Navrat na hlavni stranu

Stumps and Sky
Emily Carr, 1934
Oil on Paper
Gift from the Douglas M. Duncan collection, 1970,
Art Gallery of Ontario, Toronto
Copyright Art Gallery of Ontario 2007

Pozvanka na vystavu: EMILY CARR: NEW PERSPECTIVES ON A CANADIAN ICON
Malirka, ktera uvedla do vytvarneho umeni zacatku dvacateho stoleti indianske totemy a dala tvar destovemu lesu Britske Kolumbie, se v techto dnech dockala sve ctvrte souborne vystavy, tentokrat v torontske Ontarijske galerii umeni AGO. Pokud se vam v souvislosti se zapadnim pobrezim v umeni vybavi Indiansky kostelik nebo Cerveny cedr zaramovany hebkou sametovou draperii ve skale zelenych odstinu, je to prave jeji zasluha.
Emily Carr (1871-1945) se narodila ve Viktorii, v Britske Kolumbii a studovala nejprve na Kalifornske skole uziteho umeni v San Francisku, na prelomu stoleti pak neformalne v Londyne a v Cornwallu a pozdeji take v Parizi, kde ji ovlivnily zejmena fauviste a jejich inovacni prace s barvou. Koncem dvacatych let se v jeji praci projevuji vlivy maliru kanadske Skupiny sedmi, zejmena Lawrena Harrise. Jeji tvorba je ale vyrazne individualni a osobita, jak ve vyberu nametu, tak v pojeti a zobrazeni, at jde o jeji obrazy z Francie nebo Britske Kolumbie.
Na prelomu stoleti byly v mode turisticke vypravy po zapadnim pobrezi a na Aljasku. Emily Carr uchvatilo prostredi indianskych vesnicek, prvne v Ucluelet na ostrove Vancouver, a chtela dokumentovat co povazovala za mizejici osady. Jeji obrazy totemu se objevily prvne na vystave v roce 1912. V roce 1927 byly zahrnuty do putovni vystavy Kanadskeho umeni zapadniho pobrezi, kterou poradala Kanadska narodni galerie, a kde Carr vystavovala vedle obrazu take keramiku a textilie (podobne jako ted v AGO).
Koncem dvacatych let se teziste jeji tvorby presunulo do prirody Britske Kolumbie, do prostredi unikatnich destovych lesu, kde se uplatnil jeji spiritualismus a nadherny prirodni mysticismus. Je to jeji nejplodnejsi obdobi, ktere trvalo az do roku 1937, kdy utrpela infarkt. Posledni tvurci obdobi je ve znameni slova a kniha vzpominek z indianskych osad Klee Wyck z roku 1941 ji ziskala Cenu generalniho guvernera za literaturu.
Soucasna vystava v AGO je usporadana ve spolupraci s Vancouverskou galerii umeni a Kanadskou narodni galerii a zachycuje Emily Carr v novem, kontroverznim, pohledu a jeji dilo v zajimavem a novem, nechronologickem, pojeti. Doplnuje ji vystavka ctyr fotografii indianskych kosteliku ze soucasnosti, ktere navazuji na jeji znamy obraz Indianskeho kostelika z roku 1929 a dotvareji mu novodoby kontext. Jejich autorem je Arthur Renwick, prislusnik kmene Haisla, ktery se narodil a vyrustal v Kitimatu a je mj. absolventem vancouverske umelecke skoly Emily Carr College of Art and Design.
V poslednim roce vyslo o Carr nekolik rozmernych publikaci. Autorkou jedne z nich, Unsettling Encounters: First Nations Imagery in the Art of Emily Carr, je profesorka Guelphske univerzity, Gerta Moray, ktera se narodila v Ceskoslovensku.
Vystava v AGO, 317 Dundas Street West, Toronto, potrva do 20.kvetna 2007.


ema

Navrat na hlavni stranu