Navrat na hlavni stranu

OSKAR MORAWETZ - 90

Z roku Foto Matthews
Jeden z nejvyznamnejsich (a nejuspesnejsich) kanadskych skladatelu, Dr. Oskar Morawetz, profesor emeritus Torontske univerzity (a mimochodem jeden z mala Kanadanu, jimz byl udelen Rad Kanady i Rad Provincie Ontario), se 17. ledna 2007 doziva 90 let. Kanadske orchestry a jine organizace jeho narozeniny oslavi provedenim jeho skladeb.
Toronto Symphony Orchestra pod taktovkou danskeho dirigenta Thomase Dausgaarda ma na programu koncertu 31. ledna, 1. a 3. unora 2007 Carnival Overture, jednu z nejrannejsich Morawetzovych skladeb (1945). Skladba vdeci za sve jmeno Siru Ernestu MacMillanovi, ktery dirigoval jeji premieru s Montreal Symphony. V skladbe, ktera byla provedena vic nez stokrat a mezi dirigenty, kteri ji uvedli nachazime jmena Sir Adrian Boult, Rafael Kubelik, Walter Susskind a Charles Dutoit, se ozyvaji echa rytmu a lidovych melodii jeho rodneho Ceskoslovenska.
The Edmonton Symphony Orchestra provede tutez skladbu 20. a 21. ledna 2007 pod taktovkou Davida Lockintona ve Winspear Theatre v Edmontonu.
Rideau Lakes Brass Quintet provede 21. ledna 2007 v National Gallery of Canada v Ottawe, v programu National Arts Centre Orchestra (Maestro Pinchas Zukerman) Music for a Sunday Afternoon, Morawetzovu Sonatu pro smyccovy orchestr.
10. unora 2007 uslysime v MacMillan Theatre (University of Toronto) celistku Shaunu Rolston v Morawetzowe proslavene skladbe Memorial to Martin Luther King. Tato skladba byla objednana ruskym celistou Mstislavem Rostropovicem v roce 1966, nahrana Zarou Nelsovou, nekolikrat provedena i snad nejvetsim ze vsech celistu, Yo Yo Ma (na priklad v roce 1993 s New York Philharmonic, rizenem Kurt Masurem) a pri prilezitosti Kingovych 50. narozenin vysilana po celem svete.
Kanadska CBC (Radio-2) bude v den Morawetzovych narozenin vysilat zvlastni program.
Oskar Morawetz se narodil v Upici 17. ledna 1917, jako jedno ze ctyr deti prumyslnika Richarda Morawetze a jeho zeny Friedy. Richard Morawetz hral vyznamnou roli v kulturnim, prumyslovem a spolecenskem deni sve zeme. Spolupracoval s profesorem Tomasem Garriguem Masarykem, jehoz rodina navstevovala Morawetzovu rodinu v Upici. Behem jedne takove navstevy si nekdo vypujcil panske kolo. A vratil ho dukladne zdemolovane. Nikdo se k demolicnimu cinu nehlasil. Az o mnoho let pozdeji, pri navsteve Morawetzovy rodiny v Torontu, se k cinu priznal Jan Masaryk.
Oskar studoval na Karlove univerzite, po nemecke okupaci odesel a v cervnu 1940 emigroval do Kanady. Studoval na Torontske univerzite, kde mu v roce 1953 byl udelen titul Doktora hudby.

Z roku 1960 Foto Sware
Vedle skladeb, o nichz jiz byla zminka, zvlastni pozornost si zaslouzi Piano Concerto No. 1, za kterou Morawetz obdrzel Zubin Mehta Award; From the Diary of Anne Frank, skladba, za niz mu byl v roce 1971 udelen Segal Foundation Special Award; Divertimento for Strings, ktere na Bruselske svetove vystave v roce 1958 dirigoval Dr. Boyd Neel; Fantasy in D for Piano, nahrane Glenn Gouldem; choralova skladba Keep Us Free, kterou byl na CBC uveden projev kralovny Alzbety v Ottawe v roce 1951; Psalm 22 pro hlas a orchestr byl objednan a prvne proveden Maureen Forrester v roce 1984 s Toronto Symphony dirigovanou Andrew Davisem.
Jednou z jeho poslednich praci byla transkripce pro housle, celo a orchestr dvou Dvorakovych skladeb, Humoresky v G dur, Op. 101, c.7 a Slovanskeho tance Op.72, c.2 e-moll. Skladby byly provedeny za pritomnosti skladatele v Smetanove sini 16. prosince 1993 Boston Symphony pod taktovkou Seiji Ozawa se solisty Itzhak Perlmanem a Yo Yo Ma a nahrany pro Sony Classics o rok pozdeji.
Temer vsichni nejznamejsi dirigenti jeho doby dirigovali Morawetzovy sklaby, vcetne Zubina Mehty, Vladimira Ashkenazyho, Rafaela Kubelika, Karla Ancerleho, Kazuyoshi Akizamy a Sira Charlese Mackerrase. Mezi pianisty, kteri hrali Morawetzovy skladby byl, vedle Glenn Goulda, i Rudolf Firkusny a vystoupili v nich jako soliste nejslavnejsi zpevaci, Jon Vickers, Victor Braun, Louis Quilico, Judith Frost, Ben Hepner a ovsem Maureen Forrester. Rada jeho skladeb byla nahrana pro spolecnosti Columbia, Capitol, Melodiya, RCA, CBC a Centrediscs.
Z vyznamenani, jichz se Morawetzovi dostalo, uvedme: Canada Council Fellowship 1961,1967,1974; CAPAC Award 1944; Critics Award, International Competition Contemporary Music, Cava di Tirreni, Italy 1966; Jan V. Matejcek Concert Award, SOCAN 1994; Wm. Harold Moon Award, SOCAN 1999; Juno Award 2001; Queen's Golden Jubilee Medal 2002. CBC ho v roce 1983 poctila vydanim antologie jeho hudby na sedmi deskach a Centrediscs ho zaradil do serie Canadian Composers Portraits.
Oskar mel genialni hudebni pamet. Profesorka klaviru Dasa Rydlova byla svedkem, kdy Oskar se zeptal studentky, ktera mela doprovazet pri koncertu Milana Brunnera, co budou hrat. Studentka udala cislo skladby z prvni knihy preludii a fug Johanna Sebastiana Bacha. Tyto skladby jsou chromaticky podle tonu serazeny ve dvou knihach, 24 preludii a fug v kazde knize. Oskar podle cisla okamzite urcil toninu a zacal skladbu zpivat. Jinak mel povest zapometliveho profesora (pokud to ovsem sprymarsky nepredstiral): jednou zapomnel, kde v stredu Toronta zaparkoval auto a jindy prisel prednaset ozdoben dvema vazankami... Miloval vtipy a po kazde navsteve v Praze jimi castoval sve torontske hosty. Ma zlate srdce. Seznam jeho charitativnich daru byval dlouhy a mezi obdarovanymi byla jmena nemocnic a organizaci, snazicich se chranit prirodu a ovzdusi, africke deti...
Josef Cermak

S Jirim Belohlavkem Z roku 1997

 

Navrat na hlavni stranu