Navrat na hlavni stranu

Planovani zivotniho stylu v duchodu
Cast 7: Jak se deli penze pri rozvodu

Podobne jako se v Kanade pri rozvodu ci rozchodu manzelu deli majetek mezi oba manzele, je mozne rozdelit i penzi v ramci Canada Pension Plan. Vyslednym efektem je zvyhodneni toho z manzelu, jehoz pracovni prijem byl v dobe manzelstvi nizsi. Penzi tak muze dokonce ziskat i ten z manzelu, ktery nikdy do CPP neprispival.
Prestoze odvody do CPP jsou zalozeny na prijmu ze zamestnani, spravce CPP vede evidenci naroku kazdeho pracujiciho ve forme tzv. kreditu, nikoli v dolarech. CPP ma v sobe zabudovanou moznost rozdelit rovnym dilem kredity obou manzelu. Teto moznosti se rika Division of Unadjusted Pensionable Earnings, jinak take Credit Splitting.
O rozdeleni kreditu lze zadat nejen po rozvodu, anulovani snatku anebo rozchodu manzelu, ale take po rozchodu partneru, kteri spolecne zili. Rozdeluji se pouze ty kredity, ktere kazdy z manzelu ziskal v prubehu spolecneho souziti. To znamena, ze se nezapocitavaji kredity ziskane za dobu, kdy kazdy z manzelu prispival do CPP pred tim, nez doslo k snatku. Pokud manzele zili ve spolecne domacnosti pred snatkem, a to dele nez dvanact mesicu, zapocitava se i tato doba. V pripade, ze jeden z manzelu nikdy nepracoval (do CPP neprispival), deli se kredity pouze toho z nich, ktery pracoval.
Pokud si vzpomenete na minuly clanek o sdileni penzi, rozdeleni kreditu funguje obdobne. Jestlize Frantisek nashromazdil 7,500 kreditu za dvacet let spolecneho souziti s Marii, a ta nashromazdila 3,500 kreditu, potom kazdy z nich bude po rozvodu mit 5,500 kreditu. Frantisek bude mit po rozvodu mene kreditu, a tedy narok na nizsi penzi. Marie bude mit vice kreditu a vyssi penzi.
Podivejme se, jaka pravidla plati pro deleni kreditu. Roli hraje nekolik datumu a to, zda se jednalo o rozvod, anulovani snatku ci rozchod.
V pripadech, kdy byl snatek ukoncen rozvodem anebo anulovanim 1. ledna 1987 anebo pozdeji, je mozne kredity rozdelit, jestlize jste s manzelem ci manzelkou zili spolecne alespon dvanact mesicu bez preruseni a jeden z vas poskytne Human Resources and Social Development Canada (HRSDC) potrebne informace. Muzete tak ucinit kdykoli. Neni stanoven zadny casovym limit.
V pripadech, kdy snatek trva, ale manzele ziji oddelene od 1. ledna 1987 anebo pozdeji, je mozne kredity rozdelit, jestlize jste s manzelem ci manzelkou zili spolecne alespon dvanact mesicu bez preruseni, zijete oddelene alespon dvanact mesicu a jeden z vas poda Human Resources and Social Development Canada (HRSDC) pisemnou zadost a zasle potrebne dokumenty. Muzete tak ucinit kdykoli. Neni stanoven zadny casovym limit. Pouze v pripade umrti vaseho manzela ci manzelky musite podat zadost do tri let ode dne umrti.
V pripadech, kdy nedoslo k snatku, avsak partneri dosud zijici spolecne zacali zit oddelene 1. ledna 1987 anebo pozdeji, je mozne kredity rozdelit, jestlize jste s partnerem zili spolecne alespon dvanact mesicu bez preruseni, zijete oddelene alespon dvanact mesicu a jeden z vas poda Human Resources and Social Development Canada (HRSDC) pisemnou zadost a zasle potrebne dokumenty do ctyr let ode dne, kdy jste zacali zit oddelene. Partner, ktery nepodava zadost, muze pisemne odsouhlasit zruseni ctyrlete lhuty.
V pripadech, kdy byl snatek ukoncen rozvodem anebo anulovanim mezi 1. lednem 1978 a 31. prosincem 1986 je mozne kredity rozdelit, jestlize jste s manzelem ci manzelkou byli v manzelskem svazku a zili jste spolecne alespon tri roky bez preruseni, rozvod anebo anulovani je platne v kanadskem pravu a jeden z vas poda Human Resources and Social Development Canada (HRSDC) pisemnou zadost a zasle potrebne dokumenty do tri let ode dne ukonceni manzelstvi. Pokud zadost nebyla podana v teto lhute, k rozdeleni kreditu muze dojit pouze v pripade, ze druhy z manzelu je stale nazivu a pisemne odsouhlasi zruseni trilete lhuty.
V pripadech, kdy byl snatek ukoncen rozvodem anebo anulovanim pred 1. lednem 1978 se kredity nedeli, protoze tato moznost jeste neexistovala.
Je zrejme, ze mnozi lide si mohou diky rozdeleni kreditu prilepsit na penzi. Vyhodou jsou dlouhe casove limity, pokud nejaky vubec je, a moznost zazadat bez souhlasu byvaleho manzela ci manzelky. Pro ty z vas, kteri jste prosli rozvodem ci rozchodem a byli jste tim, kdo prispival do CPP mene, muze byt zajimave tuto alternativu proverit.
Zdroje dalsich informaci: website Human Resources and Social Development Canada www.sdc.gc.ca
Ing. Miroslav Princ, MBA je financnim poradcem u firmy Freedom 55 Financial. Budete-li mit dotazy ohledne uvedene problematiky, muzete je zasilat na adresu nasi redakce anebo primo autorovi clanku.

Navrat na hlavni stranu