Navrat na hlavni stranu

Za Jirinou Steinskou
Neni mnoho lidi, kteri maji dar prosvetlit sve prostredi. Jednim z nich byla Jirina Steinska, kterou ctenari Noveho domova znali pod jmenem Inka Smutna. Spojovala v sobe dusi basnirky, zvidaveho intelektu a pokorneho srdce (ta pokora ale patrila jen tem, kdo ji dovedli prijmout a oplacet). Chovala se stejne k bohaci jako k zebrakovi, majetek pro ni hral podradnou roli. Ackoliv po padu komunismu rodine jejiho manzela Jana byl vracen v Ceskoslovensku rozsahly majetek, Jirina a Jan zustali ve svem skromnem domove v severnim Torontu.
Pani Jirina odesla ve veku 83 let. Jestlize jeji posledni leta byla poznamenana chorobou stari, v mladsich letech byla neobycejne cinna v krajanskych organizacich vcetne Ceskoslovenskeho sdruzeni, ale hlavne v Novem domove, ktery urcitou dobu redigovala a pozdeji se stala clenkou redakcni rady. Jeji clanky a basne patrily mezi nejoblibenejsi. Po padu komunismu jeji pratele v Cechach vydali jeji basne knizne.
V pameti mi utkvelo nekolik schuzi, ktere ridila. Ackoliv byla laskava a skoro placha, schuzim vtiskla pecet autority, ktere se sotva kdo dovolil vzdorovat. Byla to zena elegantniho zjevu a uslechtileho srdce (jak ridka to kombinace!). Neznam mnoho lidi -muzu ci zen - kteri po sobe zanechali tak jasnou stopu jako Jirina Steinska.
Josef Cermak

Navrat na hlavni stranu