Navrat na hlavni stranu

Planovani zivotniho stylu v duchodu
Cast 8: Podrobneji o Guaranteed Income Supplement

Na zaklade dotazu nekolika ctenaru serialu o kanadskem penzijnim systemu jsem se rozhodl vratit se k tematu Guranteed Income Supplement (GIS). Zakladni informace o teto soucasti podpory penzistu s nizkym prijmem byly uvedeny v 17. vydani Satellite 1-416 z 31. srpna 2006. Dnes chci objasnit, jak se platby GIS vypocitavaji pro ruzne skupiny penzistu.
Pro zopakovani: podminky pro ziskani GIS jsou dve. Zadatel se jiz kvalifikoval a pobira platby Old Age Security a jeho prijem, anebo soucet prijmu jeho a manzela ci manzelky, neprevysuje urcitou sumu. Prijmem se rozumi veskery prijem ze zamestnani, penze od zamestnavatelu, platby z osobnich RRSP, platby penze ze zahranici, uroky z uspor, vynosy z investic, najem z nemovitosti, a ostatni platby jako podpory v nezamestnanosti, nemocenska, alimenty a podobne. Platby Old Age Security, GIS samotna a Allowance se do prijmu nezapocitavaji.
Pro pochopeni, jak se GIS platby vypocitavaji je dulezite znat dva principy. Za prve, typ platby zavisi na veku, prijmu a manzelskem statusu penzisty. Za druhe, zakladni sazba penze se snizuje v zavislosti na prijmu penzisty. Jinymi slovy, plnou zakladni sazbu dostane ten, kdo krome Old Age Security, GIS a Allowance nema prakticky zadny dalsi prijem.
Nyni se podivejme, jak jsou definovany skupiny penzistu a jak se vypocitaji platby GIS po kazdou z nich. V prvni skupine jsou penziste, kteri ziji sami ­ jsou svobodni, rozvedeni nebo ovdoveli. Zakladni sazba GIS pro tuto skupinu je $602.91. Tato sazba se snizuje o jeden dolar za kazdych $24 prijmu penzisty. Napriklad, penzista s mesicnim prijmem $400 ($4,800 rocne) z penze CPP dostane snizenou GIS penzi ve vysi $402.91. Penziste v teto skupine ztrati narok na GIS ve chvili, kdy jejich prijem dosahne $14,472.00 rocne.
Ve druhe skupine jsou penziste, kteri ziji s manzelem ci manzelkou a oba pobiraji Old Age Security penzi. Zakladni sazba GIS pro tuto skupinu je $395.54 pro kazdeho z nich. Tato sazba se snizuje o jeden dolar za kazdych $48 jejich celkoveho prijmu (souctu obou). Penziste v teto skupine ztrati narok na GIS ve chvili, kdy suma jejich prijmu dosahne $19,008.00 rocne.
Ve treti skupine jsou penziste, kteri ziji s manzelem ci manzelkou a pouze zadatel pobira Old Age Security penzi. Zakladni sazba GIS pro tuto skupinu je $602.91. Tato sazba se snizuje o jeden dolar za kazdych $48 jejich celkoveho prijmu (souctu obou) nad sumou $5,951.99. Penziste v teto skupine ztrati narok na GIS ve chvili, kdy suma prijmu zadatele a manzela ci manzelky dosahne $34,845.00 rocne.
Ve ctvrte skupine jsou penziste, kteri ziji s manzelem ci manzelkou a ten ci ta pobiraji penzi v ramci Allowance (je jim 60 az 64 let). Zakladni sazba GIS pro tuto skupinu je $395.54. Tato sazba se snizuje o jeden dolar za kazdych $48 jejich celkoveho prijmu (souctu obou). Penziste v teto skupine ztrati narok na GIS ve chvili, kdy suma prijmu zadatele a manzela ci manzelky dosahne $26,880.00 rocne. Sazba Allowance, kterou pobira manzel ci manzelka je $887.47. Ta se snizuje o tri dolary za kazdych $48 jejich celkoveho prijmu (souctu obou), az se vytrati uplne na hranici $26,880.00 rocne.
Spravce penzijniho systemu, Human Resources and Social Development Canada poskytuje na svych internetovych strankach tabulky pro vypocet plateb GIS a Allowance, takze kazdy, kdo ma zajem si tam muze svoji penzi zkontrolovat. Ctenari bez pristupu k internetu me mohou kontaktovat a ja jim uvedenou informaci vyhledam.
Jeste pro uplnost, pro ty kteri si vsimli, ze v clanku z 31. srpna 2006 jsou uvedeny sazby GIS jine, nez uvadim dnes. Duvodem je to, ze zakladni sazby penze v ramci Old Age Security, GIS a Allowance jsou aktualizovany ctyrikrat rocne (v lednu, dubnu, cervenci a rijnu) na zaklade aktualniho vyvoje inflace. Dnes tedy uvadim sazby platne od letosniho rijna do aktualizace v lednu pristiho roku.
Zdroje dalsich informaci: website Social Development Canada www.sdc.gc.ca
Ing. Miroslav Princ, MBA je financnim poradcem u firmy Freedom 55 Financial. Budete-li mit dotazy ohledne uvedene problematiky, muzete je zasilat na adresu nasi redakce anebo primo autorovi clanku.
***

 

Navrat na hlavni stranu