Navrat na hlavni stranu

 

NATIONAL BALLET OF CANADA MA NOVOU HVEZDU Z BRNA
V zahajovaci sezone kanadskeho Narodniho baletu (NBC) v nove budove Four Seasons Centre v Torontu se v Sipkove Ruzence uvedl novy solista souboru Zdenek Konvalina. Sedmadvacetilety tanecnik pochazi z Brna, kde vystudoval klasicky a moderni balet a od roku 1997 pusobil jako solista v Moravsko-slezskem baletu v Ostrave. Pred peti lety ho prilakal Houston Ballet, kde si vypracoval narocny a rozsahly repertoar. I v jeho druhem vystoupeni s NBC, v MacMillanove choreografii Mahlerovych Pisni Zeme a v Balanchinove pojeti Bizetovy Symfonie C, zazarila jeho uzasna technika a osobity projev. Satellite mel moznost setkat se se Zdenkem Konvalinou pri zkouskach na Louskacka, kde ho muzete v techto dnech videt v roli Petra. Z delsiho rozhovoru vybirame
Je o vas znamo, ze davate prednost klasickemu repertoaru pred modernim, ale co vas konkretne privedlo do Toronta?
Konkretne ta tradice souboru, ktery je postaven na tradicnim klasickem baletu. Od Celii Francy pres Rudolfa Nureyeva a Erica Bruhna, a ted Karen Kain. Vedel jsem, ze Karen Kain mela fantastickou karieru v klasickem baletu, a mel jsem absolutni duveru, ze bude chtit NBC vratit ke klasice. Potkal jsem ji na Gala des Etoiles v Montrealu a sem jsem prijel do tanecni tridy rozkouknout se. Videla me na klasickem treninku. Jak jsem tady vstoupil do salu, videl tanecniky, tak jsem mel vynikajici pocit z toho, ze tady se musi dobre pracovat. Byl jsem tu dva tri dny a mel schuzku s Karen. Rekla: perfektni, jsi presne to, co hledam. Takze jsem byl v pravy cas na pravem miste.
Vy uz mate impresivni repertoar. Ktere role vas lakaji do budoucnosti?
No, porad jeste jsou balety, ktere bych rad samozrejme bych se rad vratil treba k Manon, nebo taky Onegin, ale i Dama s kameliemi, John Neumaier a nektere Balanchinovske balety. A rad bych se podival do Ceska, to mne jeste nevyslo, do prazskeho Narodniho divadla, udelat si Giselle, Labuti jezero, balety, v kterych uz jsem zabydleny.
Kdo vas nejvic ovlivnoval?
Momentalne jsem vzhlizel k Nureyevovi. Delali jsme jeho Sipkovou Ruzenku - a on mel velky vliv na tuto produkci a taky na cele pojeti Prince, a vubec muzsky tanec jim byl ovlivnen - tak vzdycky se rad vracim k Nureyevovi.
A mezi soucasniky?
Je strasne moc tanecniku, kteri maji vynikajici kvality. V srpnu jsem byl na World Ballet Festival v Japonsku a to je festival, ktery kazde tri roky da dohromady asi tricet nejlepsich tanecniku z celeho sveta, z parizske Opery, z londynskeho Kralovskeho baletu, z Berlina, z New York City Ballet a American Ballet Theatre. Opravdu ty nejlepsi z nejlepsich a ja jsem mel to obrovske stesti, ze jsem se tam nejakym zpusobem, nevim jak, dostal. A bylo pro mne zajimave videt, kde vlastne ve sve kariere jsem. Ze samozrejme clovek musi mit techniku, musi fantasticky udelat piruety, odskocit neco, ale ze u vsech tech triceti tanecniku to nebylo o te technice, bylo to o tom, cim jsou, tou postavou v roli, co je v tvari, co reprezentuji, a to na me melo velky vliv.
Ktery choreograf je vam svym pojetim blizky?
Samozrejme v Evrope John Neumaier, ktery je v hamburskem baletu, rad bych si zatancil nektere jeho balety; porad jeste pusobi a porad dela kvalitni balety. Momentalne mam sanci pracovat s Maurice Bejartem a mel jsem veliky stesti pred par lety, delal jsem jeho balet Pisne poutnikovy, ktere choreografoval na Nureyeva. A ted jsem delal Recke tance v Montrealu. Nebo James Kudelka ­ ten udelal nektere krasne balety, nektere ne az tak uspesne, ale to, ze si choreograf vezme novy namet a udela z toho uplne novy balet, to je velice odvazne, to ja ocenuju vic nez vzit milion dolaru a predelat Labuti jezero.
Prirovnavaji vas k Nureyevovi; to musi byt dobry pocit, ale taky to muze trochu svazovat
Ja to beru trosku s nadhledem, ale samozrejme me to srovnani tesi. To neni jenom baletni tanecnik, to je osobnost. Ale beru to s nadhledem. Chci dat pod mym jmenem to, co on dal. Pokud se mne v moji kariere podari, ze se muze rict Nureyev a Konvalina (jednim dechem), tak budu stasten.
Vy si v projevu uchovavate urcity cechismus, nebo rusismus Umyslne?
Jsem si toho trosku vedom, ale je velmi tezke si uchovat originalitu. Myslim si, ze Cesi vic nez ostatni lidi si necenime, co mame. Vzdycky si cenime, co maji ostatni. Ja jsem odesel z Ceska, bylo mi devatenact, takze jsem si jist, ze jsem si cenil vic, kdyz jsem videl neco americkyho, kanadskyho nebo nemeckyho a rikal si, hmm, to je lepsi nez co mame my. Ale clovek si uvedomi, ze mame neco originalniho, az kdyz prijde ven. Jak jsem zacal vic brousit vlastni techniku a pracovat na ruznych rolich, tak jsem si uvedomil, ze ta nase rusko-ceska baletni skola nebyla az tak spatna. Ale samozrejme, ze se to nekde zastavilo, ale myslim, ze jsem si nechal to, co fungovalo a adaptoval jsem na to, co vidim tady. Co Americani vzali a dali tomu takovy to show Protoze kdyz jde clovek tady do divadla, tak musi z toho divadla odejit happy.
Balet je drina, ale je skoda, kdyz se prezentuje predevsim ta fyzicka narocnost, a neni v tom take ta radost?
Ta radost, no. Ale prave to me bavi, vyprovokovat publikum, ze to, co delam je velice tezky, ale ja se pri tom ani nezadycham a jo, muzu to udelat. A je to neco uplne jinyho. Tady mam vic tu odezvu, citim ji a to vlastne je pro me takova energie.
Jak jste se jako kluk dostal k baletu?
Konzervator tehdy vyslala ucitele do poslednich ctyr rocniku zakladnich skol. Ucitelka prisla a podivala se na dispozice, kratky nebo dlouhy nohy; ja jsem myslim ani predtim jeste balet nevidel. Cirou nahodou jsem se k tomu dostal, pak jsem ale zjistil, ze je to strasne moc prace a proc, a proc to delam, proc kazdej den trenink, takze jsem prosel takovou fazi. Osm let treninku a byl jsem rad, kdyz to skoncilo. Myslim, ze jsem takovych cirych nahod mel par. Jedna z nich byla, ze jsem ted prisel do NBC a Karen Kain me pozvala, a jina byla, ze jsem ten balet vubec zacal; moje mati myslim trosku chtela delat balet.
V cem vam byla Amerika lepsi skolou nez jakou byste mohl dostat v Evrope? Je to ta vicemene idealni kombinace individuality a team player?
Samozrejme, jako partner je to dulezite, protoze kariera solisty se na tom stavi. Ja jsem mel stesti - hodne prace a potom stesti, ze jsem mohl odjet do par divadel takhle hostovat. Kdyz clovek neni dobry partner, nemuze jen tak prijet dva tri dny pred predstavenim a neco hodit dohromady s novou partnerkou. Vzdycky jsem si myslel, ze musim byt na sale od rana do vecera a pracovat a kdyz budu perfektni tanecnik, tak me prece lidi pozvou, ne? Ale clovek musi byt svuj vlastni manazer a musi se sam prodrat a ja jsem se teda naucil, ze v Americe asi mnohem vic to vlastne takhle funguje. Ale clovek pri tom musi byt velice senzitivni, ja jsem absolutne anti-egoista, ale nekdy to ego musite mit. Samozrejme musite byt vynikajici a musite umet oduvodnit co a proc chcete. V tomhle Amerika byla super skola.
Mne v Torontu chybi vetsi mnozstvi domacich a hlavne hostujicich souboru
Ja samozrejme nemohu soudit, ale co jsem slysel, tak vzdycky kdyz je nejaky zajezd velkeho divadla, tak to jde Montreal, Ottawa a pak mozna Vancouver nebo primo do Ameriky. Mozna se to zmeni. Tech minulych deset let jsem vzdycky vedel, ze NBC tady je, ale Toronto pro me nikdy nebylo zajimave. Mozna proto, jak James Kudelka ten soubor vedl; bylo to James Kudelka a NBC. Samozrejme jsem znal jmeno Alexandar Antonijevic, Gretu Hodgkinson jsem znal, ale jinak to bylo takovy neosobni. Ja si myslim, ze Karen Kain vytvori v Torontu misto, ktere bude vitat ostatni soubory. Ten domaci soubor kazdeho mesta je dulezity, protoze prece jenom, kdyz Kirov prijede sem, tak Kirov chce taky pozvat NBC. Mozna tedka se to zmeni, situace pro baletni publikum je ted v Torontu o mnoho lepsi a prece jenom nejsme tak daleko od New Yorku a tam jezdi kazdej. Takze snad do budoucnosti to vypada dobre.
Vas zivot tady v Torontu, co chystate na vanoce?
Muj zivot je prace prace prace. Balet delam uz dohromady se skolou asi osmnact let, takze kazdy den prijit na trenink a pripravit to telo na kazdodenni praci, to je stereotyp. Tedy mohl by to byt stereotyp, pro me neni, je to soucast meho zivotniho stylu. Ja mam urcite predstavy, mam cile. A ted po tom uspesnemu debutu na to mam novou energii. A Toronto je perfektni. Ten lifestyle tady je evropstejsi. Mne se libi, ze muzu jit, skocit na metro, na salinu, pripada mi to, ze jsem bliz k Evrope, a ze lidi rozumi memu akcentu. Ja mam rad Ameriku, porad jeste, i kdyz ji znam, pro me reprezentuje ten obrovskej sen. Ale tady mne to vyhovuje vic, muzu mluvit francouzsky, a cesky, to by se mne v Houstonu nikdy nestalo. No a co se svatku tyce, samozrejme Louskacek, myslim, ze mam pet predstaveni. Tady je takovy perfektni kolektiv, lidi opravdu jsou velice pratelsti a otevreni. Takze vanoce budu v Louskackovi a snad na Silvestra pojedu dom na chvilku do Brna.
Vanoce slavite?
Slavim, moje mati tady zrovna byla mesic a pul, a mam krasne vzpominky z vanoc, a na vanoce s rodinou.
Napekla vam maminka vanocni cukrovi?
No, to nemuzu rict v novinach, protoze ja mam dietu, ze.
A vanocni prani?
Myslim, ze nejdulezitejsi, a to si vzdycky v rodine prejeme, je zdravi. Takze ctenarum Satellitu preji zdravi. Kdyz mate zdravi, tak muzete vsechno.
A my prejeme Zdenkovi nejen zdravi, ale take hodne roli a uspechu v roce 2007.
Louskacek se Zdenkem Konvalinou v roli Petra je na programu NBC: 20.12 v 19:30, 23.12. ve 14:00 a 29.12. ve 13.00 (Zmena programu vyhrazena.)
ema

 

Navrat na hlavni stranu