Navrat na hlavni stranu

Planovani zivotniho stylu v duchodu
Cast 9: Naroky na penzi z Ceske republiky

Vim, ze mnoho z Vas, ctenaru a ucastniku mych seminaru, se zajima o problematiku naroku na penzi z Ceske republiky. Prostrednictvim dnesniho clanku se proto s Vami chci podelit o informace, ktere se mi podarilo o danemu tematu zjistit. Ovsem chci upozornit, ze protoze se jedna o problematiku velmi slozitou, kvalita a presnost uvedenych informaci je zavisla na zdrojich uvedenych na konci clanku.
Problematika duchodu z CR pro Cechokanadany zijici v Kanade se ridi Smlouvou o socialnim zabezpeceni mezi Ceskou republikou a Kanadou z roku 2003. Podle teto smlouvy plati, ze jestlize osoba ziska potrebnou dobu pojisteni v jednom ze smluvnich statu, bude ji priznan duchod v plne vysi podle pravnich predpisu tohoto statu (v Kanade se jedna o Canada Pension Plan a Old Age Security). V pripade, ze vlastni doba pojisteni neni dostacujici pro vznik naroku na duchod, budou se pro narok brat v uvahu i doby pojisteni ziskane ve druhem state (tzn. Kanada tedy bude brat v uvahu leta odpracovana v CR pro vypocet CPP a zejmena OAS a stejne tak Ceska republika). Duchod pak bude poskytovat kazdy ze smluvnich statu ve vysi odpovidajici dobe pojisteni v tom kterem state (tzn. odpracovana leta pomohou k ziskani naroku, nepomohou ale ke zvyseni castky duchodu, ktera bude kracena podle skutecneho poctu odpracovanych let). Nize uvedu priklady, jak toto funguje v praxi.
Podivejme se nyni ve strucnosti na soucasny penzijni system Ceske republiky. Obdobne jako v Kanade, cesky penzijni system rozdeluje duchody na starobni, invalidni, vdovsky a sirotci. Predmetem naseho zajmu, stejne jako dosud, bude starobni duchod. (Pozn. autora: musim priznat, ze slovo "starobni", neni moje osobni preference; nicmene ceska legislativa jej pouziva a proto ho zde pouziji i ja.)
Podle ceskeho zakona o duchodovem pojisteni ma clovek narok na normalni starobni duchod, jestlize ziskal dobu pojisteni (odpracoval) budto nejmene 25 let a dosahl aspon veku potrebneho pro vznik naroku na starobni duchod (dale jen "duchodovy vek"), anebo ziskal dobu pojisteni 15 let a dosahl aspon 65 let veku. Do doby pojisteni se zapocitava i tzv. nahradni doba pojisteni. V plnem rozsahu se mimo jine zapocitava doba vykonu zakladni vojenske sluzby. V rozsahu 80 % se zapocitava doba studia po dovrseni 18 let.
Duchodovy vek v CR cini u muzu 60 let. U zen cini 53 let, pokud vychovaly alespon 5 deti; 54 let, pokud vychovaly 3 nebo 4 deti; 55 let, pokud vychovaly 2 deti; 56 let, pokud vychovaly 1 dite; anebo 57 let pro bezdetne. Toto plati pokud pojistenci dosahli tohoto veku do 31.12.1995.
Zde je vhodne uvest priklad, jak funguje zapocet odpracovanych let pro priznani duchodu z CR. Muz, kteremu je 60 let a v CR odpracoval 10 let pred prichodem do Kanady, kde odpracoval minimalne dalsich 15 let (celkem 25 let) bude v CR priznan starobni duchod na zaklade odpracovanych 25 let. Vyse duchodu ovsem bude vypoctena pouze podle vymerovaciho zakladu za dobu 10 let odpracovanych v CR (vice o vypoctu nize).
Nyni zpet k vekove hranici. Pokud pojistenci dosahnou vyse uvedenych vekovych hranic v obdobi od 1.1.1996 do 31.12.2012, stanovi se duchodovy vek tak, ze ke kalendarnimu mesici, ve kterem pojistenec dosahl teto hranice, se pricitaji u muzu 2 kalendarni mesice a u zen 4 kalendarni mesice za kazdy zapocaty rok z doby po 31.12.1995 do dne dosazeni uvedenych vekovych hranic.
Zvysovani duchodoveho veku znamena, ze duchodovy vek pro muze narozeneho v roce 1945 je 61 let a 8 mesicu, zenu s jednim ditetem 58 let. Pro muze narozeneho v roce 1950 je to 62 let a 6 mesicu, pro zenu s jednim ditetem je to 59 let a 8 mesicu.
Po 31.12.2012 bude cinit duchodovy vek u muzu 63 let, tj. pro muze narozene v roce 1953 a pozdeji. U zen to bude 59 let, pokud vychovaly alespon 5 deti; 60 let, pokud vychovaly 3 nebo 4 deti; 61 let, pokud vychovaly 2 deti; 62 let, pokud vychovaly 1 dite; anebo 63 let pro bezdetne.
Starobni duchod se v Ceske republice sklada ze dvou slozek ­ ze zakladni vymery a procentni vymery. Vyse zakladni vymery je stanovena pevnou castkou, ktera je 1. ledna 2007 1 570 Kc mesicne. Vyse procentni vymery se stanovi procentni sazbou z vypoctoveho zakladu a je zavisla na delce doby pojisteni a vysi vymerovacich zakladu v rozhodnem obdobi. Jeji minimalni castka je nejmene 770 Kc mesicne. Maximalni hranice neni stanovena.
Odhadnout, na jaky duchod bude mit clovek narok je prakticky nemozne. Jedna se totiz o vypocet zalozeny na nejen na delce doby duchodoveho pojisteni (odpracovanych let), ale predevsim na osobnim vymerovacim zakladu pojistence, ze ktereho se davka vypocitava. Vypocet tohoto zakladu je zalezitost slozita a promenliva. V pripade sedesatileteho muze z prikladu vyse s deseti lety odpracovanymi v CR lze s jistotou pouze rici, ze dostane castku zakladni vymery 1 570 Kc mesicne. Procentni vymeru bude muset vypocitat Ceska sprava socialniho zabezpeceni (CSSZ).
Obdobne jako v pripade kanadskeho CPP, lide, kteri jsou jiz v duchodovem veku anebo se mu blizi, mohou sami pozadat CSSZ (Odbor spravy udajove zakladny) o zaslani informativniho osobniho listu duchodoveho pojisteni. Tento informativni list obsahuje prehled dob duchodoveho pojisteni, pripadne nahradnich dob pojisteni, ulozenych v evidenci CSSZ a za dobu od roku 1986 obsahuje i prehled vymerovacich zakladu a vyloucenych dob. Kazdy ma pravo na zaslani informativniho listu jednou za kalendarni rok.
Pro penzisty zijici v Kanade zadajici o starobni duchod z CR existuje specialni zadost. Ta je k dispozici na internetovych strankach CSSZ (ctenari bez internetu mohou kontaktovat me a ja jim zadost poslu). Prestoze je zadost urcena pro CSSZ, zadatel by ji mel spolecne se vsemi dokumenty nejdrive zaslat Divizi mezinarodnich operaci Ministerstva pro rozvoj lidskych zdroju v Ottave, ON (International Operations, Income Security Programs, Human Resources Development Canada), ktera pripoji prehled o dobach pojisteni v Kanade a preda ji CSSZ.
Jen pro doplneni, obdobne jako v Kanade, clovek ma narok na predcasny trvale kraceny starobni duchod. Pro jeho ziskani musi splnit tyto podminky: (1) clovek ziskal dobu pojisteni nejmene 25 let, a (2) do dosazeni duchodoveho veku mu chybi nejvyse tri roky. Priznani tohoto duchodu vylucuje narok na normalni starobni duchod.
Zdroje dalsich informaci: Human Resources and Social Development Canada www.sdc.gc.ca ; Ministerstvo prace a socialnich veci CR www.mpsv.cz ; Ceska sprava socialniho zabezpeceni www.cssz.cz
Ing. Miroslav Princ, MBA je financnim poradcem u firmy Freedom 55 Financial. Budete-li mit dotazy ohledne uvedene problematiky, muzete je zasilat na adresu nasi redakce anebo primo autorovi clanku.

 

Navrat na hlavni stranu