Navrat na hlavni stranu

Nemylme se, lidi, predsevzeti chybi!
Kolem Silvestra jsem trapil par svych znamych, jaka maji predsevzeti do noveho roku; nekteri mou otazku odrazili, ze nejsou mali (jakoby predsevzeti patrilo mladym), jini rekli, ze o tom nepremysleli, dva maji v umyslu dietovat, jeden chce prestat kourit. Ten posledni chce prestat kourit aspon pet let, co pamatuji.
Zda se mi, ze novorocni predsevzeti by melo byt cosi konkretniho, viditelneho a meritelneho, a hned mne napadla produktivita prace, kterou umime merit profitem. A prece si nepamatuji, ze by si kdo dal predsevzeti lip pracovat.
Nerekl jsem vic pracovat, coz se merit da dlenim v zamestnani, ale lip pracovat. Pomocne sluvko LIP, jako druhy stupen od slova DOBRY´, je komunikacni potvora, protoze nema zadnou vypovidaci hodnotu, pokud nezname stav vychozi, ktery se ma stat lepsi. Tedy inventura prace, co lide delaji a jak to delaji, mne navysost zaujala.
Mam jednoho znameho, Ales Brezina se jmenuje, ktery dela noviny. Jak se delaji noviny, to uz popsal Karel Capek, popsal mechaniku delani novin.
Ale co mne vic zajima, co se musi udelat, abych dostal vytisk novin?
Chtel bych se optat Alese, jakym zpusobem rozhodne, co do novin patri (a co do nich nepatri), do tech jeho novin.
Cas od casu nekteri editori vlozi do novin dotaznik, co by ctenari chteli cist, a nekteri ctenari si daji praci a napisou, co by radi cetli; toto mi vzdy vrta hlavou, jak nekdo vi, co by rad cetl, kdyz poteseni cteni spociva v tom, ze nevim, jak to cteni dopadne. Cteni je urcite v prve rade ocekavani prekvapiveho konce, a ctenari detektivek nedovoli, aby jim nekdo vypravel konec a jak to dopadne.
Muj ostravsky spoluzak Ludek Haupt zajiste potvrdi, co bylo nejzavaznejsim hrichem, kdyz jsme v sedesatych letech na Gymnaziu masove cetli smaragdky; to byly detektivky tistene na zelenem papire a prichazely na pult knihkupectvi ve stredu. Nekteri skodolibi jedinci, a Ludek mezi ne patril, bezeli o velke prestavce v deset hodin do blizkeho knihkupectvi se postavit do fronty a novou smaragdku koupit. Tento Ludek, nas tridni rychlo-ctenar smaragdku behem vyucovani cetl pod lavici a sotva ji docetl, tentyz den nebo pristi, napsal na tabuli jmeno vraha. Tento trik se Ludkovi podaril nekolikrat a my jsme odvykli koukat na tabuli.
Ale zpet k tomu jak se pisou noviny; dovedu si snadno predstavit cloveka u klavesnice, jak pise clanek do novin a prece mne zajima vice, jak autor vybere tema k napsani, jak dlouho to tema zkouma, rozebira a mudruje, nez napise prvni vetu.
Je naivni, kdyz se zeptam, jestli autor zna posledni vetu, kdyz pise tu prvni?
Ales Brezina vsak nejen pise do novin, ale dava noviny dohromady, edituje.
Editor dava novinam smrnc a punc, raz a smer, coz je velmi dulezite a dava to tiskovine charakter. Jak dlouho editor rozvazuje, aby clanek jeho ci nekoho jineho zapadal do toho charakteru novin?
Cim vice nad tim uvazuji, tim vice si Alese Breziny vazim jako editora, ktery dava noviny dohromady a kazde dva tydny mi je doruci postou domu, abych se potesil.
Mam rostouci obdiv k lidem, kteri davaji mensi praci do vetsiho celku. To dela treba muj znamy v Torontu, jehoz byznys je dodelavani bytovek; jeho pomocnici jdou do skoro hotoveho domu a zabrusuji, zahlazuji, pridelavaji zamky, serizuji dvere, aby nedrely o podlahu. Zkratka, aby vsecko klapalo nez se najemnik nastehuje.
Jak to dela Ales Brezina, kdyz jsou noviny obsahove hotove, ze jsou vytisteny, seskladany, olepeny adreskami a odeslane postou?
Nemam nizadny umysl delat veci slozitejsi nez jsou, ale kdy ten Ales Brezina pise sve puvabne clanky, kdyz musi davat dohromady cele noviny?
Kdekdo v tomto blahobytnem case mne upozornuje, jak jdou veci s kopce, ze drive byla kvalita a dnes to uz neni, co byvavalo; ja mam opacny dojem, ze to jde se vsim do kopce, tedy s vetsi namahou dosahnout stejny vysledek, ten vytisk novin.
Dnes jsem ty Brezinovy noviny dostal a precetl od prvni po posledni stranky. Ales Brezina tam pise o svem umyslu napsat neco a ze ho nic nenapada. Protoze mne zridka kdy co napadne, vim, jake to je, kdyz cloveka nic nenapada.
Ale v dalsim odstavci Brezinu napada, ze se dvakrat prestehoval, a ze takove stehovani je pekna patalie, kterou kdyby vedel pred stehovanim, radeji by vyhorel.
Ja se dvacet let nestehoval, ale kdekdo se stehoval a nekolikrat jsem byl prizvan, tedy ma silna zada a ochota prilozit ruku k dilu, tedy vim, ze stehovani je jako revoluce - clovek se do toho hrne, aniz by vedel, jak to dopadne.
Jeden muj znamy Jihocech se rozvadi a naplanoval stehovani na Vanoce. Toto mi sdelil emailem v rijnu a ja mu odepsal s navyklym sarkasmem, aby ho to stehovani neprizabilo. Dnes jsem se dozvedel, ze dotycny onemocnel a jeho manzelka lezi od Mikulase na psychiatrii kvuli pokusu o sebevrazdu.
A Vam, pane Brezino, blahorecim, ze jste se v roce 2006 dvakrat stehoval a vydal kazde dva tydny noviny. Takze staci, kdyz se v roce 2007 nebudete ani jednou stehovat a Vase noviny budou zase lepsi anebo vas to ochudi o nejaka temata ke psani
Jedno z mych tohorocnich predsevzeti je, ze se nebudu rozvadet ani stehovat.
Zdravim a preji hezky den a vsecko dobre do Noveho roku!
Ross Firla - Sudbury

***

Na polozene otazky zkusim odpovedet v nekterem z pristich cisel. Dnes snad jen tolik, ze mym takovym vzorem je rakousky horolezec R. Messner. Ten prisel na zajimavou myslenku, ze kdyz se leze i na vysoke hory bez niceho, ze ho nic take nezdrzuje. A tak pri delani novin se nezdrzuji, nikomu nic nemusim vysvetlovat a s nikym se hadat. Bud se s dopisovateli shodnu nebo neshodnu a pak pokracuji v psani nebo nepokracuji. Neni pro mne ani tak dulezity pohled, odkud se divaji, ale jak o tom dokazi napsat. Chci, aby si dopisovatele overili fakta.
Na druhou stranu jsou zde urcite veci, ktere nemohu udelat sam. Jako korektury, protoze clovek svoje chyby nevidi; tiskarnu zase obstarava KT Publishers. Neumim slovensky, anglictina je spatna atd. Nasi komunitu zna perfektne pan Cermak. Pan Cicha ma zase temer vzdycky opacny nazor nez jaky mam ja. Dbam na rady sve manzelky, ktera uci na umelecke skole. Petr Chudozilov dodava fejetony. Takze mam spoustu spolupracovniku, na ktere se mohu spolehnout. Je zde i rada tech, kteri inzeruji, coz je take dulezite, protoze tu tiskarnu a postu je zapotrebi zaplatit.
Ales Brezina

 

Navrat na hlavni stranu