Navrat na hlavni stranu

Rozlouceni s Jirim Bendou
S Jirim Bendou, ktery zemrel 7. unora 2007 ve veku 62 let, jsme se rozloucili o tri dny pozdeji v pohrebnim ustavu v Richmond Hillu.
Narodil se 18. prosince 1944 v Prostejove a tri roky nato se rodina odstehovala do Karlovych Varu, kde Jiri prvne pocitil vabeni divadelnich prken a vystudoval strojni prumyslovku. Do Kanady prisel v roce 1965. Zkousel leccos, az se uchytil jako cisnik a pak uz byl jen krucek k vlastni restauraci, Carlsbad Restaurant. Pravdepodobne ani netusil, jak skvely byl kuchar. V dobe, kdy uz byl tezce nemocen, jsem se zminil pred Ing. Vladimirem Kavanem, ze jdu Jiriho navstivit do nemocnice. Ing. Kavan se chvili zamyslil a pak rika: "To je ten mladenec, co mel restauraci Carlsbad? Prosim Vas, vyridte mu, ze dodnes s laskou vzpominam na jeho skvela jidla." Jiriho uz jsem v nemocnici nezastih'. Vyridil jsem mu vzkaz po telefonu. Dojalo ho to. "Po tolika letech a lidi si jeste vzpomenou..." Na restauraci Carlsbad se pamatuji i jini. Na priklad Mila a Margaret Peckhanovi si dokonce vzpomneli, co si jednou dali: veprove, hovezi a zverinu... Poslednich tricet let Jiri varil pro Advocate Society, ale take - jak mi pripomnel Ing. Kavan - pro Royal Ontario Yacht Club, jehoz cleny Jiri rovnez rozmlsal.
Vetsina z nas ma jeden ci dva chatrne talenty. Jiri jich mel celou radu. Vedle kuchareni, v nemz dominoval, maloval, tesaril, prestavoval. A hral divadlo. Mel jsem poteseni si s nim nekolikrat zahrat. Treba v Dankove hre Ctyricet zlosynu a jedno nevinatko, v ktere s nami vystoupil jako host Jiri Voskovec. Rad jsem pozoroval, jak Jiri (Benda) stavi svoji roli, jak se do ni vziva, az ho kratce pred predstavenim pohltila.
Na oslave jeho zivota v Richmond Hillu 10. unora se sesla pekna radka lidi. Jednu vetsi skupinu predstavovali jeho kamaradi z Noveho divadla. Druhou soudci Nejvyssiho ontarijskeho soudu, z nichz dva nebo tri se s nim rozloucili. Vcetne Nejvyssiho soudce ontarijskeho soudu, Roy McMurtryho, ktery s typickou anglosaskou skromnosti pripomnel nejen jak vyborny byl Jiri kuchar, ale i to, ze oba malovali a Jiri mu odmital ukazat sva dila, zrejme proto, ze byl daleko lepsi nez pan Nejvyssi sudi, ktereho nechtel privest do rozpaku. V ten den nikdo z nas netusil, ze v Torontu umira soudcuv mladsi bratr, Bill McMurtry, rovnez brilantni pravnik a take atlet. Na stejnou nemoc jako nas Jiri. "Prezil ho o pet dni."
Citlive a dojemne - misty hrave - se s nim rozloucili Jiriho bratr a sestra a nekolik pratel. Jeho zene a vsem clenum rodiny vyslovujeme hlubokou soustrast.
Josef Cermak

 

Navrat na hlavni stranu