Navrat na hlavni stranu

Absurdita a paradoxy ceskeho verejneho zivota
aneb Beda faktum
Petr Chudozilov
Zatimco v mladi mi absurdni a paradoxni v oblasti ceskeho verejneho zivota pripadalo bez vyjimky uplne vsechno, k staru se mi zda stale zretelneji, ze absurdni a paradoxni neni uz vubec nic. Ucitele, kooperujici sprti, policajti, prislusnici Lidovych milici a obecne clenove Komunisticke strany Ceskoslovenska, pokud respektovali predcvicitele v Moskve, se tesili neuveritelnym privilegiim se vsemi duchovnimi a hmotnymi pozitky, a to i v tech pripadech, jestlize to zjevne odporovalo nejen poznatkum zdraveho rozumu, ale paradoxne i verejne deklarovanym spolecenskym hodnotam. Muze byt neco jeste absurdnejsiho, nez neodvolatelna vudci role nejake politicke strany, zakotvena ve statni ustave, zavazne i pro ty obcany, kteri s touto stranou nemeli a nechteli mit nic spolecneho?
Z fejetonistickych duvodu jsem si dopral alespon kratky nostalgicky vylet do odborne literatury meho mladi. Slovnik cizich slov Dr. Ladislava Rejmana vydany Statnim pedagogickym nakladatelstvim v roce 1966 definuje absurditu jako "nesmyslnost ci protismyslnost," paradox je zde z politickeho hlediska ponekud pikantne vysvetlen jako "skutecne nebo zdanlive nesmyslne tvrzeni, odporujici vseobecne uznanym zasadam", pilny ctenar listujici dal v rozpadajicich se zazloutlych strankach starozitneho spisu je odmenen informaci, ze odvozeny pojem paradoxografie znamena ve "starorecke literature vypisovani podivuhodnych udalosti a prirodnich jevu".
Latinsko-cesky slovnik, kolektiv autoru jej zpracoval ze slovniho materialu gymnazialnich citanek z let 1950 a 1955 vydalo totez nakladatelstvi buhviproc bez udani letopoctu, pojem absurdus zaznamenava jako neco "nelibeho sluchu, nelibozvucneho", paradoxa jsou "vety a zasady protismyslne a podivne." Pametnik starych casu, kdy absurdita verejneho zivota se nakonec vlastni vnitrni dynamikou roztocila do nejvyssich obratek, se podivuje a zasne: jak to, ze cenzor tehdy pred pulstoletim spravne nerozpoznal nezamyslene ironickou dvojsmyslnost, potouchlost a spolecenskou nebezpecnost techto archaickych definic, proc nezasahl z vsemoci sveho uradu? Okrajove jeste pripomenme indiansky absurdni ceny zminenych slovniku: Jeden stal sestactyricet korun, ten druhy jedenadvacet korun a sedmdesat haleru.
Volba noveho prezidenta v primem televiznim prenosu z ceskoslovenskeho parlamentu na sklonku pamatneho roku 1989 na me zapusobila jako nevyslovne trapna, absurdni a paradoxni fraska. V jednu chvili kamera zblizka zabrala dusevnimi pochody nedotcenou tvar spatne vyuceneho krejcIka, komunistickeho funkcionare a s odpustenim poslance Vasila Bilaka. Take on, stejne jako ostatni zvoleni zastupci pracujiciho lidu, zvedl ruku ke zdanlivemu prospechu Vaclava Havla. Bilak timto jen domnele absurdnim aktem prospel v prvni rade sam sobe, jeho zlociny zustaly nepotrestany, v klidu si dokonce vydal brozurku obsahujici jeho pitome pameti, nikdo mu nesahl na nepoctive nabyty movity a nemovity majetek, doziv se vysokeho veku zemrel oplakavan spolustraniky, aniz by mu kdy byl zkriven jediny vlas na hlave. Nebo je jeste mozna nekde potichu, ale slastne ziv? Prospelo-li takto utrpene vitezstvi take zemi a Havlovi, prenechejme historii. Bilakovo pocinani vsak, nahlizime-li dnes celou vec jeho ocima, vubec nebylo paradoxni, nybrz naopak logicke a rozumne, uskutecnene po zrale uvaze, na niz se mu dostalo primerene casu.
V soucasnem ceskem parlamentu by Vaclav Havel pri prezidentskych volbach zcela urcite neprosel. Zabranila by mu v tom predevsim komunisticka strana. Oficielne sice byla prohlasena za zlocineckou organizaci, ale pri dobyvani prizne volicu v parlamentnich volbach ji tato skutecnost vubec nebyla na prekazku, ba spise naopak. Kdo by se odvazil housku obratit na druhou stranu, musel by nahlas zvolat: V parlamentu Ceske republiky jsou oficialne zastoupeni zlocinci! Komunisticti poslanci, zejmena usvedceny placeny estebacky donasec anebo bachar, kdysi v kriminale dohlizejici na politicke vezne, jsou tentokrat opravdu radne zvolenymi zastupci pracujiciho lidu. Vaclavu Havlovi by volebni prizen dnes neprojevili ani socialisti a president Klaus by se urcite take neprimluvil.
Kdo se licomerne podivuje skutecnosti, ze sedmnact let po tak zvane sametove revoluci u ceske policie porad jeste slouzi osm set estebaku, absurdni drama ceskeho verejneho zivota vubec nepochopil anebo se tak aspon tvari. Budou zklamanemu navstevniku divadelniho predstaveni na pokladne vraceny penize za zakoupenou vstupenku? Stahne dramaturg tenhle kus, ktery se vic nez zretelne ukazuje jako propadak, z repertoaru? Sotva. Kulisy jsou na scene pevne ukotveny, herci se dokonale vcitili do svych roli, napoveda muze ve sve budce klidne podrimovat, opona hned tak nespadne. A tak se pozorovatel ceske politicke sceny musi ve smyslu starych reckych kronikaru spokojit s pouhym vypisovanim udalosti a prirodnich jevu, pridrzovat se zrejmych faktu, byt by i byly tu a tam sluchu nelibe. Ani to vsak nezarucuje kasovnI uspech nebo aspon poklid v hledisti, nebot fakta, jak rikaval mol a skudce v satniku ceske kultury Zdenek Nejedly blahe pameti, musi slouzit veci, jestlize neslouzi, beda faktum!
Rijen 2006
Revue Prostor

Navrat na hlavni stranu