soupere rozhybat a dvakrat se v zaveru dostat do sance. Avsak na ceske prohre 1:2 s Nemeckem to uz nic nezmenilo.
Kouc ceske reprezentace Karel Brückner se pod palbou otazek novinaru jako obycejne snazil klickovat, ale i tak konstatoval: "Proti kvalitnimu souperi musi dobre zahrat obrana, coz se vsak nestalo. Nemci meli na kazdem postu lepsiho hrace nez my! Proste nestihali jsme" Jeste vic byli vsak rozcarovani cesti fanousci! Apropos, v beznadejne vyprodanem hledisti na Letne se tisnilo 17821 divaku a vzhledem k tomu, ze zajemcu o vstupenky pred utkanim bylo temer sto tisic, se znovu zivou stala myslenka moderniho Narodniho stadionu v Praze. A to i navzdory tomu, ze narazi na vazne ekonomicke problemy.
Kyprane krucek od vyrovnani
Jeste vetsi sok vsak prisel, kdyz bulvarni denik Sip napsal, ze cesti reprezentanti se v noci po zapase s Nemeckem v hotelu Praha, kde bydleli, opijeli a na pokoji meli prostitutky. Ke skandalu se vsak prihlasili vsichni hraci jako jeden tym, takze vedeni Ceskomoravskeho fotbaloveho svazu udelilo pokutu jednoho milionu korun na cele muzstvo! Hraci se verejnosti za sve ponocovani omluvili, ovsem sexualni hratky s prostitutkami popreli. Trebaze jedna z nich se Sipu za odmenu 50 tisic korun prihlasila! Za teto situace byl medialni tlak na ceske fotbalisty pred dalsim zapasem proti Kypru obrovsky az nevidany. A to se take odrazilo v jeste ostudnejsim vykonu nez s Nemeckem. Za pozornost vlastne stalo jen nekolik faktu. V ceskem dresu nastoupili tri holohlavi, vedle Kollera si totiz vsechny vlasy nechali ostrihat i Baros s Davidem Jarolimem. Jediny gol zapasu padl ve 21. minute z hlavy (ne vsak holohlave) obrance Kovace. Ten vsak na travniku pobyl pouhych ctrnact minut, protoze nejdrive stridal zraneneho Grygeru a kdyz se sam zranil, byl vystridan Jirankem V oficialnim zapise o utkani vsak zustalo, ze autorem branky je Koller. Trebaze on sam priznal, ze mic letici z Kovacovy hlavy uz netecoval. V zaveru zapasu mel, jinak v Evrope podprumerny souper, dokonce nekolik velkych sanci k vyrovnani! Ceskemu muzstvu tri body za vitezstvi nad Kyprem 1:0 doslova spadly do klina. A pri odchodu do kabin se spolecne s ohlusujicim piskotem neslo temer deseti tisici zaplnenym stadionem i skandovani na adresu uz temer osmasedesatileteho reprezentacniho trenera: "Brückner ven!"
Pro Satellite JAROSLAV KIRCHNER, Praha a Liberec
***
SLOVENSKO - STRIDAVE OBLACNO

Slovenska fotbalova reprezentace, podobne jako ceska ziskala z mezistatniho utkani tri body. Rozdil byl v tom, ze Slovaci hrali dvakrat venku. V sobotu vyhrali na Kypru 3:1. Ve stredu prohrali v Dublinu 0:1. Kdyz nejvetsi sloveskou sanci mel Vittek, ale jeho strelu brankar Given zneskodnil.

Navrat na hlavni stranu