Navrat na hlavni stranu

Body pro ridice
Nejsem hlasatelem hesla "Jsem ridic a kdo je vic?" ale na druhou stranu, to da rozum, ridicem nemuze byt ledaskdo. At chcete nebo ne, byt ridicem, motoristou, predstavuje urcitou hodnost, tomu odpovidajici dustojnost, vyssi zarazeni ve spolecnosti, zkratka oceneni schopnosti moderniho cloveka. Dokonce mam za to, ze merit vyspelost toho ktereho naroda poctem ridicu motorovych vozidel neni vubec od veci.
Takhle kdyby prosim pekne uvazovaly zodpovedny organove, nemohla by nikdy vzniknout dnesni atmosfera podezrivavosti vuci nam ostrakizovanym obcanum-motoristum. Podezrivavosti z nasich udajnych programovych nepravosti, nebo dokonce ze zlocinnych umyslu. Jako by ani neexistovala presumpce neviny. A odtud je jiz jen krucek k vydavani nejruznejsich buzeracnich opatreni, vyhlasek a zakonu, onen stupidni bodovy system nevyjimaje.
Ale nac se rozcilovat, ze? Nic neni tak horke, jak se uvari. Verme, ze se nakonec najde dost rozumnych politiku, kteri pocet trestnych bodu potrebnych k zabaveni ridicskeho prukazu bud zvysi, nebo je zrusi uplne, abychom mohli jezdit svobodne jako driv. Ostatne, i oni sedavaji za volanty, i oni patri do naruce velkeho naroda motoristu. Uz z tohoto duvodu nestoji za to, brat tuhle zalezitost prilis vazne. Nicmene, napeti ve spolecnosti dosud existuje a trocha relaxace rozhodne neuskodi. Dovolte tedy, abych nabidl svuj vlastni "bodovy system", zabavnou hru pro potechu vecne mladistveho motoristickeho srdce. Posudte sami.
Je zalozena na tom, co kazdy z nas ridicu moc dobre zna. Totiz na psychologicke valce, ktera je proti nemu vedena. Jen si vzpomente na takove ty komicke policajtske figuriny u prikopu, na drazdive cedule pred udajnymi useky s merenou rychlosti, na citove vydirajici tabule jako ze tady ziji deti, na klamavou optikou predstirany zvyseny prah na vozovce, ale i na morbidni vycty mrtvych na silnicich a na exemplarne vystavene vraky z dopravnich nehod na krizovatkach.
Pravidla hry jsou jednoducha. Vyzaduji samozrejme pozorneho ridice, ktery si vsech techto chytaku a pasti vsima a podle toho, zda jej zaskoci ci vylekaji, si odecita trestne body. Urcujici je reakce vasi nohy na plynovem pedalu, coz muze spolujezdec spolehlive kontrolovat. A aby hra byla pestrejsi, prijimaji se i sazky. Osobne rad tvrdim hru flekem, obcas risknu durcha, aby bylo o zabavu postarano.
Jedine, co tuto jedinecnou hru kazi je nedostatecnost a slaboduchost soupere. Organove nas totiz nedustojne podcenuji, ba primo tim svym pruhlednym blafovanim zesmesnuji. Policejni figuriny rezati po leta na stejnem miste v poloze postrelene kuzelky, skutecne mereni rychlosti vyciti zkuseny ridic jiz zdaleka, a tam kde upozornuji na deti, natrefite leda tak na opilce bez rozdilu veku. Vynalezavost organu je u nas vskutku prachbidna. Jako by neznaly zakladni pravidlo psychologickeho boje: Prekvapit! Zaskocit! Dokonale blafovat!
Nemel bych jim radit, ale vasen pro hru mi neda. Tak treba ze zahranici zname, pieta nepieta, sokujici zobrazeni zohavenych lidskych tel po dopravni nehode. A popustime-li trochu uzdu fantazii ve stylu Alfreda Hitchcocka, co treba dokonale trojrozmerne projekce loudave maminky s kocarkem na prechodu pro chodce? Ale coz, za hororovymi scenami nemusime vubec utikat az do rise fantazie. Kdepak. Kterypak ridic dosud neslysel o Dantove peklu podobnych divokych krajich, kde mene civilizovani obyvatele berou pravo a spravedlnost do svych rukou. Jo, tady by prece stacilo pro motoristy malinke, uplne jemne varovanicko. Vzdyt povesti o lyncovani zavahajicich ridicu cernou domobranou pusobi i na nas statecne pany sofery hroziveji, nez vsechny predchazejici finty a triky dohromady.
Ale hra je hra, nic se nesmi prehanet. Nedopustme tedy, aby psychologicka valka, bodove systemy a vsechny ty sikany vuci nam, motoristickemu narodu, odchovavaly bazlivce a ustrasene obcanky za volantem. Ale tak daleko to v zemi dobreho vojaka J. S. urcite nedojde.
Miroslav Petr-Hradec Kralove

Navrat na hlavni stranu