Navrat na hlavni stranu

Dvakrat ekologie

40 dni bez auta
Jiz druhym rokem vyhlasuje evangelicka a katolicka cirkev v Rakousku netradicni pust. V obdobi od popelecni stredy az po velikonocni nedeli jsou motoriste vyzyvani, aby prestoupili na jizdni kola, verejnou dopravu a vice pouzivali sve nohy. Cirkve tak reaguji na aktualni ekologicke problemy, ktere sebou prinasi soucasny zivotni styl v oblasti lidske mobility.
Rakousko, tak jako i jine zeme zaziva trvaly narust automobilismu. Dusledkem toho je mj. koncentrace skodlivin v ovzdusi, zvyseny hluk a enormni zabor prostoru pro dopravni infrastrukturu. Ostre sledovana je nyni i produkce sklenikovych plynu z automobilovych motoru. Pritom kazda druha jizda za volantem je kratsi 3,5 km. A pro polovinu z techto kratkych jizd neexistuje zadny objektivni duvod.
Rimskokatolicky biskup Alois Schwarz hovori o lidske zavislosti na automobilu a v pustu vidi moznost jak se od teto nectnosti osvobozovat.
Podle Gerharda Prielera z Linecske dieceze lze odvraceni se od automobilu vyuzit k vytesneni stresu, ke zklidneni uspechaneho zivota, k posileni lidskeho zdravi, k (znovu)objeveni sveho okoli, a pro zkvalitneni zivotniho prostredi nas i nasich deti.
Omezeni cestovani autem setri i nasi penezenku, a v neposledni rade se clovek stane vnimavejsi a solidarnejsi vuci spoluobcanum nemotoristum, vnimavejsi vuci negativnim dusledkum automobilismu.
Zkratka poznate, rika ve svem kazani, ze vyfuky smrdi a dusi. Pak se dokazete vzit i do nebezpeci, ktera hrozi na silnicich detem, a do pocitu uzkosti, ktere prozivaji stari a mene pohyblivi.
Vytvoreni udrzitelne mobility je pro nas krestany hluboka mravni zalezitost a konkretni vyraz nasi odpovednosti vuci stvoreni. Vzdyt verime, ze Zeme nam byla sverena samym Stvoritelem, abychom o ni radne pecovali a abychom ji chranili pro budouci generace.
Na pust navazuji i dalsi akce, jako je napriklad sepisovani podnetu pro verejnou spravu za zlepseni podminek cyklistu a pesich, ale nabizi se i moznost ziskat sestitydenni slevu na verejnou dopravu. A po bohosluzbach si dokonce muzete nechat sve jizdni kolo pozehnat.
A jak prijali tuto cirkevni iniciativu verici? ­ Podle hodnotici studie trierske university se do lonskeho automobiloveho pustu nejvice zapojila vekova kategorie 36 ­ 50 let, a to jak z mest, tak i z venkova, muzi i zeny stejnym dilem. Akce je hodnocena jako uspesna, mnozi ucastnici pustu dlouhodobe zmenili ve vztahu k mobilite sve chovani. Auta tak i po velikonocich pry daleko casteji zustavala ve svych garazich.
Miroslav Petr - Hradec Kralove
Zdroj www.autofasten.at
***
Globalni oteplovani pod zornym uhlem budoucnosti
"Nase poznani je jen castecne, nase prorokovani je jen castecne". Na tato slova apostola Pavla (1K 13,9) se odvolava clanek jisteho renomovaneho zpravodajskeho serveru ve svych aktualitach z roku 2020, pojednavajici o politicke udalosti cislo jedna, o mezinarodni klimatologicke konferenci venovane globalnimu oteplovani.
"Zprvu se o celkovem oteplovani planety jen nesmele spitalo, pozdeji uz vedci ve sve vetsine, ackoliv byli casto vysmivani a jejich zavery zpochybnovany, tvrdili, ze globalni oteplovani v poslednich desetiletich je zapricineno zvysenou koncentraci sklenikovych plynu, aniz by tehdy na kohokoliv ukazovali prstem," pise server.
"Ale prave presne pred 13 lety, 2. unora 2007 z Mezinarodniho panelu pro zmeny klimatu (IPCC) v Parizi zaznelo jasne, nepreslechnutelne varovani: Globalni oteplovani je od poloviny 20. stoleti velmi pravdepodobne zpusobeno cinnosti cloveka. Duraz na souslovi velmi pravdepodobne byl tehdy povazovan za revolucni a prelomovy. Skeptikum z rad politiku a ekonomu se skvira pro jejich ucelove relativizovani jeste vice zuzila a vseobecne se verilo, ze toto memento dokaze lidstvo vyburcovat."
"Dnes jiz jsou vedci pevne presvedceni," odvolava se server na nejnovejsi konferencni usneseni z roku 2020, "ze dokazi stanovit konkretni miru odpovednosti kazdeho jednotlivce podle vzorce jeho spotrebitelskeho chovani. A podle ocekavani, za nejvetsi hrisniky oznacuji jednoznacne uzivatele motorovych vozidel."
Clanek zminuje i nazor druhe strany, k cemuz si zrejme s potesenim vybral reakci znameho ceskeho skeptika a exprezidenta, ktery jiz od devadesatych let minuleho stoleti veskere vedecke zavery potvrzujici existenci globalniho oteplovani popira. I tentokrat z jeho slov cisela statnicka rozhodnost, nebot pry bez jakehokoliv naznaku pochybnosti zvolal: "Neskutecne! Odpovednost je univerzalni. A neexistuje jediny relevantni duvod se v ni nimrat a bez dukazu obvinovat urcite skupiny obyvatelstva. Tyto katastroficke a moralistni pseudoargumenty jsou mi od pocatku bytostne cizi."
K nejnovejsi rezoluci svetove vedecke obce klimatologicke se nechal slyset ze sveho dozivotniho vyhnanstvi i staricky tibetsky dalajlama: "Buddhiste, podobne jako krestane, za poslednich trinact let proti globalnimu oteplovani nic neucinili. Bud svadeji vsechno na vetsinovou ateistickou spolecnost, nebo se pohodlne schovavaji za alibismus, ze Stvoritel za ne nakonec stejne vsechno vyresi."
"V muslimskych zemich", rozebira reakce server, "zprava z konference vyvolala dalsi posileni nenavisti vuci hlavnimu vinikovi klimaticke hrozby, zapadni prumyslove civilizaci." Ta usty svych predstavitelu "vola po dalsich a stale prisnejsich technologickych opatrenich. A jako vzdy," sarkasticky poznamenava autor clanku na serveru, "vetsina techto apelu vysumi pri kalkulaci ekonomickych podminek zachovani standardu zivotni urovne volicu toho ktereho politika, te ktere politicke strany. Jako by demokracie na tuto vyzvu doby nedokazala adekvatne odpovedet."
"Vice nez unavene hlasy ekologu jsou slyset predstavitele nabozenskych sektarskych hnuti, hnuti rostoucich v poslednich letech jako houby po desti. Hrozi pekelnym ohnem a vecnym zatracenim vsem nevyvedenym spravcum boziho domu od vladnich establismentu az po tradicni zkostnatele cirkve a plane filosofujici intelektualni kruhy."
Clanek server uzavira pesimistickym tvrzenim, ze "Bezbolestne technologicke reseni, v nez stale doufa vetsinova spolecnost, trvale pokulhava za zavery klimatologu. Ekologicka revoluce hlav a srdci zustava nadale pouhym snem takovych vizionaru, jakym byl kdysi, rovnez cesky politik, Josef Vavrousek."
"Svet ve sve neschopnosti tak stale vice pripomina zaklety zamek Sipkove Ruzenky. Od roku 2007 se nic podstatneho pokud jde o prikladani pod kotel globalniho oteplovani nevyresilo," jsou posledni slova vybraneho clanku.
S laskavym svolenim citovaneho serveru
Miroslav Petr - Hradec Kralove
***

 

Navrat na hlavni stranu