Navrat na hlavni stranu

Vaclav Havel vtedy a dnes
Ked som si precital clanok Jozefa Cermaka "Vaclav Havel sa luci s politikou", nevedel som si vysvetlit preco sa tento clanok objavil v Satellite prave 8. februara 2007.
Zrazu som pochopil. Dava mi moznost podakovat sa autorovi clanku za prilezitost zamysliet sa nad uzasnym clovekom akym Vaclav Havel pre mna bol a je. Uprimne dakujem, ze mam moznost povedat ako som s napatim sledoval osudy disidentov a udalosti okolo Charty 77, ako som jemu a vsetkym, ktori sa postavili proti totalite komunizmu fandil. Vo svojich meditaciach, vysielanych prostrednictvom Slobodnej Europy, som viackrat vyjadril svoj obdiv ich nezlomnej voli branit ludske a obcianske prava. Modlil som sa za disidentov, za ich odvahu postavit sa nekompromisne na stranu pravde, spravodlivosti a na obranu ujarmenej cirkvi. Vtedy som ani len netusil, ze mnohi z nich pocuvali moje meditacie a jednym z nich bol aj vazen Vaclav Havel.
Dakujem Jozefovi Cermakovi, ze mi dal prilezitost v pamati znovu cestovat s panom prezidentom Vaclavom Havlom do Reykjaviku, Ottawy, Toronta a Washingtonu. Bol som stastny, ze pocas statnej vecere u najvyssieho predstavitela Kanady Vaclav Havel dakoval za to, ze v roku 1968 Kanada spontanne zareagovala a prijala velke mnoztvo Cechov a Slovakov hladajucich slobodu, najduc ju v tejto uzasnej krajine. Tesil som sa, ze sa pan prezident rozhodol navstivit Katedralu Premenenia Pana, aby si uctil martyrov grecko-katolickej cirkvi a trpiacu cirkev, ktoru komunisti nasilne zlikvidovali. Takyto akt moze urobit len genius ludskeho ducha, ktory davno vie, ze duchovne hodnoty nemozno umlcat. Za tento nanajvys humanny akt si ho slovenska pospolitost vysoko vazi. V mojej zivej pamati zostane aj jeho strhujuci prejav pred senatormi a kongresmanmi vo Washingtone.
Dakujem Jozefovi Cermakovi, ze mi dal prilezitost vyjadrit svoj obdiv a uctu k najbrilantnejsiemu politikovi na rozhrani 20. a 21. storocia. Pokladam to za velku cest, ze ma vymenoval za svojho poradcu, ze som mal moznost rezirovat jeho vysostne politicku hru a citovat ho vo svojej knihe "Ked aj ticho hrialo".
Dakujem panovi Cermakovi, ze mi dal inspiraciu aby som aj takouto formou vyjadril svoju uctu Vaclavovi Havlovi.
Dusan Toth

V Havel v Toronte

 

Navrat na hlavni stranu